Hyppää sisältöön
Varusmies pysäyttää autoja Uudenmaan rajalla.Henkilökuva varusmiehestä.Varusmies tulee ulos puolijoukkueteltasta. Puolijoukkueteltan savupiippu.Varusmiehet valmistavat kuivamuonaa.Varusmies avaa kuivamuonapussia. Varusmies pukee huomioliiviä.Kaksi varusmiestä huomiliivitä päällään.Käsien desinfiointiainetta kuorma-auton astinlaudalla.Varusmies pysäyttää autoja Uudenmaan rajalla.Varusmies menossa puolijoukkuetelttaan.Varusmiehiä lepäämässä teltassa.Varusmiehiä teltassa lepäämässä.Varusmies pienii halkoja leirissä.Henkilökuva varusmiehestä.Varusmies heräilee teltassa ja katselee kännykkää.

Uudenmaan vartijat

Kun poliisi pyysi armeijalta virka-apua Uudenmaan eristämiseksi viikko sitten, Panssariprikaatin varusmiehet pääsivät poikkeuksellisiin hommiin. He pysäyttävät autoja Hyvinkään ja Riihimäen rajalla.

Virka-apupyyntöjä tulee varusmiehille todella harvoin, sanoo upseerikokelas Laura Lähdekorpi.

Minä tulin tänne ihan hyvillä fiiliksillä. Heti puoliltaöin alkoi hommat.

Laura Lähdekorpi

Panssariprikaatin 150 varusmiestä ovat leiriytyneet kuuteen eri valvontapisteeseen Hyvinkäällä. Yhden joukkueen vahvuus on yksi upseeri ja 25 varusmiestä.

Kyllä kipinämikkoa yleensä syytetään, jos teltassa tulee kylmä.

Laura Lähdekorpi

Varusmiesten päivän ruoka-annokseen kuuluu kolme lämmintä ateriaa ja välipaloja. 15 minuutin haudutuksen jälkeen ruoka on valmista.

Upseerikokelas Laura Lähdekorpi vastaa siitä, että ruoka, vesi ja polttopuut riittävät.

Heti kun pääsen kotiin haluan äidin tekemää ruokaa, vaikka tykkäänkin curry-annoksesta.

Laura Lähdekorpi

Nyt vihdoin pääsee tekemään jotain sellaista, mitä normaalissa inttiarjessa ei. Tämä on tärkeää ja olen innoissani.

Upseerikokelas Laura Lähdekorpi

Laura Lähdekorpi ja alikersantti Lauri Taitto uskovat että oikea palvelustehtävä Uudenmaan rajalla vaikuttaa ryhmän yhteishenkeen. Koronaviruksesta he eivät ole huolissaan, koska siihen on varauduttu.

Koronaviruksen takia varusmiesten käytössä on myös hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.

Laura Lähdekorpi pysäyttää autot ennen poliisin tarkastuspistettä. Hän myös kirjaa pysäytetyt autot ja sen, kuinka monta niistä käännytetään.

Panssariprikaatin varusmiehet elävät nyt erilaista rytmiä Uudenmaan rajalla. Vartiovuoro kestää kuusi tuntia. Sitten on kuusi tuntia lepoa. Yksi teltta huolehtii kaikkien kolmen teltan kipinävuoron ja vartioi kalustoa.

Päivällä on myös osattava nukkua. Lepoon on varattava riittävästi aikaa, sillä yövuorot ovat raskaita. Vapaa-aika kuluu jutellessa. Myös korttipelit sujuvat. Saunassakin voi käydä.

Luulisin, että ainakin muutaman viikon jaksaa, mutta en tiedä, kuinka kauan täällä joutuu olemaan.

Laura Lähdekorpi

Alikersantti Lauri Taitolle poikkeuksellinen tehtävä toi ison muutoksen kasarmiarkeen.

Täältä jää varmaan jotain pieniä juttuja, joita voi sitten vanhempana muistella.

Alikersantti Lauri Taitto

Varusmiehet antavat virka-apua niin pitkään kuin poliisi sitä pyytää. Tällä hetkellä voimassa olevalla päätöksellä Uudenmaan eristäminen jatkuu 19. huhtikuuta saakka.

Tekijät

Timo Leponiemi, Maarit Piri-Lahti, Timo Leponiemi ja Ville Välimäki