Hyppää sisältöön

Pohjois-Savossa on suojeltu jo yli 5000 hehtaaria metsää – nyt kohteiksi toivotaan lehtoja, vanhoja kangasmetsiä ja luonnontilaisia korpia

Valtion Metso-ohjelman suojelutavoite saavutetaan Pohjois-Savossa näillä näkymin etuajassa.

Metso-ohjelman tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen. Kuva: Jani Saikko

Maanomistajien halu suojella metsiä on lisääntynyt Pohjois-Savossa. Valtion Metso-ohjelman (siirryt toiseen palveluun) kautta omistaja voi vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti hakea suojelua metsäalueelle.

Ohjelma lähti vuonna 2005 hitaasti liikkeelle Pohjois-Savossa, mutta on saanut myöhemmin lisää vauhtia. Viime vuonna Pohjois-Savossa suojeltiin Metso-ohjelman kautta yhteensä hieman yli 500 hehtaaria metsää.

Kokonaisuudessaan maakunnassa on suojeltu ohjelman puitteissa runsaat 400 metsäaluetta, joiden yhteispinta-ala on yli 5 000 hehtaaria.

Pohjois-Savon ely-keskuksen Metso-vastaavan Anne Grönlundin mukaan syitä suojelutahdin kasvuun ovat siitä saatava hyvä korvaus ja lisääntynyt tietoisuus luonnonsuojelun tärkeydestä.

Suojelutavoite saavutettaneen etuajassa

Maanomistajille on maksettu Pohjois-Savossa verovapaita korvauksia suojelusta yhteensä lähes 30 miljoonaa euroa.

– Uskon myös, että vapaaehtoisuus on yksi selittävä tekijä. Maanomistajat saavat itse ehdottaa suojelukohdetta ja mietimme asiaa yhdessä, Grönlund toteaa.

Hänen mukaansa Pohjois-Savon suojelutavoite 6 600 hehtaaria saavutetaan näillä näkymin etuajassa eli vuoden 2022 aikana. Metso-ohjelma on jatkumassa ainakin vuoteen 2025 saakka.

Maanomistajia pyydetään tarjoamaan kohteitaan suojeluun edelleen.

– Nyt kohteiksi toivotaan erityisesti lehtoja, vanhoja ja hoitamattomia kangasmetsiä sekä luonnontilaisia tai lähes luonnontilaisia korpia, Grönlund kertoo.

Metso-ohjelman tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys.