1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokakassit kulkevat tekoälyllä Turussa – suosio on huimaa

Operaatio Ruokakassi ja Turun kaupunki aloittivat yhteistyön vähävaraisten auttamiseksi koronan keskellä.

ruoka-apu
Vapaaehtoinen Maarit Helin katsoo ruokakassia.
Vapaaehtoinen Maarit Helin ihastelee ruokakassia. Mukana on paljon vihanneksia.Minna Rosvall / Yle

Turun kaupungin ja Operaatio Ruokakassin yhteinen ruokakassijako on lähtenyt hyvin liikkeelle. Ensimmäisen päivän aikana eli tiistaina kassin sai noin 130 taloutta. Päivittäin voidaan toimittaa 200 kassia.

Kassin saa soittamalla Turun kaupungin palvelunumeroon 02 262 6164 arkipäivisin klo 9–15, ja kassit toimitetaan tarvitsijoille arkipäivisin klo 12–17.

Operaatio Ruokakassi ja kaupunki tekevät yhteistyötä ensimmäistä kertaa. Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Jari Niemelä on innoissaan uudesta yhteistyökuviosta.

– Kaupunki on luvannut toimittaa kassit perille. Kuljettajat hakevat valmiiksi pakatut kassit ja toimittavat ne avuntarvitsijoille kotiovelle. Ensimmäinen kohderyhmä ovat vähävaraiset yli 70-vuotiaat, jotka ovat kotona, eli esimerkiksi toimeentulotukea saavat, kertoo Niemelä.

Jari Niemelä ja Maarit Helin katsovat ruokakassia.
Toiminanjohtaja Jari Niemelä ja vapaaehtoinen Maarit Helin suunnittelevat kassien järjestelyä.Minna Rosvall / Yle

Jakelussa hyödynnetään tekoälyä

Ruoka-aputilausten vastaanoton hoitaa hyvinvointitoimialan Kompassi-puhelinpalvelu, ruokalähetysten kuljetuksesta vastaa kaupungin logistiikkatiimi ja kuljetusreittien suunnittelusta Turku City Data Oy.

– Koska ruokalähetykset sisältävät kylmätavaraa, niiden jakamisen on tapahduttava tunnin kuluessa siitä, kun ruokakassit on noudettu jakeluvarastolta, sanoo suunnittelija Jenni Tähkävuori Turun hyvinvointitoimialalta.

Tähkävuori kertoo, että puhelimeen vastaajia tarvitaan lisää, sillä ensimmäisenä tilausten vastaanottopäivänä linjat ruuhkautuivat pahasti. Kaupunki tehostaa palvelua jatkossa.

Ruokakassi
Ruokakasseissa on muun muassa kasviksia, juureksia, leipää ja hedelmiä.Minna Rosvall / Yle

Tehokkaiden jakelureittien suunnittelussa hyödynnetään tekoälyä. Tekoälyn avulla pystytään sekunneissa käymään läpi suuri määrä eri reittivaihtoehtoja, joista seulotaan parhaiten tavoitteita vastaavat reitit.

– Kuljetusten tarve todennäköisesti kasvaa lähiviikkoina voimakkaasti, jolloin koneellisen laskennan hyödyt korostuvat entisestään, kertoo Turku City Datan toimitusjohtaja Jussi Vira.

Vastaavaa tekoälyyn perustuvaa toimintamallia on tarkoitus jatkossa hyödyntää myös kaupassakäyntipalvelussa. Turussa on kaupungin palvelujen ulkopuolella noin 30 000 yli 70-vuotiasta, jotka kriisin pitkittyessä tarvitsevat apua kaupassakäyntiin.

Avun tarve on kova

Ruokakasseja on valmistelemassa lähtökuntoon Mika Hedman Maskusta. Hän on ollut vapaaehtoisena muutaman vuoden ajan ja pääsi nyt tulemaan avuksi, sillä hänet lomautettiin koronan vuoksi. Hedman arvioi, että avuntarvetta on ollut paljon jo ennen tätä kevättä.

– Korona ehkä tuo avuntarpeen esille, mutta hätä kasvaa vähävaraisten keskuudessa. Monimuotoista apua tarvitaan. Haluan olla mukana auttamassa, sillä olen itse joskus noussut aika syvistä vesistä, eli haluan auttaa samankaltaisia ihmisiä, Hedman pohtii ja esittelee ruokakassia, johon tulee muun muassa kasviksia, hedelmiä, leipää ja juureksia.

Operaatio Ruokakassi jatkaa yhteistyötalkoiden lisäksi myös omia ruokajakelujaan. Esimerkiksi viime viikolla se jakoi vähävaraisille 1 900 ruokakassia.

Lue seuraavaksi