1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Rajan sulkeminen terveydenhuollon työntekijöiltä olisi katastrofi Norrbottenille

Pohjois-Ruotsissa käy päivittäin töissä satoja Suomessa asuvia terveydenhuollon ammattilaisia.

Rajan yli käy työssä arviolta 3000 henkilöä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työmatkaliikenteen lopettaminen Suomen ja Ruotsin rajalla olisi katastrofi Ruotsin Norrbottenille. Pohjois-Ruotsissa käy päivittäin töissä satoja Suomessa asuvia terveydenhuollon ammattilaisia.

Jos työmatkaliikenne loppuu, terveyskeskuksia joudutaan sulkemaan, ambulanssien määrää vähentämään ja myös sairaaloiden joitakin toimintoja ajamaan alas tai siirtämään toisiin yksiköihin, jolloin välimatkat hoidon saamiseksi pitenevät tuntuvasti.

Haaparannan, Övertorneån ja Överkalixin terveyskeskuksien toimintaa johtava Elisabeth Eero kertoo, että rajan sulkeminen veisi pelkästään Itä-Norrbottenista valtavan määrän henkilökuntaa.

– Meillä käy Suomesta töissä yhdeksän lääkäriä, 50 sairaanhoitajaa ja 120 lähihoitajaa. Heidän lisäkseen rajan yli kulkevat kuntien palveluksessa vanhustenhoidossa työskentelevät noin 130 ihmistä. Jos pendelöinti loppuu, kaikki toiminta kärsii, mutta ensimmäisenä vanhustenhoito Itä-Norrbottenissa kaatuu.

Tiukennukset rajalla sulkisivat terveyskeskuksia

Itä-Norrbottenin neljän kunnan alueella pendelöinnin loppuminen sulkisi Elisabeth Eeron mukaan ainakin kaksi terveyskeskusta ja lopettaisi kahden ambulanssin toiminnan.

– Ambulanssissa työskenteleviä hoitajia on kaikkiaan 11. Heistä yhdeksän asuu Suomen puolella.

Suomessa asuvien jääminen pois töistä vaikeuttaisi myös sairaaloiden toimintaa. Suomalaisia työskentelee muun muassa Kalixin sairaalassa ja tiettävästi ainakin kätilöitä pendelöi Jällivaarassa.

Elisabeth Eero kertoo, että Norrbottenin aluehallinnossa ja kunnissa pohditaan nyt kiivaasti vaihtoehtoja terveydenhuollon järjestämiseksi, jos Pohjois-Ruotsin kannalta pahin tapahtuu.

– Odotamme lisää tietoa ja toivomme tietysti, että niin ei käy. Se olisi todella kova haaste. Ihan sama kuin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toiminta lopetettaisiin muutamassa päivässä.