Hyppää sisältöön

Koronavirus vei Juhana Brotheruksen sairaalaan: Oksentelua, hengenahdistusta ja toistakymmentä päivää kestänyt kuume

Mediasta tuttu Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti kertoi kokemuksistaan Ylen korona-aiheisessa erikoislähetyksessä.

Juhana Brotherus
Brotherus vieraili Ylen lähetyksessä keskiviikkona.

Ylen korona-aiheisessa erikoislähetyksessä vieraana ollut Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus varoittaa koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin olevan vakava sairaus myös perusterveelle ja nuorelle ihmiselle.

Brotheruksella on asiasta omaa kokemusta: hän sairasti taudin ja toipui siitä. Nyt hän on jo palannut sairauslomalta työelämään.

Brotherus sai koronatartunnan hääjuhlista kolmisen viikkoa sitten.

– Olin kolme viikkoa sitten hääjuhlissa. Siellä oli Tirolista tullut henkilö, joka vielä silloin ei ollut oirehtinut. Silloin Tiroli ei ollut epidemia-alue. Juhlissa on tullut todennäköisesti kymmeniä tartuntoja, Brotherus kuvailee.

– Altistumisesta meni kolme vuorokautta ensioireisiin. Ensimmäinen oire oli kuume, sitten tuli lihas- ja päänsärkyä.

Luuli influenssaksi

– Ensin luulin, että kyseessä on influenssa, Brotherus kertoo.

– Kun se tuli, ei ollut kuin kourallinen koronatapauksia. Itse en ollut ollut ulkomailla enkä tiennyt, että olin altistunut. Olin pessyt käsiäni tiiviisti, huolehtinut hygieniasta enkä kätellyt ihmisiä – ja silti se tarttui.

Brotherus kuuli pian oireiden alkamisen jälkeen juhlissa olleesta tapauksesta ja pääsi koronatestiin, joka osoittautui positiiviseksi.

– Jouduin sairaalahoitoon. Korkea kuume jatkui toistakymmentä päivää ja oli pahoinvoitia, oksentelua ja hengenahdistusta. Missään vaiheessa en joutunut tehohoitoon. Viruksen myötä tuli keuhkokuume ja se on tietysti aina vakava tauti.

Hengenahdistus säikäytti

Tauti säikäytti kerran aiemmin influenssan sairastaneen Brotheruksen.

– Varsinkin kun tauti kesti niin pitkään ja se aiheutti hengenahdistusta, se säikäytti. Toisaalta tuntui, että olin hyvässä hoidossa HUSin Meilahden osastolla.

Hoito oli perinteistä keuhkokuumeen hoitoa, Brotherus kertoo.

– Sain kipulääkkeitä, tiputuksen kautta nesteytystä ja antibiootteja, kun alkuvaiheessa ei tiedetty onko keuhkokuume bakteerin vai viruksen aiheuttama. Muuten lepoa.

Parantuminen nopeaa

Parantuminen alkoi yllättävän nopeasti.

– Tuntui, että oireet lähtivät yhtä nopeasti kuin ne alkoivatkin. Toista viikkoa ollut mitään oireita.

Brotherus kävi läpi sairaalajakson lisäksi myös vaadittavan erityksen. Hän kertoi pysyneensä neljän seinän sisällä koko ajan ja käyttäneensä maskia siirtymisissä kotoa sairaalaan ja takaisin.

Brotherus kertoo nyt olevansa jo täysin terveen kirjoissa ja "koronan kestävä" immuniteetiltaan ainakin jonkun aikaa.

Yleiskunto ei pitkän sairastamisen takia ole kuitenkaan hänellä vielä palautunut, vaikka "tolpilla ollaan ja pää pelaa".

Brotehrus varoittaakin, että COVID-19 voi olla vaarallinen sairaus muillekin kuin riskiryhmille. Sairauden vakavuuden takia hän pitää käyttöön otettuja kovia puuttumiskeinoja perusteltuina.

Lähetyksessä infektioasiantuntijoita

Mukana erikoislähetyksessä oli myös HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen, ja chatissa kysymyksiin vastaili Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Lähetyksessä oli yhteys myös Espanjaan toimittaja Maija Salmeen ja Helsinki-Vantaan lentokentälle, missä katsottiin, ovatko Suomeen palaavien ohjeet ja karanteenit nyt järjestyksessä.

Voit katsoa lähetyksen jälkikäteen pääkuvaa klikkaamalla ja Yle Areenassa.

.
.