Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien entinen komentaja välttyi syytteiltä Lemmenjoki-jutussa

Syyttäjän mukaan kenraalin palvelusrikoksesta ei ole syytteen nostamisen edellyttämää näyttöä.

Jarmo Lindberg oli Puolustusvoimien komentaja vuosina 2014–2019. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Syyttäjä on jättänyt syytteen nostamatta Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin epäillystä palvelusrikoksesta. Tapaus liittyy Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumiin.

Lindberg oli tapahtuma-aikaan Puolustusvoimien komentaja. Tutkinnassa oli kyse siitä, oliko komentaja laiminlyönyt velvollisuuksiaan selvitellessään Lemmenjoen tapahtumien jälkipyykkiä.

Karjalan Lennoston komentaja, eversti Markus Päiviö tuomittiin aiemmin sakkoihin epäasiallisesta käytöksestä harjoituksessa. Hän muun muassa esiintyi humalassa sekä nöyryytti alaisiaan ja vieraita. Helsingin hovioikeus tuomitsi Päiviön esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta vuonna 2019.

Samassa yhteydessä tuomittiin palvelusrikoksesta sakkoihin Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen, koska tämä viivytti tutkinnan aloittamista Päiviön toimista. Hän on valittanut tuomiostaan, eikä korkein oikeus ole vielä antanut asiassa ratkaisua.

Keskusrikospoliisi tutki myös Lindbergin toiminnan tapauksen jälkiselvittelyissä. Tutkinnassa ei syyttäjän mukaan löytynyt riittävää näyttöä siitä, että komentaja olisi syyllistynyt palvelusrikokseen tahallisesti tai huolimattomuuttaan.

"On saanut vahvasti kaunistellun version tiedoista"

Tieto eversti Päiviön käyttäytymisestä oli tullut Ilmavoimien esikuntaan syyskuun lopussa, eli hyvin pian harjoituksen jälkeen. Ilmavoimien silloinen esikuntapäällikkö oli raportoinut tapahtumista yksityiskohtaisesti sähköpostitse.

Puolustusvoimien komentajalle asti oli kuitenkin kantautunut syyttäjän mukaan vain epätäsmällisiä tietoja.

– Vaikuttaa todennäköiseltä, että Lindberg on saanut Eskeliseltä vahvasti kaunistellun version tiedoista, syyttäjän ratkaisussa todetaan.

Tutkinnassa kuultiin todistajana muun muassa Puolustusvoimien asessoria. Kun hän kertoi Lindbergille tapahtumista joulukuussa 2017, oli komentaja vaikuttanut yllättyneeltä.

– En minä tiennyt, että se oli noin vakavaa, Lindberg oli poliisitutkinnan perusteella vastannut asessorille.

Syyttäjän mukaan Lindberg oli olettanut oikeutetusti, että Ilmavoimien komentaja määrää tarvittaessa esitutkinnan suoritettavaksi harjoituksen tapahtumista. Lindberg ei myöskään viivytellyt esitutkinnan aloittamista Ilmavoimien komentaja Eskelisen toiminnasta.

Lindbergin viisivuotinen kausi Puolustusvoimien komentajana päättyi heinäkuussa 2019. Hän ei hakenut jatkokautta. Nykyinen komentaja on Timo Kivinen.

Lisää aiheesta: