1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työntekijät

Ulkomaisen työvoiman saanti uhattuna koronaviruksen takia

Kainuun TE-toimistolla ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon ulkomaalaisia kausityöntekijöitä on Kainuussa ollut aikaisemmin

Kuva: Yle

Ulkomaisen työvoiman saaminen maaseudun kausityöhön on uhattuna koronakriisin takia. Kausityöntekijöitä tarvitaan muun muassa maatiloilla, kotieläintiloilla, kasvinviljelyssä ja marjatuotannossa. Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan ongelma on iso koko maassa. Kainuussa ei edes tiedetä, kuinka paljon täällä on ollut aikaisemmin ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.

– Maaseutuyrittäjät ovat käyttäneet todella paljon omia kanaviaan ja vuokravälitysyrityksiä, joten meidän kauttamme paikoista on kulkenut vain murto-osa. Samassa tilanteessa ovat myös marja- ja vihannesviljelijät, ja oma alansa on vielä luonnonmarjat. Tämä on valtava kysymys Kainuun osalta, sanoo Veijola.

Tämän takia yrittäjiä pyydetään ilmoittamaan kaikki avoimet paikat TE-toimiston sivustolle. Kun tilanne saadaan kartoitettua, voidaan varautua siihen, ettei ulkomaista työvoimaa ole saatavilla.

– Se on varmaa, että suuri osa kausityöntekijöistä on löydettävä nyt suomalaisista. Me mietimme ratkaisuja ja toimenpiteitä, miten se onnistuisi. Esimerkiksi opiskelijat ovat työllistyneet aikaisemmin hyvin, mutta vielä emme tiedä, perutaanko heiltä kesätyöpaikkoja, sanoo Veijola.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)