Trump varoittaa kansalaisia tuskallisista viikoista – Koronaviruksen ennustetaan tappavan pahimmillaan 240 000 yhdysvaltalaista

Trump: "Kyse on elämästä ja kuolemasta."

koronavirus
Presidentti Donald Trump
Presidentti Donald Trump puhumassa Yhdysvaltojen koronatilanteesta Valkoisen talon pihalla sunnuntaina.Stefani Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on varoittanut kansalaisia edessä olevista vaikeista ja tuskallisista viikoista. Trump puhui tulevasta kahdesta viikosta päivittäisessä koronaviruskriisiin liittyvässä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa on tärkeää, että yhdysvaltalaiset noudattavat nyt liittovaltion antamia ohjeita viruksen estämisessä seuraavan 30 päivän ajan.

– Kyse on elämästä ja kuolemasta, Trump sanoi.

Trump ilmoitti sunnuntaina, että Valkoinen talo jatkaa sosiaalisen eristäytymisen suositusta huhtikuun loppuun asti. Vielä viikko sitten Trump olisi halunnut Yhdysvaltojen purkavan rajoituksia jo pääsiäiseen mennessä.

Pari päivää sitten Trump arvioi, että koronaviruskuolemien määrässä korkein kohta saavutetaan todennäköisesti kahden viikon kuluessa eli juuri pääsiäisen aikoihin.

Trump sanoi tiistain tiedotustilanteessa myös, että liittovaltion hallinnolla on hallussaan 10 000 hengityslaitetta.

Presidentin mukaan niitä ei ole vielä jaettu osavaltioiden sairaaloihin, koska hoitoa vaativien tapausten määrän odotetaan nousevan lähitulevaisuudessa jyrkästi. Hän lisäsi, että joillakin alueilla voi tulla pulaa hengityslaitteista.

Tiistain kuolleisuusluku toistaiseksi korkein

Yhdysvalloissa on vuorokaudessa kuollut ainakin 865 ihmistä koronavirukseen. Kyseessä on maan korkein päivittäinen luku koronavirusepidemian aikana.

Yhdysvalloissa on nyt raportoitu lähes 3 900 virukseen liittyvää kuolemaa.

Valkoisen talon julkaisemien uusien ennusteiden mukaan koronavirukseen voi kuolla 100 000–240 000 yhdysvaltalaista epidemian aikana. Trumpin mukaan 2,2 miljoonaa ihmistä olisi voinut kuolla, jos rajoittamistoimiin ei olisi ryhdytty.

Eristystoimien ja liikkumisrajoitusten arvioidaan koskevan jo ainakin 75:tä prosenttia maan asukkaista.

Terveysviranomaisten mukaan todelliset luvut kuolonuhreista voivat olla uusia ennusteita pienempiä, jos ihmiset muuttavat käytöstään.

– Me uskomme, että pystymme parempaan. Se vaatisi sen, että kaikki amerikkalaiset ottaisivat vakavasti oman roolinsa taudin leviämisen estämisessä, Valkoisen talon virustorjuntatoimista vastaava Deborah Birx sanoi.

Kansainvälisiä tartuntalukuja seuraavan Johns Hopkins -yliopiston (siirryt toiseen palveluun) mukaan varmistettuja koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa yli 188 000. Tartuntojen todellinen määrä lienee tätä suurempi.

Yhdysvalloissa on vahvistettuja tartuntoja eniten maailmassa. Yhdysvaltojen jälkeen eniten todettuja tartuntoja on raportoitu Italiassa, Espanjassa ja Kiinassa.

Päivitetty 1.4. klo 4.02 tuoreimmat luvut kuolemista ja tartunnoista.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kirjeenvaihtajalta: Trump havahtui pääsiäisaikataulunsa mahdottomuuteen koronarajoitusten purkamisessa

Yhdysvalloissa eniten todettuja koronavirustartuntoja maailmassa – Trump haluaa ihmiset takaisin töihin mahdollisimman pian

Lähteet: AFP, AP, Reuters, CNN

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus