Tuhansia pohjalaisia elää lomautusuhan alla

Noin 300 pohjalaisyrityksessä on käyty tai tullaan käymään yt-neuvotteluja. Eniten lomautusuhan alla on henkilöstöä Pohjanmaalla.

yhteistoimintamenettely
Viikkokausia suljettuna olleet ravintolat saavat valtiolta tukea liiketoiminnalle aiheutuneisiin taloudellisiin menetyksiin.
Lomautusuhat kohdistuvat ravintola- ja ravitsemusalalle, mutta myös monelle muulle toimialalle autokorjaamoista julkishallintoon.Jarkko Riikonen / Yle

Noin 18 000 pohjalaista on tällä hetkellä lomautusuhan alla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistojen alueella. Määrä on moninkertaistunut alkuvuodesta viimeisten kolmen viikon aikana. Viimeisen vuorokauden aikana määrä kasvoi 1200 työntekijällä.

Pohjanmaan TE-toimiston alueella eli Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lomautusuhan alla oli keskiviikkoon mennessä reilut 11 600 henkilöä. Heistä neljännes eli noin 3 000 on keskipohjalaisia. Etelä-Pohjanmaalla lomautusuhka koskee reilua 6 300 henkilöä.

Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari myöntää, että luvut ovat suuria, mutta eivät täysin poikkeuksellisia.

– Tätä suurempia lukuja koettiin 25 vuotta sitten. Nyt syy on vain erilainen.

Todellinen lomautettavien määrä pienempi

Mika Palosaari arvelee, että todellinen lomautettavien määrä on pienempi kuin yt-neuvottelujen piiriin kuuluvien määrä.

– Täytyy muistaa, että nämä ovat lomautusilmoituksia, joita työnantajat ovat tehneet ja jakaneet henkilöstölleen ja meille. Se ei aina yksyhteen tarkoita sitä, että heidät kaikki sataprosenttisesti lomautetaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedustelee yhteistoimintaneuvottelujen piirissä olevien määrää alueellisilta TE-toimistoilta nyt päivittäin ja uudet luvut (siirryt toiseen palveluun) löytyvät iltapäivisin ministeriön nettisivuilta.

Useita toimialoja puristuksissa

Pohjalaisten lomautusuhat kohdistuvat useille eri toimialoille.

– Nuo toimialat eivät yllätä. Suurimpana siellä taitaa olla vähittäiskauppa. Ruokakauppa pärjää, mutta erikoistavarakauppa on vaikeuksissa.

Yt-neuvottelut kohdistuvat merkittävästi ravintola- ja ravitsemusalaan, joka pitää sisällään myös majoitukset.

Mika Palosaaren mukaan pohjalaisia on lomautusuhan alla myös moottoriajoneuvokaupoissa ja alan korjaamoissa. Yt-neuvotteluja käydään niin ikään teollisuudessa ja julkishallinnossa.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistojen alueella noin 300 yrityksessä on yt-neuvottelut.

Koko maassa on tällä hetkellä noin 320 000 henkilöä lomautusuhan alla. Heistä lähes 60 prosenttia on Uudeltamaalta.

Lomautusuhan alla olevien määrät on päivitetty artikkeliin keskiviikkona 1.4.2020 klo 14.34 työ- ja elinkeinoministeriön uusimpien tietojen mukaisiksi.

Lue täältä Ylen uutiset koronatilanteeseen liittyen.