Hovioikeus ei alentanut kommandopipomiehen tuomiota amfetamiinijutussa – huumekuriireille huojennusta

Rikollisliiga toi amfetamiinia Suomeen autojen bensatankeissa. Tulli löysi huumekätkön ja otti kiinni kommandopipomiehen.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
autossa tullin logo
Tulli paljasti amfetamiinia salakuljettaneen rikollisliigan kesällä 2017.Marja Väänänen / Yle

Helsingin hovioikeus on pitänyt pääosin voimassa amfetamiinia henkilöautojen bensatankeissa Suomeen salakuljettaneiden miesten tuomiot. Oikeus kuitenkin alensi kolmen miehen vankeusrangaistusta.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut viisi miestä törkeistä huumaisainerikoksista vankeustuomioihin, joiden pituudet vaihtelivat kuudesta vuodesta liki kolmeentoista vuoteen.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoo, että miehet osallistuivat eri rooleissa amfetamiinin maahantuontiin kesällä 2017.

Kaksi tuomituista on suomalaisia, isä ja poika. Oikeuden mukaan he tilasivat kolmannen miehen kautta amfetamiinia Hollannista Suomeen.

Amfetamiinia tuotiin kahdessa erässä Liettuaan ja Britanniaan rekisteröityjen autojen bensatankeissa. Ensimmäisessä erässä oli 5 kiloa ja jälkimmäisessä 18 kiloa.

Hovioikeuden mukaan isän osallisuudesta toisen huume-erän maahantuontiin ei ollut riittävää näyttöä, joten hänen rangaistustaan alennettiin kahdeksaan ja puoleen vuoteen vankeutta.

Pojan osalta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden langettamaa kymmenen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Toinen kuriireista auttoi rikoksen selvittämisessä

Kahden huumeiden tuonnissa kuriirina toimineen miehen rangaistusta alennettiin vuodella, toisen kuudeksi ja toisen viideksi vuodeksi.

Toisen kuriirin katsottiin merkittävästi edistäneen rikosten selvittämistä, mikä alensi hänen rangaistustaan.

Viidennen tuomitun saaman yhdentoista ja puolen vuoden rangaistuksen hovioikeus piti ennallaan.

Kaikki tuomitut olivat valittaneet hovioikeuteen. Lisäksi syyttäjä oli vaatinut kuriireina toimineiden rangaistusten koventamista.

Liiga jäi kiinni, kun nuorempi suomalaismiehistä oli hakemassa huumeita maastokätköstä Helsingin Ramsinniemestä.

Mies pakkasi urheilukassiin 18 kiloa amfetamiinia. Tulli oli löytänyt kätkön ja otti miehen kiinni.

Lue lisää:

Kommandopipomiehen kassista löytyi 18 kiloa amfetamiinia – viisi tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin

Syyte: Viisikko järjesteli Hollannista Suomeen polttoainetankissa yli 20 kiloa amfetamiinia, aineet kätkettiin maastoon Helsingissä