1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Parisuhteen piinaviikot menossa – neljä tapaa käyttäytyä saa tuhoa aikaan ja yksi niistä on kriittisyys

Hyviä neuvoja parisuhteen hoitoon on onneksi runsaasti tarjolla.

Pariskunta Johanna Tohni ja Riku Suokas parisuhdenäytelmässä Mars vs. Venus Tampereen työväen teatterin näyttämöllä. Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Yhdessä ollaan myötä- ja vastoinkäymisissä, mutta entä sitten, kun yhdessäolo alkaa ahdistaa? Moni parisuhde on koetuksella ja monessa perheessä alkaa pinna kiristyä, kun jatkuva yhdessäolo neljän seinän sisällä on alkanut vaatia veronsa.

Asiaa pohditaan useilla eri tahoilla. Parisuhteen ongelmiin ja niiden ratkaisuihin ovat omilla tavoillaan perehtyneet mm. seurakuntien työntekijät, jotka kohtaavat työssään apua hakevia pareja. Oman lusikkansa soppaan kastavat myös stand up -ammattilaiset.

Näyttelijä ja stand up -koomikko Riku Suokas perehtyi parisuhteen ongelmiin ja niiden ratkaisuun käsikirjoittaessaan avopuolisonsa Johanna Tohnin kanssa Mars vs. Venus esitystä, joka paneutuu nimenomaan parisuhteeseen.

– Pariterapiassahan pitäisi alkaa käydä jo silloin, kun parisuhteessa on kaikki täydellisen hyvin, tokaisee Suokas.

Suokas on sitä mieltä, että hyvän parisuhteen salaisuus voidaan kiteyttää kahteen asiaan: Omaan tilaan ja hyvään kommunikaatioon.

Oma tila ei ole itsestäänselvyys

Koronavirukselta eristäytyneet saattavat ahdistua siitä, että ei koskaan saa olla yksin omien ajatustensa kanssa. Asiasta voi myös olla vaikea puhua.

– Omaa tilaa pitää ymmärtää vaatia ja kertoa toiselle, kuinka tärkeää se on, aloittaa Suokas.

Omaa tilaa voi saada vaikka lähtemällä lenkille tai vaikka sillä, että on kotona huone, jossa saa välillä olla itsekseen.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi eristäytyä muiden ulottumattomiin. On tärkeää löytää oikea tasapaino, ettei uppoa liikaa itseensä, kuten esimerkiksi Stephen Kingin kirjassa Hohto, sanoo Suokas ja nauraa päälle.

Neljä hevosmiestä pilaavat kommunikaation

Kommunikaatiosta puhuttaessa Suokas kertoo perehtyneensä amerikkalaisen psykologin, John Gottmanin teoriaan.

Gottman nimesi kommunikaation pilaajiksi neljä hevosmiestä, jotka ovat kriittisyys, halveksinta, puhumattomuus ja puolustelu.

Riku Suokas sanoo katsovansa usein itseään peiliin, kun syyllistyy parisuhteen sudenkuoppiin. Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

– Täytyy pitää jatkuvasti hoksottimia yllä, jotta nämä eivät pääsisi hiipimään parin kommunikaatioon, sillä ne pystyvät tekemään melkoista tuhoa parisuhteessa, tähdentää Suokas.

Gottmanin neljän hevosmiehen mukaantulo kohdistaa negatiivisuuden nimenomaan toiseen ihmiseen. Näiden ikävien piirteiden tunnistaminen on vaikeaa, myöntää Suokas.

– Saatan itsekin syyllistyä kaikkiin neljään jo ennen aamiaista ja silloin on kyllä syytä katsoa peiliin, myöntää Suokas.

Suokas ja Tohni ovat esittäneet Venus vs. Mars -showtaan jo kolme vuotta. Suokas puhuu omasta kokemuksesta.

Koronaeristys on parisuhteen koetinkivi

Lahden seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja Anne Taipale puolestaan ennustaa synkkien pilvien kertyvän ennen pitkää auvoisankin perhe-elämän taivaalle.

– Tämän kriisin vaikutukset eivät vielä näy meillä asti. Ennustan, että puhelimet alkavat soida viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan palata normaaliin arkeen, ennakoi Taipale.

1990-luvun alun lama-aikana nähtiin millaisia seurauksia pitkällä kriisillä voi olla kodeissa. Nyt pelätään, että lomautuksia ja työttömyyttä seuraavat talousongelmat kasautuvat muiden ongelmien lisäksi perheiden ja pariskuntien niskaan.

– Uhkana ovat lisääntynyt alkoholin kulutus ja lähisuhdeväkivallan uhan kasvu. Tässä on kasautumassa aikamoinen ongelmapaketti, toteaa Taipale huolestuneena.

Rutiinit auttaa ongelmissa - pieni lenkki katkaisee

Monissa kodeissa eletään tilanteessa, jossa lapset käyvät kotona koulua ja vanhemmat tekevät etätöitä. Omaa aikaa ei ole. Sekä koti- että työtehtävät kasautuvat. Stressi ja paine kasvavat päivä päivältä ja seinät kaatuvat niskaan. Pinna kiristyy, kun ahdistukselle ei näy loppua.

– Arkea voi helpottaa myös ihan pienillä asioilla. Yksi on se, että sovitaan selkeistä rutiineista: On työajat ja ruoka-ajat, sovitaan yhteisistä asioista ja tehdään perheelle oma lukujärjestys, ehdottaa Taipale.

Perheen ulkopuolisten sosiaalisten kontaktien puuttuminen saattaa myös ahdistaa, etenkin kun siihen liittyy tilanne, jossa tuntuu, että on pakko olla koko ajan perheen tai kumppanin kanssa yhdessä.

– Jos aikuisen päässä alkaa surrata liikaa, kannattaa irrottautua tilanteesta edes vähäksi aikaa. Esimerkiksi pieni lenkki voi katkaista ahdistuksen, muistuttaa Taipale.

Lue lisää: Parisuhdekin joutuu koetukselle etätöissä, terapeutti antaa viisi vinkkiä: "Kaikki tiimihenkeä kohottavat keinot käyttöön"

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 12.4 klo 23 saakka.