1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

10 kysymystä kevään opetuksesta: Järjestetäänkö kevätjuhlat ja mitä tehdä, jos kotona tulee riitaa tietokoneista?

Etäopetusta on luvassa ainakin toukokuun puoleen väliin saakka.

Keittiön pöydän ääressä opiskelusta tuli tänä keväänä maan tapa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat. Hallituksen maanantaisella päätöksellä opetus jatkuu pääsääntöisesti etänä 13:nteen toukokuuta.

Poikkeusjärjestelyihin valmistaudutaan kevään loppuun asti, mikäli epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Tilanteen pitkittyminen aiheuttaa monenlaista päänvaivaa sekä vanhemmille että opettajille. Osa vanhemmista pitää kotona etäkonttoria, eikä vanhempien ja jälkikasvun yhteentörmäyksiltä voi aina välttyä.

Loppukeväällä joudutaan ratkaisemaan monia kysymyksiä, jotka liittyvät läksyihin, opettajien jaksamiseen ja siihen, miten arvosanat ja todistukset jaetaan.

Yle etsi vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Niihin vastasivat Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo ja Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) koulutusjohtaja Heljä Misukka.

1. Miten kotona tehdyt tehtävät tarkastetaan?

Asia vaihtelee koulu- ja opettajakohtaisesti. Osan tehtävistä oppilaat voivat tarkastaa itse, osan opettaja tarkastaa ja antaa niistä palautetta.

Tehtäviä voidaan palauttaa opettajille esimerkiksi ottamalla niistä valokuvan. Oppilas voi kirjoittaa aiheesta myös esimerkiksi pienen raportin.

Tukiopetusta tarvitsevien kannattaa ottaa ensin yhteyttä omaan opettajaan. Kuva: Tiina Jutila / Yle

2. Miten toimia, jos lapsi tarvitsisi tukiopetusta?

Omaan opettajaan voi ottaa tällaisessa asiassa yhteyttä. Hän osaa auttaa eteenpäin ja voi tarvittaessa antaa myös itse tukiopetusta etänä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki varautuu myös poikkeustilan jälkeen antamaan tukiopetusta sitä tarvitseville.

3. Kenen vastuulla on, jos lapsi ei tottele kotona? Kenen puoleen vanhempi voi kääntyä?

Se riippuu tilanteesta. Vanhemmilla on kasvatusvastuu. Esimerkiksi perheneuvolat voivat tarvittaessa antaa apua arjen haasteisiin.

Myös kouluissa on oppilashuolto, jonka tulisi toimia normaalisti. Jos esimerkiksi koulukuraattorin kautta ei löydy apua, niin koulupsykologin kanssa voi päästä eteenpäin.

4. Mitä jos perheessä on esimerkiksi kolme lasta, eikä kaikilla ole käytössä omaa tietokonetta?

Monissa kunnissa kouluilta voi lainata konetta, jos sellaista ei ole kotona. Esimerkiksi Helsingissä koulusta saa tarvittavat työskentelyvälineet, myös tietokoneen.

Koneiden käytössä voi myös vuorotella, jos jokaisen ei ole mahdollista saada omaa konetta. Kouluun voi viestittää, jos lapsella ei ole tietokonetta käytössä. Aika monella on älykännykkä ja myös sen avulla saa usein tarvittavan yhteyden.

Olisi hyvä, että koneen käyttö suunnitellaan perheessä hyvissä ajoin, ettei asiasta tule riitaa.

Kolmilapsisessa perheessä riittää vipinää, kun kevät menee etäopetuksessa. Miira Väänäsen perheessä valmistaudutaan lukemaan ääneen ja puhdas paitakin pitää vaihtaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

5. Saavatko kaikki lapset tänä keväänä todistuksen?

Saavat. Kevätarvioiden onnistuminen on ensisijainen asia, joka pyritään turvaamaan.

6. Miten opetetaan taideaineita ja liikuntaa, miten niiden suoritukset arvioidaan?

Opettajat ovat tehneet erilaisia ratkaisuja taito- ja taideaineiden opetukseen. Myös näitä aineita voi suorittaa tarvittaessa kirjallisina tehtävinä tai oppimista voidaan dokumentoida esimerkiksi sähköisesti.

Lapset ja nuoret ovat erittäin hyviä käyttämään erilaisia sovelluksia esimerkiksi liikunnan apuna. Kuntoilusovelluksen avulla tehdystä lenkistä tai treenistä voi laittaa kuvan opettajalle. Seppo-sovelluksella voi suunnitella suunnistusreitin lähimaastoon ja hakea rasteja. Niistä voi ottaa valokuvan omalla kännykällä. Ideoista ei ole ollut pulaa.

Taito- ja taideaineissa kaikilla ei ole materiaaleja kotona, mutta esimerkiksi vesivärit voi saada koululta. Oppilaat ovat järjestäneet myös esimerkiksi levyraateja.

Kotitaloustunnilla taas on voitu tehdä esimerkiksi perheelle lounas ja siivota.

Koulun liikuntatiloissa on hiljaista. Kuva: Christoffer Westerlund / Yle

7. Järjestetäänkö kevätjuhlat ja ylioppilasjuhlat?

Tämä riippuu siitä, kuinka kauan poikkeustila kestää. Vastausta ei vielä pystytä antamaan.

Valmistujaisjuhlat ja kevätjuhlat ovat oppilaille tärkeitä. Jos juhlia ei pystytä järjestämään keväällä, voi olla mahdollista, että ne siirretään esimerkiksi syksyyn.

On myös esitetty, voisiko kevätjuhlat vaikkapa striimata. Moni haluaa kuitenkin kokea hetken opiskelukavereiden kanssa.

8. Jatketaanko lukukautta tai aloitetaanko syksyllä aikaisemmin?

Tästä ei ole vielä tehty päätöksiä. Koulutyötä ei kuitenkaan ole vielä missään vaiheessa keskeytetty eli sinänsä aihetta tällaiseen ei ole.

Perusopetuslain mukaan lukukautta olisi mahdollista jatkaa kuudella päivällä. Lukuvuoden aloittaminen aikaisemmin olisi hankalampaa, koska asetuksessa on määrätty, kuinka monta työpäivää lukuvuodessa on.

Jos työpäiviä siirretään seuraavalle lukukaudelle, se vaatii hallitukselta päätöksiä.

Opettajat eivät ole vanhempien käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Kuva: Jenni Honkanen

9. Saavatko lapset opiskella esimerkiksi muutaman hengen porukoissa?

Terveysviranomaisten ohjeita on syytä noudattaa. Se on siis mahdollista, mutta ei missään nimessä fyysisesti.

Opettajat kannustavat oppilaita opiskelemaan ryhmissä, jotka ovat jo valmiiksi olemassa esimerkiksi Snapchatissa tai Skypessä.

10. Miten huolehditaan opettajien jaksamisesta?

Opettajat eivät voi olla läpi vuorokauden vanhempien tavoitettavissa, eikä oppilas voi päättää, milloin koulupäivä pidetään.

OAJ:n Misukan mukaan opettajat ovat tehneet töitä "hyvällä fiiliksellä". Tätä auttaa se, että pidetään kiinni normaalin työpäivän aikatauluista.

Esimiehen ja kollegojen tuki on myös tärkeää. Rehtorit ovat yhteydessä opettajiin ja kouluilla on luotu erilaisia yhteydenpitotapoja.

Jutusta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23:een.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Sisärajavalvonta, kokoontumisrajoitukset ja etäopetus jatkuvat 13. toukokuuta saakka – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä