1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannabisviljelmä

Haapavedellä ja Suomussalmella viljeltiin vuosikausia kannabista myyntiin – Serbiasta johdettu ammattirikollisuus uusi ilmiö Suomessa

Kannabista kasvatettiin organisaation vuokraamissa omakotitaloissa.

Poliisin tutkinnassa paljastui isot kannabisviljelmät. Kuvituskuva. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Kahdeksan henkilöä on saanut syytteet törkeistä huumausainerikoksista tai avunannosta niihin. Kyse on laittomasta kannabiksen viljelystä ja myynnistä, jota on tapahtunut kolmen vuoden ajan, vuosina 2016-2019.

Kannabiskasvattamot ovat sijainneet Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Keskusrikospoliisi sai elokuussa 2019 Serbian poliisilta tiedon, että serbialaisten henkilöiden epäillään harjoittavan laajamittaista kannabiksen kasvattamista Suomessa. Poliisin esitutkinnassa selvisi, että kannabista kasvatettiin kolmessa organisaation vuokraamassa omakotitalossa Suomussalmella, Haapavedellä ja Kemiönsaarella.

Poliisi takavarikoi kasvattamojen sadot lokakuussa 2019. Tutkinnassa oli kaikkiaan 14 satoa, mikä vastaa noin sataa kiloa valmista kannabista.

– Serbiasta johdettu ammattirikollisuus, jossa hyödynnetään suomalaisen maaseudun rauhaa, on meillä uusi ilmiö, Jari Räty Keskusrikospoliisista sanoo.

Toimintaan epäillään osallistuneen eri tavoin myös muita kuin nyt syytteessä olevia henkilöitä.

Vangittuna on tällä hetkellä viisi henkilöä. Osa vastaajista on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Asian pääkäsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa 14. huhtikuuta 2020.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)