1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveyspalvelut

Helsingin päivystyksistä on kadonnut koronan vuoksi jopa 100 potilasta päivässä – Johtajaylilääkäri: "Siitä voi seurata kuolemia"

Osalla potilaista on päivystykseen tullessa todettu oireita, jotka ovat pahimmillaan uhanneet potilaan henkeä.

Ensihoitajat Tiina Isokoski ja Marko Hanhisalo hoitamassa kotonaan kaatunutta vanhusta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Terveyskeskusten ja sairaaloiden päivystyksissä on havaittu huolestuttava ilmiö koronaepidemian aikana.

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan monet, jotka tarvitsisivat kiireellistä hoitoa muun kuin koronan vuoksi jättävät nyt menemättä lääkäriin koronan pelossa.

– Meillä on päiväpäivystyksessä sellainen tilanne, että sinne ei tule ollenkaan tavanomaiseen tapaan kiireellisiä ja päivystyksellisiä potilastapauksia. Puhutaan kymmenistä, jopa sadasta potilaasta päivässä.

Esimerkiksi Helsingin Kalasataman walk-in-päivystyksessä on yleensä noin 800 potilasta viikossa, viime viikon aikana potilaita oli vain 230.

HUSin alueella päivystyspotilaiden määrän on kerrottu aiemmin vähentyneen noin 25 prosenttia. Päivystyspotilaiden määrä on vähentynyt myös muualla Suomessa.

Lukkarisen mukaan suurta ja äkillistä muutosta potilasmäärissä on vaikea selittää muulla kuin koronaviruksen ihmisissä synnyttämällä pelolla.

– Vaikea uskoa, että potilaat olisivat yhtäkkiä parantuneet muista sairauksistaan tai käyneet palveluissamme aiemmin näin systemaattisesti turhaan.

Terveyspalvelujen karttamisesta kertoo sekin, että Kalasataman erityisen huonovointisille tarkoitettua hälytysnappia on terveysasemalla käytetty ani harvaan tavanomaiseen verrattuna.

– Nappia painettiin viime viikolla 11 kertaa, kun yleensä yhdessä päivässä tulee saman verran hälytyksiä tai enemmän, Lukkarinen summaa.

Lukkarinen muistuttaa, että hoitoon hakeutumisen pitkittäminen voi olla kohtalokasta.

– Uskallan sanoa, että koronakin voi jäädä osittain toiseksi sellaisissa tapauksissa, joissa puhutaan perussairauksista, jotka pääsevät pahenemaan. Siitä voi seurata kuolemia, mutta myös pysyvää vammautumista tai pysyvää toimintakyvyn laskua.

Osalla potilaista on päivystykseen tullessa todettu oireita, jotka ovat pahimmillaan uhanneet potilaan henkeä.

– Pitkitetään vastaanotolle tulemista tapauksissa, joissa ehdottomasti pitäisi tulla ja heti. Esimerkiksi sydänoireisiin on haettava apua, Lukkarinen sanoo.

Päivystykset rauhallisempia kautta maan

Helsingin terveysasemien henkilökuntaa on nyt informoitu tehostetusti, että potilaita tulee ottaa terveysasemille arvioitavaksi.

Potilaat ovat paitsi pitkittäneet hoitoon hakeutumista myös peruneet jo aiemmin sopimiaan vastaanottoaikoja.

– Kiireettömiäkin tapauksia otetaan mahdollisuuksien mukaan sisään, jotta erityisesti riskiryhmäläisten vointi ei huononisi, Lukkarinen sanoo.

Myös esimerkiksi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä (Keusote) pyydetään, etteivät potilaat peru varattuja aikojaan, sillä koronan varjossa pelätään muhivan hoitopommi.

Lukkarisen mukaan ilmiö on havaittu eri asteisena kautta maan.

– Kollegoiden kanssa keskustellessa on käynyt selväksi, että tämä on nyt kansallinen ilmiö eri puolilla Suomea.

– Varmastikin tässä on sitä, että pelätään koronatartuntoja ja toisaalta noudatetaan orjallisesti sitä ohjetta, että nyt ei saisi poistua kotoa.