1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkatoimistot

Koronavirus söi matkatoimiston kesäsesongin – nyt voi vain odottaa: "Apu tulee liian myöhään, jos siinä kestää kuukausia"

Matkailuyrittäjä toivoo nopeaa ja suoraa rahallista apua valtiolta.

Heidi Laukas arvioi, että matkailualalla on mahdollisuus nousta koronaviruksen aiheuttamasta iskusta. Nyt yritysten täytyy selvitä siihen asti kunnes rajat taas avataan. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Kouvolan matkatoimiston yrittäjän Heidi Laukaksen ääni on vakava. Koronavirustilanne on vaikuttanut yrityksen talouteen kaikella mahdollisella tavalla.

– Nämä menneet kolme viikkoa ovat olleet sellaiset, mitä kukaan ei ole osannut arvata, Laukas sanoo.

Matkatoimiston työ on nyt lähes kokonaan seisahtanut. Sen viimeisimpänä tehtävänä on ollut auttaa ulkomailla oleilevia matkailijoita pääsemään kotiin.

Kaikki Kouvolan matkatoimiston kautta varatut matkat maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun asti on peruttu. Lisäksi alkukesän matkoista on peruttu 75 prosenttia.

– Osassa tapauksia olemme kuitenkin pystyneet siirtämään matkoja syksylle ja ensi keväälle, Laukas sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että valtava määrä matkoista on peruuntunut kokonaan. Tämä tulee näkymään liikevaihdossa, mikä taas aiheuttaa yrityksessä säästötoimia. Huhtikuun alussa suurin osa matkatoimiston työntekijöistä lomautetaan. Nopeana säästönä yrittäjä aikoo myös jättää keväällä oman palkkansa nostamatta.

Osa Kouvolan matkatoimiston työntekijöistä lomautetaan huhtikuussa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Lue lisää: Kysely: Jopa kaksi kolmesta suomalaisyrityksestä aikoo lomauttaa tai irtisanoa

Kokonaisuudessaan taloudellista iskua Heidi Laukas kuvailee valtavaksi.

– Ala voi nousta tästä, jos maarajojen sulkeminen jää muutamia viikkoja kestäväksi. Tunnelin päässä on valoa, jos tilanne purkautuu nopeasti, Laukas arvelee.

Laukas ajattelee, että matkailuyrittäjien kannalta olennaista on, miten lentoyhtiöt koronanviruksen aiheuttamasta taloudellisesta iskusta selviävät. Terve ja toimiva linkki matkailuyrittäjien ja turistien välillä tarvitaan myös jatkossa.

– Matkailuala on erittäin riippuvainen lentoyhtiöistä.

Kesälomakausi on jo mennyt

Matkailualalla koronan vaikutukset alkoivat jo tammikuussa, kun virus alkoi hillitä kiinalaisturistien matkailua.

Yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoava Business Finlandin matkailualan yrittäjille tekemästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun)käy ilmi, että jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä tappiota teki liki puolet vastanneista yrityksistä. Toisella vuosineljänneksella odotetaan, että vain yksi kymmmenestä matkailualan yrittäjästä tekisi voitollisen tuloksen.

– Voisi luonnehtia niin, että matkailualalla tuleva kesälomakausi on menetetty, yrittäjä Heidi Laukas sanoo.

Taloudellinen kuoppa nähdään matkailua-alalla syvänä. Business Finlandin kyselyyn vastanneista yrityksistä viidennes laskee merkittävää tappiota tulevan edelleen vielä vuoden viimeisenä neljänneksenä.

Matkailuyrittäjä pitää alan elpymisen kannalta tärkeänä, että lentoyhtiöt selviytyvät koronakriisistä mahdollisimman hyvin. Kuva: Mostphotos / Marco Hamperium

Nopeaa apua toivotaan

Eduskunta korotti viime viikon torstaina lisäbudjetissa yritystukiin varatut rahat miljardiin euroon. Moni matkailuyrittäjä pyrkiikin hankkimaan nyt lisärahoitusta toimintansa turvaamiseksi.

Business Finland auttaa matkailualan yrityksiä muun muassa nopeuttamalla häiriötilanteen kehitysrahoituksen hakemusten kirjaamista ja käsittelyä. Myös kunnat pyrkivät auttamaan yrityksiä. Kouvolassa muun muassa yrittäjien tilavuokriin tarjotaan helpotusta.

Heidi Laukas toivoo, että konkreettinen apu saavuttaisi yrittäjät nyt nopeasti.

– Apu tulee liian myöhään, jos siinä kestää kuukausia.

Laukas toivoo maanläheistä ja suoraa apua. Hänen mukaansa byrokraattinen ja hidas tuen hakeminen voi olla monelle yritykselle kohtalokasta tässä tilanteessa.

– Suoraan sanottuna en ole vielä kuullut sellaisesta tuesta tai rahasta, joka olisi jo yritysten käytettävissä. Kassat tyhjenevät nopeasti, joten nyt pitäisi päästä tosi nopeasti puheista ihan oikeisiin käytännön toimiin.

Tällä hetkellä Laukas toivoo suoraa rahallista tukea valtiolta yrityksille.

Asiakkailta toivotaan joustavuutta

Yrittäjän mukaan matkailualalla yleisimmäksi haasteeksi on tällä hetkellä noussut lainsäädäntö. Laukas toivoo lakiin muutosta.

Matkatoimistot ovat velvollisia palauttamaan matkasta täyden rahan ostajalle 14 päivän sisällä matkan peruuntumisesta. Matkatoimistot sen sijaan eivät ole lain nojalla velvoitettuja saamaan samassa ajassa rahojaan takaisin muun muassa peruutetuista lennoista lentoyhtiöiltä tai ulkomaalaisilta hotelleilta.

Tilanne aiheuttaa ahdistusta matkailuyrittäjissä. Kouvolan matkatoimiston Heidi Laukas toivoo nyt asiakkailta joustavuutta matkojen peruutusmaksujen aikataulujen suhteen.

– Ei ole kysymys siitä, ettemmekö haluaisi maksaa rahoja takaisin asiakkaille. Kyse on siitä millaisella aikataululla se pitää tehdä. Meillä ei tällä hetkellä tietoa siitä, milloin me saamme rahat takaisin, jos saamme laisinkaan, Laukas sanoo.

Lue lisää: Kymenlaaksossa on todettu 12 koronavirustartuntaa, ainakin 100 yritystä aloittaa yt-neuvottelut koronaviruksen takia Kaakkois-Suomessa – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta tässä Ylen laajassa korona-artikkelissa