Hyppää sisältöön

Korona mullisti kaupan arjen Eurajoella: työpäivät ympäripyöreitä, koska asiakkaat löysivät verkkokaupan – Paikallisetkin tarjoavat jo apua

Kauppias jaksaa pyöritystä, kun hän saa pian kunnalta apuja puhelintilauksien vastaanottamiseen.

– Tsemppiä tulee asiakkailta joka suunnalta. Kaikilla on sama tavoite: päästä tilanteen yli, kertoo kauppias Saku Vätti. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Herätys aamuyöllä ja heti lähtö kaupalle, jossa ovet avautuvat kello 5.30. Kotiin takaisin myöhään illalla. Sellaista on ollut K-kauppias Saku Vätin elämä Eurajoella viime ajat.

Koulu- ja työpaikkaruokailun siirtyminen koteihin sekä ikäihmisten karanteenit tuntuvat kaupan arjessa. Vätin kokemuksen jakavia kauppiaita on muitakin, vaikkei se kerrokaan kaikkien pikkukauppojen tilanteesta.

– Saadaan tällä hetkellä mennä pää kolmantena jalkana.

Eurajoki on kunta meren rannalla, Porin ja Rauman välissä. Asukkaita siellä on alle 10 000.

– Tuntuu kuin olisi Dingon autiotalossa. Tavallisesti arkena kaupassa pyörii asiakkaita ja myyjiä leppoisasti rupatellen. Nyt myyjät kiitävät, ja asiakkaat loistavat poissaolollaan.

Ruoan verkkomyynti on Vätin kaupassa kasvanut liki 20-kertaiseksi normaaliin verrattuna. Vielä viime viikolla, joka jo oli poikkeusaikaa, verkkotilauksia oli noin 20 päivässä. Tällä viikolla viedään reilu 30 tilausta päivässä, ja lauantaistakin on tullut kotiinkuljetuspäivä.

Sähköposti laulaa tilauksia ja viestejä asiakkailta. Myyjät ja lounaskahvilankin väki on valjastettu keräämään tilauksia. Asiakkaille kuljetetaan tavaraa neljällä autolla.

Aiemmin ikäihmisillä on ollut kynnys tehdä verkkotilauksia, mutta nyt lapset ja lapsenlapset ovat auttaneet heitä. Maksaminenkin onnistuu jo monelta verkkopankilla.

Kotiinkuljetusmaksu kattaa vain murto-osan kuluista

Työntekijöiden määrä ja ehtiminen alkavat olla Saku Vätin kaupassa kortilla.

– Myös sukulaiset ovat täyskuormitettuja. Päivä kerrallaan mennään.

Luulisi kauppiaan olevan hyvillään, kun kauppa käy. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Myynti ei Vätin mukaan ole nyt sen suurempaa kuin vuosi sittenkään.

– On tehtävä ympäripyöreää päivää, jotta päästään viime vuoden tasoon nyt kun kahvila ruokailuineen on kokonaan hiljentynyt.

Vielä ei ole hätää, kun nukutaan muutama tunti yössä. Mutta jos menee loputkin yöunet, niin paketti leviää käsiin.

Saku Vätti

Vajaan seitsemän euron (6,90 €) kuljetusmaksulla Vätin verkkokaupassa hoidetaan ostosten keruu ja kuljetus ympäri maakuntaa. Kotiinkuljetustaksa kattaa vain murto-osan kuluista.

– Kauimmainen asiakas saattaa olla 40 minuutin matkan päässä, ja välttämättä matkan varrella ei ole muita kohteita. Äkkiä reissuun palaa puolitoista tuntia aikaa – ja polttoainetta.

Kuljetusmaksu on täysin kauppiaan itsensä määriteltävissä, mutta Vätti ei silti ole tässä tilanteessa korottamassa sitä.

– Katsotaan sitten, kun on päästy pahimmasta kriisistä yli. Voisimme tehdä aluejakoja, joiden välillä kuljetusmaksu vaihtelee.

Poikkeustilanteessa on tarjottava palvelua, eikä kaikkea voi Saku Vätin mielestä mitata rahassa.

Apua kyllä tarjolla

Verkkotilausten määrä on siis kasvanut parissa viikossa liki 20-kertaiseksi. Entä jos määrät vielä kasvavat?

– Kunnan kanssa on sovittu, että sieltä saadaan lähipäivinä omista töistään vapautuneita työntekijöitä nimenomaan ikäihmisten puhelintilausten vastaanottoon. Silloin oma väki pääsee nopeammin keräämään ostoksia, emmekä ole puhelimessa päivystämässä, kauppias Saku Vätti kertoo.

Myös urheiluseurat ja taksiautoilijat ovat tarjonneet apuaan. Paljon on tullut kädenojennuksia myös niiltä, jotka tekevät nyt kevennettyä työviikkoa tai ovat lomautettuina. Joka päivä sähköpostiin tipahtaa joku avuntarjous.

Tavarantoimittajat hiljalleen tilanteen tasalle

Kierros kauppias Saku Vätin kanssa hyllyjen väleissä paljastaa saman, josta jo sosiaalisessa mediassakin on hihkuttu: Suomi leipoo nyt.

Vehnäjauhohylly oli viime viikolla tyhjä, ja kuivahiivasta oli pulaa. Nyt tarpeeseen voidaan jo vastata paremmin, kun keskusvarastot ja tavarantoimittajat ovat päässeet tilanteen tasalle.

– Paikalliset pientuottajat ovat alkaneet tarjota jauhojaan. Nyt jauhotilanne on samankaltainen kuin viime viikolla jauhelihan kohdalla: tarjontaa on ovista ja ikkunoista.

Välillä heräsi epäilys myös makeisten, limsojen ja snacksien riittävyydestä, mutta sekin huoli on nyt Vätin mukaan ohi.

– Vielä ei ole hätää, kun nukutaan muutama tunti yössä. Mutta jos menee loputkin yöunet, niin paketti leviää käsiin, toteaa kauppias ja lähtee järjestelemään taas kuljetuksia.

Hän huikkaa vielä, että tuntuu kuin hekin olisivat etätöissä. Asiakkaita näkee korkeintaan ikkunaruudun takaa.

Lue lisää:

.
.