Lapin kouluruokajärjestelyissä isoja eroja: Savukoski antaa ruokarahan, Utsjoki kuljettaa aterian kotiin, Pello ruokkii vain lähioppilaat

Katso jutun lopusta, miten Lapin kunnat ovat järjestäneet kouluruokailun etäopetuksessa oleville.

kouluruoka
Tiina Koivupuu pakkaa etäkoululaisten ruokia sisältävää laatikkoa auton takakonttiin.
Ruokapalvelun valmistamat ruoka-annokset lastataan Kemissä kaupungin autoihin ja jaetaan päivän kuluessa eri puolille kaupunkia kouluruokaa tarvitsevien oppilaiden kotioville. Tiina Koivupuu lastasi ruokia keskiviikkoaamuna. Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen kouluruokajärjestelyissä on Lapin kuntien välillä isoja eroja.

Monin paikoin ruokailu järjestetään ainakin toistaiseksi vain lähiopetuksessa oleville, mutta osa kunnista järjestää ruokakuljetuksia koteihin ja osassa annokset ovat noudettavissa kouluilta. Muutama kunta on päättänyt maksaa etäoppilaiden ruokailun tueksi ruokarahan tai antanut maksusitoumuksen paikalliseen kauppaan. Osa kunnista pohtii vielä, millaisia erikoisratkaisuja mahdollisesti otetaan käyttöön.

Utsjoki otti kuljetukset käyttöön kaukana asuville etäkoululaisille jo viime viikolla. Niin ikään Kemi on ottanut järjestääkseen ruokakuljetuksia kotiin niille peruskoululaisille, jotka kouluruokaa välttämättä tarvitsevat. Meri-Lapin ruokapalvelun valmistamia annoksia on viety etäoppilaille eri puolille kaupunkia keskiviikkona toista päivää. Myös Muoniossa ja Pelkosenniemellä ruokatoimitukset niitä tarvitseville ovat mahdollisia.

Kotiin tuotu kouluruoka helpottaa arkea

Utsjoen ruokakuljetukset saavat kiitosta Sami Aikiolta – ne helpottavat viisilapsisen perheen arkea huomattavasti.

– Perheessä on opiskelijoita esikoululaisesta lukiolaiseen ja siinä kun heitä auttelee ja yrittää omat työt tehdä siinä samalla, niin kaikki tuommoinen apu on erittäin tervetullutta.

Aikion perheessä äiti on tämän viikon Norjan puolella töissä ja isä on etätöissä kotona. Kaksi kertaa viikossa toimitettavat ateriat vapauttavat aikaa työn tekemiseen päiväaikaan.

– Kyllähän se sitten aina illasta pitenee päivä, jos ei ehdi päivän aikana töitä tekemään tarpeeksi.

Kemiläinen opiskelija ja kahden koululaisen äiti Henna Tiensuu.
Kemiläinen Henna Tiensuu on hyvillään kaupungin järjestämistä kouluruokakuljetuksista. Eka- ja tokaluokkalaisen äiti saa hetken lisäaikaa omalle opiskelulleen ja myös rahallisesti kouluaterioilla on iso merkitys. Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Myös kemiläinen Henna Tiensuu iloitsee kaupungin aloittaman kouluruokajakelun tuomasta ajan- ja rahansäästöstä. Tiensuu on eka- ja tokaluokkalaisen yksinhuoltaja ja opiskelee tällä hetkellä itse ammattikorkeakoulussa – ja tietysti tällä hetkellä etänä.

– Onhan tästä tosi iso apu. Kun tukee lasten koulunkäyntiä ja yrittää itsekin opiskella, niin ainahan se aika on pois omasta opiskelusta kun tekee ruokaa.

Myös rahallisesti kouluruoka on tärkeä.

– Ei tuolla opintotuella niin kauheasti ruokaa kaupasta saa, joten kyllä kouluruoka auttaa. Ja kun ajattelee niitä monia vähävaraisempia perheitä kuin esimerkiksi meidän perheemme on, niin se on varmasti tosi iso apu.

Tiukilla olevia lapsiperheitä tuetaan Kemissä myös niin, että ateria voidaan toimittaa myös alle kouluikäisille lapsille, jos saman perheen koululaisille tuodaan ruokaa.

Kuntien käytännöt ja perustelut kirjavia

Sekä kuntien järjestelyt että perustelut ratkaisulleen vaihtelevat. Osa vetoaa valtioneuvoston tai Opetushallituksen ohjeistukseen pitäytyessään kouluruoan tarjoamisessa vain lähiopetuksessa oleville. Toiset taas katsovat kouluruoan kuuluvan lain mukaan kaikille ja siksi tukevat ruokailua.

Esimerkiksi Utsjoella haluttiin ruokakuljetuksilla keventää huoltajien taakkaa tilanteessa, jossa he omien töidensä ohella huolehtivat etäopetuksessa olevista lapsistaan.

Kouluruokajärjestelyihin liittyvät käytännön asiat ja ohjeistukset hoituvat suurimmaksi osaksi koulujen Wilma-viestijärjestelmän kautta.

Näin Lapin kunnat järjestävät ruokailun etäkoululaisille

Tiedot Lapin kouluruokajärjestelyistä maalis-huhtikuun vaihteessa perustuvat kunnista tällä viikolla saatuihin tietoihin:

Enontekiö: Etäopetuksessa kunta ei järjestä ruokailua, mutta tukee perheitä tarpeiden mukaan. Kunta kustantaa huoltajille ruokailusta aiheutuvat kustannukset kolme euroa/oppilas/koulupäivä 18.3. alkaen.

Inari: Kouluruokailu järjestetään lähiopetuksessa oleville oppilaille. Muusta tarpeesta on parhaillaan menossa kysely. Kunta seuraa, millaista lisäohjeistusta valtioneuvostolta mahdollisesti tulee.

Kemi: Kaupunki järjestää 31.3. alkaen kouluruokaa sitä välttämättä tai kipeästi tarvitseville perusopetuksen etäoppilaille (siirryt toiseen palveluun). Ateria voidaan toimittaa myös saman perheen kotona oleville alle kouluikäisille lapsille.

Kemijärvi: Etäopetuksessa olevien kouluruokajärjestely on pohdittavana, asian valmistelu vielä kesken.

Keminmaa: Kunnan käytäntö varmistuu ensi viikolla, mutta todennäköisesti käyttöön tulee etäoppilaille annettava maksusitoumus paikallisiin ruokakauppoihin. Kouluruoka-annoksen hinta on noin kolme euroa päivässä, joten kuukauden ostokortin arvo on 60 euroa.

Kolari: Kunta tukee etäopetuksessa olevien koululaisten ruokailua antamalla maksusitoumuksen lähikauppaan. Tuki on kolme euroa/koululainen/arkipäivä.

Kittilä: Kittilän koulut alkavat jakaa kouluilta oppilaiden lounasruokia torstaista 2.4. alkaen. Perheille lähetetään ohjeistus ja aikataulutiedot Wilmaan. Wilman kautta voi myös varata oppilaalle lounaat.

Muonio: Sosiaalipuolen perhetyö toimittaa ruokaa sitä tarvitseville etäopetuksessa oleville. Yhteydet koulukuraattorin kautta.

Pelkosenniemi: Kouluruokailu järjestetään tarveperusteisesti. Koululaiset voivat käydä hakemassa ruoan keskuskeittiön ovelta. Jos noutaminen on hankalaa, sosiaalitoimi auttaa tarvittaessa.

Pello: Tällä hetkellä kouluruoka tarjotaan vain lähiopetuksessa oleville.

Posio: Vielä toistaiseksi ruokaa on tarjolla vain lähiopiskelussa oleville. Muunlaista järjestelyä tutkitaan.

Ranua: Etäopetuksessa oleville annetaan maksusitoumus paikallisiin kauppoihin elintarvikehankintoja varten. Oppilaskohtainen tuki on kolme euroa /koulupäivä. Tämänhetkinen päätös koskee ajankohtaa 18.3.–13.4.

Rovaniemi: Ruokajakelu hoidetaan niille perusopetuksen ja lukion oppilaille, jotka määräajassa ilmoittivat haluavansa kouluruoan. Ateria noudetaan kouluilta yksittäispakattuna. Ruoan jakelussa on nyt noin 800 etäoppilasta.

Salla: Heti poikkeusolojen alettua tehtiin päätös maksaa ruokarahana viisi euroa/oppilas/koulupäivä huoltajan tilille.

Savukoski: Kunnanhallitus päätti tiistaina viiden euron oppilaskohtaisesta ateriakorvauksesta, joka maksetaan 18.3. alkaen etäopetuspäiviltä.

Simo: Kunta maksaa kaikille etäopetuksessa oleville perus- ja esiopetuksen oppilaille kolmen euron päivittäisen kouluruokatuen. Perhe saa maksusitoumuksen paikallisiin ruokakauppoihin. Tuki maksetaan 18.3. alkaen siihen saakka kun etäopetus lakkaa.

Sodankylä: Kunnanhallitus päätti 30.3., että kunta tarjoaa etäopetuksessa oleville koululaisille mahdollisuuden noutaa kouluruokaa, jos perhe katsoo sen välttämättömäksi (siirryt toiseen palveluun). Järjestelyistä tiedotetaan Wilman kautta mahdollisimman pian. Kouluruokajakelu päässee alkamaan tiistaina 7.4.

Tervola: Ainakin toistaiseksi ruokailu järjestetään vain lähiopetuksessa oleville. Palvelun laajentaminen on harkinnassa.

Tornio: Ainakin toistaiseksi ruokailu järjestetään vain lähiopetuksessa oleville.

Utsjoki: Kouluruoka jaetaan kaikille halukkaille. Ruoka toimitetaan kahden päivän annoksina. Suurin osa oppilaista on koulukuljetuksen piirissä, ja heille ruoka jaetaan koulutakseilla tai kunnan työntekijöiden voimin. Koulujen lähellä asuvat hakevat ruuan porrastetusta ulkojakelusta.

Ylitornio: Ainakin toistaiseksi ruokailu järjestetään vain lähiopetuksessa oleville.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronavirustilanteesta tästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus