1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeustilanne pakottaa joukkuepelaajat omatoimiharjoitteluun – jääkiekkojuniori: "Aika pitkästyttävää on, kun ei näe kavereita"

Koronapandemia on pysäyttänyt urheiluseurojen yhteisharjoitukset.

urheilu- ja liikuntaseurat
KalPan A-Junnujen Tuomas Hynninen ja KalPan B-Junnujen Topias Hynninen harjoittelemassa kotipihallansa
Topias ja Tuomas Hynninen harjoittelevat kotipihassaan.Sami Takkinen / Yle

Kuopiolaisperheen autokatoksessa paukahtelee tasaisesti. Kiekkoja napsahtelee maalin ala- ja yläkulmiin.

Jääkiekkoa KalPan junioreissa pelaavat Tuomas ja Topias Hynninen ovat harjoitelleet viime viikkoina kotipihassaan.

15-vuotias Tuomas pelasi päättyneen kauden SM-sarjaa KalPan B-junioreissa. Koronan takia kausi jäi kesken ja harjoittelu pyörii nyt omatoimisesti valmentajan ohjeiden mukaisesti.

– Aika pitkästyttävää on ollut, kun ei näe kavereita eikä saa oikein olla missään, toteaa Tuomas.

14-vuotias Topias kiekkoili kauden KalPan C-junioreissa. Sielläkin SM-pelit loppuivat pudotuspelivaiheessa ja joukkueharjoittelu päättyi äkkiä.

– Paljon pitää olla nyt kotona. Kyllä se päivä kuluu, kun treenaa pari kertaa ja tekee kouluhommia, sanoo Topias.

Lajitaitojen ohella Hynniset haluavat lisää perusvoimaa, kestävyyttä ja nopeutta.

Sadat KalPan juniorit harjoittelevat nyt yksin kun joukkueharjoituksia ei ole. KalPan juniorit voivat tehdä myös liikuntataitokorttia ja taitomerkkitehtäviä.

– Pelaajille on lähetetty omatoimisia harjoitusohjelmia. Valmentajat ovat yhteyksissä puhelimella ja myös videopalavereja pidetään, kertoo Juniori-KalPan urheilujohtaja Herkko Koski.

Herkko Koski urheilujohtaja, Juniori-KalPa
Juniori-KalPan urheilujohtaja Herkko Koski.Sami Takkinen / Yle

Joensuun Katajalla on katse yksilöharjoituksissa

Poikkeustilanne on heijastunut vahvasti myös Joensuun Katajan toimintaan. Isossa yleisseurassa on noin 1 700 jäsentä.

Koripallojunioreiden osalta tilannetta heikentää se, että Kataja Basket Clubin valmennuspäällikkö Marko Tuononen lomautetaan 9. huhtikuuta alkaen.

– Jos tämä pattitilanne kestää pitkään niin meidän on mietittävä juniorijoukkueiden harjoittelun pyörittämistä, sanoo Tuononen.

Katajan voimistelijoiden harrastetoiminta on täysin seis, mutta kilparyhmille on pidetty etäharjoituksia skypen kautta.

Seuran kilpavoimistelijoille on annettu omat harjoitusohjelmat ja omatoimiharjoituksia on viisi kertaa viikossa.

Valmennuspäällikkö Miira Voutilainen harmittelee yllättävää harjoitustaukoa. Itsenäisesti voi harjoitella liikkuvuutta ja fysiikkaa, mutta telineille ei tässä tilanteessa päästä.

Jalkapalloilijat odottavat sarjakauden alkua

Myös jalkapallokentät ovat ammottaneet tyhjyyttään viime viikkoina. Kuopiossa Keskuskentän stadionilla on keväisenä aamupäivänä hyvin rauhallista.

Kuopion Palloseuran junioreille on annettu sähköisesti henkilökohtaisia harjoitusohjelmia ja vanhemmat pelaajat pitävät myös harjoituspäiväkirjaa.

KuPSin A-junioreita valmentava ja Juniori-KuPSin kykyvalmentajana työskentelevä Tero Taipale on huolissaan siitä, että pakollinen tauko joukkueharjoituksista asettaa pelaajat eri asemaan asumispaikasta riippuen.

– Jokaisen on käytettävä nyt harjoittelussa lievää mielikuvitusta. Omakotitalossa asuvalla on pihalla tilaa harjoitella. Kerrostalossa on taas keksittävä miten voi harjoitella, sanoo Taipale.

Urheiluseuroissa liikkuu Itä-Suomessa rutkasti rahaa. Pelkästään Juniori-KuPSin budjetti on 1,3 miljoonaa euroa ja sillä on jalkapalloon liittyen kahdeksan työntekijää.

Tero Taipale Juniori-KuPS talenttivalmentaja sekä Juniori-KuPS toiminnanjohtaja Jari Koistinen
Juniori-KuPSin toiminnanjohtaja Jari Koistinen ja A-junioreiden valmentaja Tero Taipale.Sami Takkinen / Yle

Viikkoja jatkuva harjoitus- ja pelitauko heijastuu pitkittyessään yhä vahvemmin myös seurojen ja joukkueiden talouslukuihin. Juniori-KuPSissakin on tiedossa, että poikkeustilanne vaatii jossain vaiheessa lomautuksia.

Myös eri joukkueilla on mietittävää pelaajamaksujen kanssa.

– Joukkueet määrittelevät pelaajan kuukausimaksun tämän tilanteen mukaisesti. Osa joukkueistamme on jättänyt kuukausimaksut pois ja osa on saattanut puolittaa maksut, kertoo Juniori-KuPSin toiminnanjohtaja Jari Koistinen.

Ennen sarjakauden aloittamista on saatava joukkueharjoitukset käyntiin ainakin pariksi viikoksi. Yksilöharjoittelusta ei voida siirtyä suoraan peleihin.

– Tilanne on sinänsä reilu, että se on sama kaikille joukkueille. Kukaan ei saa mitään etulyöntiasemaa. Kaikki harjoittelevat nyt omatoimisesti ja samojen rajoitusten puitteissa, tuumii KuPSin A-junioreiden valmentaja Tero Taipale.

Hynnisen veljekset kaipaavat etenkin kavereita

Koko jääkiekkouransa Kuopion KalPassa pelanneet Hynnisen veljekset odottavat innokkaasti joukkueharjoituksia ja uutta kautta.

Itsenäinen harjoittelu vaatii venymistä ja viitseliäisyyttä ikään katsomatta, kun joukkuekaverit eivät ole tukemassa ja kannustamassa.

– Yhteisharjoituksista kaipaan eniten kavereita, sanoo Tuomas Hynninen.

– Jäälle tekisi mieli päästä pelaamaan ja nähdä kavereita, sanoo Topias Hynninen.

Lue seuraavaksi