Hyppää sisältöön

Varoitus Kiinasta: Avioerot lisääntyivät karanteenin aikana, kotiväkivallan lisääntymisestä kerrotaan ympäri maailman

Eristäytyminen puolison kanssa pieniin sisätiloihin viikkokausiksi saattaa olla räjähtävä yhtälö.

Kiinan Wuhanissa ihmiet ovat päässeet kaupungin keskustaan ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen. Kuva: Romand Pilipey / EPA

Kaksi kuukautta eristystä pelkästään oman perheen kanssa. Siinä resepti, joka on johtanut merkittävään piikkiin Kiinan avioerotilastoissa.

Avioerotietoja julkaistaan Kiinassa vain kerran vuodessa, mutta paikalliset tiedotusvälineet ovat jo kertoneet, kuinka useissa kaupungeissa avioerohakemusten jättäminen on ruuhkautunut maaliskuussa karanteenin loputtua.

Esimerkiksi Xianissa Kiinan keskiosassa ja Dazhoussa Sichuanin maakunnassa on molemmissa kerrottu ennätyskorkeista avioerohakemusten määristä maaliskuun alkupuolella, mikä on johtanut ruuhkiin hakemusten käsittelyssä. Hunanin maakunnan Miluossa "virkailijoilla ei ollut edes aikaa juoda vettä", koska niin monet pariskunnat jonottivat jättämään hakemusta.

Tiedot ovat peräisin Kiinan hallituksen verkkosivulta, josta Bloomberg on uutisoinut (siirryt toiseen palveluun). Raportin mukaan virkamiehet ponnistelevat saadakseen hakemukset käsiteltyä tehden päiväkohtaisia ennätyksiä hakemusmäärissä.

Perheet alkoivat vihata toisiaan

Shanghailaisen avioeroja hoitavan lakitoimiston tapausmäärät ovat kasvaneet 25 prosenttia sen jälkeen, kun eristys päättyi kaupungissa, kertoo Bloomberg.

Aiemmin ykkössyy avioeroihin oli uskottomuus, nyt perheet joutuivat lukkiutumaan sisätiloihin ja se aiheutti kitkaa, toimistosta kerrottiin.

Kasvosuojiin pukeutunut pariskunta suutelee seinämaalauksessa Kaliforniassa, mutta koronavirus on pannut monet parisuhteet koetukselle. Kuva: Eutienne Laurent / EPA

Lisäksi eristys tapahtui kiinalaisen uudenvuoden aikaan, joten monet olivat jo matkustaneet sukulaistensa luo ja joutuivat viettämään aikansa saman katon alla.

– Mitä enemmän aikaa he viettivät yhdessä, sitä enemmän he alkoivat vihata toisiaan, sanoi lakimies Steve Li.

Niin kävi esimerkiksi rouva Wulle. Kolmekymppinen kotirouva Guangdongin maakunnasta vietti lähes kaksi kuukautta eristyksissä puolisonsa ja lastensa kanssa. He riitelivät jatkuvasti. Syynä oli muun muassa raha, ruutuaika, kotityöt ja lastenhoito.

– Hän tuottaa vain harmia kotona. En siedä sitä enää. Olemme sopineet avioerosta, ja seuraava askel on etsiä lakimiehet, Wu sanoi Bloombergille.

Kiinassa avioerojen määrä on kasvanut tasaisesti sitten vuoden 2003, jolloin lakia muutettiin vapaammaksi. Vuonna 2018 4,5 miljoonaa avioliittoa päättyi eroon. Viime vuonna avioliittoja solmittiin 4,15 miljoonaa.

Kiinassa viranomaiset olivat toivoneet, että eristäytyminen johtaisi ennemmin vauvabuumiin. Syntyvyys on laskenut myös Kiinassa, vaikka tiukasta yhden lapsen politiikasta on luovuttu. Viranomaiset liimasivat moniin kaupunkeihin julisteita, joissa kehotettiin ihmisiä menemään makuuhuoneeseen ja tukemaan kansakuntaa kotikaranteeninsa aikana.

Nähtäväksi jää, ovatko Kiinan viranomaisten toiveet tuottaneet hedelmää vauvojen saralla.

Kotiväkivalta nousussa monissa maissa

Myös kotiväkivaltatapaukset lisääntyivät eristyksen aikana Kiinassa. Esimerkiksi Hubein maakunnassa yhdessä piirikunnassa poliisit kirjasivat kolme kertaa enemmän kotiväkivaltatapauksia kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Myös kansalaisjärjestöt ovat kertoneet, että avunpyynnöt ovat lisääntyneet. Poliisi ei ole ehtinyt puuttua kaikkiin tapauksiin karanteenin vuoksi.

Espanjassa, missä koronaepidemia on pahimmillaan, kotiväkivalta on jo niin ikään lisääntynyt. Uutistoimisto Reutersin mukaan soitot valtakunnalliseen avustusnumeroon ovat lisääntyneet yli 12 prosentilla ensimmäisten kahden eristysviikon aikana verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

Verkkosivun online-avunpyynnöt puolestaan räjähtivät lisääntyen peräti 270 prosentilla. Katalonian aluehallinto kertoo tapauksia olevan 20 prosenttia enemmän. Espanjassa tasa-arvoministeriö on aloittanut uuden kampanjan, jossa rohkaistaan kotiväkivaltaa kokevia ottamaan yhteyttä.

Kotiväkivalta on lisääntynyt monissa maissa, joissa perheet ovat joutuneet kotikaranteeneihin. Kuva: AOP

Vaikka valtaosa kansalaisista joutuukin pysymään kotonaan, hallitus on luvannut avustaa väkivaltaa kokevia naisia ja heidän lapsiaan majoittumaan hotelleihin, mikäli turvakodeissa ei ole tilaa.

Lisääntyneestä lähisuhdeväkivallasta kerrotaan myös muista maista. Esimerkiksi Brasiliassa väkivallan uhreja avustavat keskukset ovat täynnä, kertoi televisiokanava Globo The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Luulen, että nousua on 40–50 prosenttia, ja jo alun perin avuntarve oli suuri, sanoi kotiväkivaltaan erikoistunut tuomari Adriana Mello Rio de Janeirosta.

Naiset kirjoittavat avunpyyntöjä

Italiassa avustusjärjestöt sanovat, että puhelut avustuslinjoille ovat vähentyneet rajusti. Sen sijaan ne kertovat saavansa valtavan määrän epätoivoisia tekstiviestejä ja sähköposteja.

– Yksi viesti oli naiselta, joka oli lukinnut itsensä kylpyhuoneeseen ja kirjoitti saadakseen apua, kertoo Lella Palladino EVA Cooperativa -avustusjärjestöstä Guardianille.

– Juuri nyt on ehdottomasti todellinen hätätilanne. On paljon enemmän epätoivoa, koska naiset eivät voi mennä ulos, hän jatkoi.

Vastaavia tietoja kerrotaan myös muun muassa Saksasta, Intiasta, Kyprokselta ja niin edelleen.

Ja vaikka karanteeni olisikin päättynyt, sen psykologiset ja taloudelliset vaikutukset jatkuvat yhä kuukausia ellei vuosia. Hongkongissa 2002–2003 Sarsin sairastaneita tutkittaessa havaittiin, että vielä vuosi epidemian jälkeen ihmisillä oli korkeampi stressitaso ja hälyttävä määrä psykologisia ongelmia. Avioerojen määrä 2004 oli 21 prosenttia korkeampi kuin ennen Sarsia.

.
.