1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mäntyharju

Yli sadan naudan navetta paloi Mäntyharjulla, kaksi nautaa kuoli

Palo ei ehtinyt levitä viereiseen navettarakennukseen.

Tulipalo tuhosi navettarakennuksen Mäntyharjulla. Kuva: Sari Ursin / Yle

Tulipalo tuhosi navettarakennuksen Mäntyharjulla keskiviikon vastaisena yönä. Tilan kahdessa, L-kirjaimen muotoon rakennetussa navetassa oli yhteensä yli 100 nautaa.

Yöllä tehdyn arvion mukaan palossa olisi kuollut vanhemmassa navetan osassa olleet noin 20 nautaa, mutta pelastustöiden edetessä huomattiin, että navetasta pilkisti naudan pää.

– Siellä ne odottivat ulospääsyä. Saimme sahattua portin auki, ja naudat odottivat jonossa. Ainoastaan kaksi nautaa kuoli, kertoo palomestari Joni Himberg Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Palo saatiin yöllä rajatuksi nopeasti.

– Enisitietojen mukaan palo uhkasi levitä toiseen samankokoiseen pihattonavettaan ja omakotitaloon. Kun saavuimme paikalle, osasta navettarakennusta olivat kattorakenteet tuhoutuneet ihan täysin. Nopealla sammutushyökkäyksellä saatiin palo rajattua, kertoo paikalla ollut palomestari Himberg.

Hälytys palosta tuli kello yhden aikaan. Tuli saatiin hallintaan kolmen aikaan aamuyöllä.

Navetan sammutus- ja jälkiraivaustyöt jatkuvat aamuun tai aamupäivään saakka.

– Loppusammutustöihin saakka toisen pihaton eläimet olivat pihatossaan, koska sinne ei levinnyt savu. Tilan väki järjestelee eläinten sijoittamista ja eläinlääkäri tarkastaa ne. Tässä tulipalossa oli ainekset vielä paljon pahempaan, arvioi Himberg.

Sammutustöissä on yön ja aamun mittaan ollut noin 20 palomiestä ja yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä Mikkelistä, Hirvensalmelta, Mäntyharjulta Pertunmaalta.

Tulipalon syttymissyyn tutkinta alkaa päivän aikana.

Päivitetty 1.4.2020 kello 7.05: Täydennetty palomestari Joni Himbergin haastattelusta saaduilla tiedoilla.

Päivitetty 1.4.2020 kello 7:54: Tarkennettu kuolleiden nautojen määrä.