Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri peri poliklinikkamaksua negatiivisesta koronavirustestistä – nyt käytäntö muuttuu

Jo mahdollisesti perityt asiakasmaksut negatiivisiksi testatuilta asiakkailta palautetaan, lupaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

koronavirus
Sairaalan pääsisäänkäynti ihminen menossa sisään.
Kanta-Hämeessä on todettu jo yhteensä 27 koronatartuntaa.Anne-Maria Niskanen / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri muuttaa linjaustaan koronavirustestin poliklinikkamaksusta. Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) uutisoi aiemmin, että negatiivisista koronavirustesteistä peritään Kanta-Hämeen keskussairaalassa poliklinikkamaksu. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, poliklinikkamaksua ei peritä, kommentoi Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki lehdelle.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on laskuttanut poliklinikkamaksun 41,20 euroa niistä koronavirusepäilyihin liittyvistä tutkimuksista, jotka ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Tartuntatautilain ja asiakasmaksulain tulkintoihin asiasta on Suomessa liittynyt ristiriitaisuutta ja erilaisia käytäntöjä, kerrotaan sairaanhoitopiirin tuoreessa tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yleisvaarallisen tartuntataudin, kuten koronan, tutkimus on asiakasmaksulain mukaan maksutonta. Nyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta on käynyt lävitse lakipykälät ja eri viranomaisten linjaukset sekä kansalliset käytännöt.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa Ranta sanoo, että asiakasmaksulain hengen mukaista on, etteivät taloudelliset syyt estäisi yleisvaarallisen tartuntataudin diagnostiikkaa. Sairaanhoitopiirin ohjeet muutetaan ja jo mahdollisesti perityt asiakasmaksut negatiivisiksi testatuilta asiakkailta palautetaan.

Ranta myös pahoittelee sairaanhoitopiirin aiemmasta linjauksesta aiheutunutta hämmennystä ja mielipahaa. Hän kuvaa maksua kohtuuttomaksi asiakkaille ja varsinkin terveydenhuollon työntekijöille tässä tilanteessa.

Koronavirustestistä laskun saaneiden asiakkaiden ei tarvitse tehdä asialle mitään. Maksamattomat laskut hyvitetään hyvityslaskulla. Maksun palauttamista varten sairaanhoitopiiri on yhteydessä niihin asiakkaisiin, jotka ovat ehtineet laskun jo maksaa. Linjaus koskee kaikkia asiakkaita, joilta on otettu COVID-19-näytteet.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus