Jonot Uudenmaan rajalla olivat tänään selvästi lyhyemmät kuin eilen – poliisi: "Näyttäisi siltä, että viesti jäädä kotiin on mennyt perille"

Yle seurasi kahdeksan maissa aamulla liikennettä paikan päällä Salon ja Lohjan rajalla.

koronavirus
Poliisit ja varusmiehet tarkastuspisteellä Lohjan ja Salon rajalla Ykköstiellä.
Liikenteen määrät tippuivat jo lauantaina, jolloin Uudenmaan rajoja alettiin valvoa. Uudeltamaalta poistuvien määrä tippui 73 prosenttia edeltävään lauantaihin nähden.

Liikennettä Uudenmaan rajalla on ollut tänä aamuna vähemmän kuin eilen maanantaina.

Ylikomisario Pekka Höök kertoo STT:lle, että rajatarkastuksista aiheutuneet jonot Uudenmaan sisääntuloteillä ovat olleet tänään selvästi lyhyempiä kuin eilen maanantaina. Höök arvelee, että töitä on saatettu jäädä kotiin etätöihin tai sitten ihmiset ovat porrastaneet omaa lähtöään.

Turunväylällä eli valtatie 1:llä tilannetta tarkkaillut komisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista arvioi niin ikään, että liikenne on sujunut tänään melko hyvin. Päivänsalo oli kahdeksan maissa aamulla Ylen toimittaja Minna Rosvallin kanssa Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen, Lohjan ja Salon rajalla.

– Näyttäisi siltä, että viesti jäädä kotiin on mennyt hyvin perille, komisario Päivänsalo toteaa.

Jonoja ei näkynyt. Autoja oli kulkenut ohi seitsemän aikaan aamulla Tieliikennekeskuksen mukaan noin 150.

Komisario Päivänsalon mukaan eilen maanantaina suurimmat ruuhkat olivat Uudenmaan itäisellä rajalla, valtatie 3:lla ja 4:llä, jotka ovat vilkasliikenteisiä moottoriteitä.

– Eilisen vuorokauden aikana Uudenmaan rajalle tulleiden ajoneuvojen määrä oli noin 46 000. Siitä reilu pari sataa käännytettiin pois.

Maanantaina rajan tuntumassa saattoi autoilijan jonotusaika kestää pahimmillaan liki tunnin, ennen kuin rajan yli pääsi jatkamaan matkaansa.

Tämän vuorokauden puolella kello 9 mennessä tarkastuspisteille saapui vain noin 13 000 autoa, joista raskasta liikennekalustoa oli vähän yli 2 000.

Käännytettyjä ajoneuvoja oli tänään 23. Junissa matkustaneista 32 henkilöstä takaisin käännytettiin neljä. Kello yhdeksään mennessä valmiuslain rikkomisesta on kirjoitettu kaksi sakkoa.

Uteliaita on ollut liikaa, sanoo poliisi

Eilen maanantaina hallituksen kokoonnuttua sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että valvonta ei jatkuisi välttämättä koko Uudenmaan sulun aikaa samanlaisena. Siispä Rosvall kysyi Turunväylällä aamulla komisario Päivänsalolta, kuinka pitkään yhtä tiukka tarkastus rajan tuntumassa tulee jatkumaan.

– Kyllä me tässä ollaan niin pitkään kuin käsky käy.

Uteliaita "onnensa kokeilijoita" on rajan tuntumassa myös ollut. Komisario Päivänsalon mielestä heitä on ollut aivan liikaa.

– Nyt näyttäisi siltä, että tilanne on jonkin verran rauhoittunut. Vakava viesti siihen, että uteliaita ei täällä rajan pinnassa tarvita. Nopeasti heidät käännytetään pois ja tarvittaessa määrätään seuraamuksia, Päivänsalo toteaa.

Kaikkiaan liikenteen määrät putosivat huomattavasti jo lauantaina, sen jälkeen kun Uudenmaan maakunta saarrettiin muusta Suomesta.

Telian mobiilidatasta selviää, että Uudeltamaalta lähti lauantain aikana pois noin 15 000 ihmistä sen jälkeen, kun valtiojohto oli luonut saartorenkaan maakunnan ympärille. Vapaa-ajan matkustamista koskevat liikkumisen rajoitukset tulivat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Data on anonymisoitua, eikä yksittäisten ihmisten liikkeitä ole edes mahdollista seurata.

Maakunnasta poistuvien ihmisten määrä väheni siis edellisviikon lauantaihin verrattuna noin 73 prosenttia. Kun vertaillaan kolmen viikon takaiseen lauantaihin, luku nousee jo liki 82 prosenttiin.

Lue lisää:

Lue uusimmat uutiset koronavirustilanteesta

Uudenmaan rajalla liikenne sujuu paremmin kuin maanantaiaamuna

Näistä tiukennuksista hallitus päätti – lue koko lista tästä

Lähteet: STT

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus