1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Hovioikeudesta kylmä suihku Hämeenlinnan kaupungille: kiinteistökehitysyhtiön Sunny Car Center -kiista sittenkin käräjille

Hämeenlinnan kaupungin kiinteistökehitysyhtiö joutuu käräjille setvimään autokauppahankkeen rahasotkuja.

Sunny Car Center
Suomen lakikirjoja vuodelta 1986 ja 1987.
Matti Myller / Yle

Autokauppayhtiö Sunny Car Centerin konkurssipesän ja Linnan Kiinteistökehityksen välinen kiista pitää sittenkin käsitellä Kanta-hämeen käräjäoikeudessa. Turun hovioikeuden tänään antama ratkaisu kumoaa käräjäoikeuden kesällä 2018 tekemän päätöksen. Silloin käräjäoikeus päätti jättää asian käsittelemättä käräjillä ja ohjata sen välimiesmenettelyyn.

Kiistassa Sunny Car Centerin konkurssipesä haluaa vastaajilta pesään varoja noin 320 000 euroa. Hämeenlinnan kaupungin omistama yhtiö Kantolan Kiinteistöt sijoitti Sunny Car Centeriin varoja tuon summan aikomuksenaan ostaa yhtiön osakkeita. Autokauppayhtiö palautti rahat kiinteistösijoitusyhtiölle, kun kauppoja ei syntynyt.

Vaikka varsinaista osakekauppaa ei syntynytkään, katsoo konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala, että rahat olivat osa Sunny Car Centerin ja siten nykyisen konkurssipesän varoja.

Käräjäoikeudella toimivalta

Kantolan Kiinteistöt Oy on sulautettu Linnan Kiinteistökehitykseen, joka on ollut vastaajana jutussa. Kiinteistökehitysyhtiön lisäksi asiassa ovat vastaajina myös autokauppayhtiön entiset johtohenkilöt eli hallituksen puheenjohtaja Markku Ritaluoma, hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki ja hallituksen kolmas jäsen.

Sekä Linnan Kiinteistökehitys että Iisakki Kiemunki katsoivat jo aiemmissa käräjäoikeusvastineissaan, että Hämeenlinnan käräjäoikeus ei ole toimivaltainen elin käsittelemään asiaa, vaan se on vietävä välimiehiin. Käräjäoikeus tuli samaan tulokseen Linnan Kiinteistökehityksen osalta. Nyt hovioikeus siis kuitenkin päätti, että käräjäoikeudella on asiassa toimivalta. Hovioikeus ei siis ottanut kantaa itse rahasumman kohtaloon, vaan vain siihen, missä asia pitäisi käsitellä.

Hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta viimeistään kesäkuun alkuun mennessä.

Lue seuraavaksi