Mehiläinen vie koronavirusnäytteitä testattavaksi Etelä-Koreaan – tavoitteena analysoida 18 000 näytettä, ensimmäinen erä matkaan illalla

Paluulennoilla on määrä tuoda Suomeen suojavarusteita ja näytteenottotarvikkeita.

koronavirus
Finnairin Airbus 350 -lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentokentälle kesäpäivänä.
Finnairin Airbus 350 -lentokone. Arkistokuva.Esko Jämsä / AOP

Terveydenhuoltoyhtiö Mehiläinen lähettää keskiviikkoiltana ensimmäisen erän Suomessa otettuja koronavirusnäytteitä analysoitavaksi laboratorioon Etelä-Koreaan.

Mehiläisen mukaan hankkeen tarkoituksena on kasvattaa merkittävästi Suomen koronavirustestauksen kapasiteettia. Yhtiö kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että tavoitteena on analysoida 18 000 näytettä Etelä-Koreassa kahden seuraavan viikon aikana.

Näytteet on otettu Mehiläisen asiakkailta drive-in-näytteenottoasemilla ja hengitystieinfektioklinikoilla.

Mehiläisen lääkärikeskusten toimialajohtaja Anssi Hartiala kertoo sähköpostitse, että ensimmäisen erän tulosten odotetaan valmistuvan huomenna torstaina.

– Positiivisista tuloksista tehdään asiaankuuluvat tartuntatauti-ilmoitukset, ja nämä tulevat siis näkymään THL:n julkaisemissa tilastossa, Hartiala sanoo.

Näytteet viedään Etelä-Koreaan Finnairin tilauslennoilla. Paluulennoilla tuodaan Suomeen suojavarusteita ja näytteenottoon tarvittavia materiaaleja.

Hartialan mukaan ensimmäisellä paluulennolla Suomeen on tulossa ainakin näytteenottotarvikkeita.

Lentoja tulee lisää

Tällä hetkellä Mehiläinen on sopinut kumppaniyritystensä kanssa enintään kuuden näytteiden kuljetuslennon järjestämisestä Etelä-Koreaan.

Mehiläisen käynnistämässä yksityisrahoitteisessa operaatiossa on mukana joukko suuria suomalaisia yrityksiä kaupan, rahoituksen ja vientiteollisuuden aloilta. Mukana ovat Ensto, Fazer, Kesko, Kone, Metso, Metsä Group, Neste, OP, UPM, TietoEvry, Valmet ja Wärtsilä.

Keskuskauppakamari ja Teknologiateollisuus ovat vastanneet osaltaan yrityskoalition kokoamisesta. Operaatiota ovat tukeneet ulkoministeriö ja tasavallan presidentin kanslia.

– Suuret suomalaiset yritykset haluavat tehdä osansa suojellakseen suomalaisten terveyttä ja henkiä. Mukana olevat yritykset ovat halunneet taata kaikille suomalaisille saman mahdollisuuden tulla testatuksi oireiden esiintyessä, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Suomi lisää testausta

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan testauskapasiteetin lisääminen on keskeistä koronaviruspandemian ratkaisemiseksi.

Etelä-Korea on yksi maista, joissa koronaepidemia on toistaiseksi saatu kuriin laajan testaamisen, tartunnan saaneiden eristämisen ja tartuntaketjujen jäljittämisen avulla.

Suomen hallitus on kertonut, että koronavirustestausta tullaan lisäämään edelleen. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että testauskapasiteetti on mahdollista kaksinkertaistaa lähiaikoina ja jopa kolminkertaistaa melko pian.

Mehiläisen hankkeesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus