1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kunnista harkitsee henkilöstönsä lomautuksia koronaepidemian poikkeusjärjestelyjen vuoksi

Hailuoto, Pyhäntä ja Vaala ovat nyt jättämässä yt-neuvottelut väliin. Reisjärvellä on muita talouden sopeuttamistoimia.

YT-neuvottelut
Oulun kaupungintalon julkisivu kuvattuna niin, että näkyy taivasta.
Esimerkiksi Oulu on kertonut jo aloittavansa pääosin lomautuksiin tähtäävät yt-neuvottelut. Kaupunki käyttää tarvittaessa mahdollisuutta nopeutettuihin lomautuksiin.Wasim Khuzam / Yle

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kunnista on aloittanut henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut tai harkitsee niitä vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Tämä käy ilmi Ylen Pohjois-Pohjanmaan kunnille tekemästä kyselystä.

Vain neljä Pohjois-Pohjanmaan kuntaa ei ole aloittamassa yt-neuvotteluja poikkeustilanteeseen liittyen tällä hetkellä. Nämä ovat Hailuoto, Pyhäntä ja Vaala ja Reisjärvi. Reisjärvellä on muutoinkin kaupugin talouden sopeuttamistoimia.

Kärsämäellä yt-neuvottelut on jo käyty, mutta lomautuksia ei tällä hetkellä ole tulossa.

Kunnissa yt-neuvottelut tähtäävät pääosin joidenkin henkilöstöryhmien lomauttamiseen. Lomautuksia pyritään myös välttämään järjestelemällä tehtäviä uudelleen.

Koronaepidemian vuoksi valtakunnan tasolta asetetut rajoitukset ovat vähentäneet muun muassa sivistystoimen töitä. Kuntatalouden arvioidaan myös kokonaisuudessaan kärsivän poikkeustilasta.

Nopeutettuun lomautusmenettelyyn tarttumassa noin puolet kunnista

Kunnilla on mahdollisuus myös nopeutettuun lomautusmenettelyyn, jossa yt-neuvotteluja voidaan siirtää. Mahdollisuus annetaan kuntien yhteistoimintalain 15. pykälässä. Tähän on yhtenä keinona tarttumassa noin puolet Pohjois-Pohjanmaan kunnista.

Nopeutettuihin lomautuksiin voi kuitenkin liittyä vaara tilanteen väärinarvionnista, sanoo henkilöstöpäällikkö Heli Huhtamäki Pudasjärven kaupungilta.

Pudasjärvellä harkitaan lomautuksia, mutta nopeutettuihin toimiin ei siellä ryhdytä.

– Siitä ei ole oikeastaan oikeustapauksia. Viidennessätoista pykälässä puhutaan painavista syistä, työnteon keskeytyksessä. Mutta mitkä ovat ne painavat syyt? Voi olla, että jälkipyykkiä vielä käydään, Huhtamäki pohtii.

Kuntien yhteistoimintalain 15. pykälässä yt-neuvottelut voidaan väliaikaisesti ohittaa kunnan viraston, laitoksen tai toimintayksikön toiminnan vaarantuessa tai muusta erittäin painavasta syystä. Yt-neuvottelut on järjestettävä, kun perustetta poikkeamiselle ei enää ole.

Päivitetty 31.3.2020 kello 12.10. Lisätty Pudasjärven henkilöstöpäällikön näkemys nopeutetusta lomautusmenettelystä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi