Hyppää sisältöön

Oikeus päätti siirtää rikollisryhmä United Brotherhoodin oikeudenkäynnin kesäkuun alkuun koronavirusvaaran vuoksi

Oikeus päätti siirrolla suojella mahdolliselta virustartunnalta yli 100 ihmistä, jotka oikeudenkäyntiin osallistuvat.

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen ja oikealla puolella avustaja, OTM Ilkka Ukkonen rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa tammikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vantaan käräjäoikeus on päättänyt siirtää United Brotherhoodin rikosoikeudenkäynnin pidettäväksi viimeistään ensimmäinen kesäkuuta mennessä.

Oikeus suojelee lykkäyspäätöksellä koronavirustartunnalta sekä henkilökuntaa että syytettyjä, joiden joukossa on myös riskiryhmiin kuuluvia.

Vankilassa pidettävillä käräjillä oli tarkoitus aloittaa tiistaiaamusta istunto, jossa puidaan 38 syytetyn ja United Brotherhoodin johtajana pidetyn Tero Holopaisen mittavaa rikosepäilylistaa.

Jengin johtajana pidetty pyysi oikeudelta pääkäsittelyn lykkäämistä terveydellisistä syistä, jottei koronavirus leviäisi ja tarttuisi vankilan istunnoissa. Holopaisen mukaan myös syytettyjen oikeusturva vaarantuu, jos oikeudenkäyntiä joudutaan pilkkomaan osiin.

Siirtoa haki myös toinen jengilainen. Muut syytetyt eivät vastustaneet lykkäystä.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth vastusti oikeudenkäynnin siirtoa, koska lainmukaista perustelua ei lykkäykselle hänen mukaansa löydy.

Syyttäjä sanoi, että koska koronavirusuhkan kestosta ei ole tietoa, oikeudenkäyntiä jouduttaisiin ehkä lykkäämään pahimmassa tapauksessa monta kertaa.

Liki 40 syytettyä

UB:n johtajana pidettyä epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeästä rahanpesusta, törkeästä kätkemisrikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Juttukokonaisuudessa on yhteensä 38 syytettyä. Syytteitä on nostettu esimerkiksi törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä ampuma-aserikoksista. Rikosten epäillään tapahtuneen Uudellamaalla.

Poliisi teki ison iskun järjestöä vastaan syksyllä

Poliisi aloitti UB-järjestöön kohdistuvan laajan rikostutkinnan keväällä 2018.

Viime syksynä poliisi teki laajoja kotietsintöjä eri puolilla Suomea. Kotietsinnöissä muun muassa takavarikoitiin suuri määrä varastetuksi ilmoitettuja aseita.

Poliisi valmisteli iskua vuoden ja se oli harvinaisen iso isku järjestöä vastaan.

KRP:n tutkinta kohdistui pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti koko rikollisjärjestön johtajaksi epäiltyyn Holopaiseen.

Poliisi epäilee Holopaisen olleen tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa.

Holopainen ja lisäksi kaksi muuta syytettyä ovat yhä vangittuina.

Tutkinta-aineistoa laajassa jutussa on noin 16 000 sivua, ja syyteharkintaa teki viiden huumerikoksiin erikoistuneen syyttäjän ryhmä.

ErikoissyyyttäjäAnna-Riikka Ruuth Etelä-Suomen syyttäjäalueelta arvoi aiemmin Ylelle, että oikeudenkäynti kestää noin kolme kuukautta.

Oikeus on kieltänyt UB:n toiminnan väliaikaisesti

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee toisessa oikeudenkäynnissä UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin lakkauttamista. Lakkauttamista ovat vaatineet syyttäjä ja Poliisihallitus.

Käräjäoikeus päätti tammikuussa asettaa järjestöt väliaikaiseen toimintakieltoon. Järjestöt eivät saa kokoontua eivätkä käyttää tunnuksiaan.

Oikeus katsoi, että asiantuntijoiden lausunnot osoittavat, että United Brotherhood on valtakunnallisesti toimiva järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallisen organisaation tavoin.

Järjestöt ilmoittivat tammikuussa ennen oikeudenkäynnin alkua, että ne lopettavat toimintansa.

Lue myös:

Poliisi julkaisi kuvat: tällaisten jengiliivien pitämisestä voi rapsahtaa sakot – kieltolistalla neljän rikollisjärjestön tunnukset

Oikeus määräsi United Brotherhoodin tilapäiseen toimintakieltoon – "Järjestelmällistä piittaamattomuutta lain säännöksistä"

Katso video – Poliisi epäilee rikollisjärjestö UB:n johtajan rakentaneen kaksi omakotitaloa rikollisella rahalla Porvooseen

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies

Poliisin viimeviikkoiset operaatiot olivat harvinaisen iso isku United Brotherhoodia vastaan – katso video poliisin tiedotustilaisuudesta