Lapsiasiavaltuutetulle on tullut paljon yhteydenottoja hätääntyneiltä vanhemmilta koronatilanteeseen liittyen

Koronatilanne huolettaa lapsiperheissä muun muassa lastenhoidon osalta.

Jyväskylä
Kaksi lasta leikkii Arabian leikkipuistossa.
Lastenhoito huolestuttaa vanhempia, jos koronaviruksen vuoksi toinen tai molemmat vanhemmista joutuvat sairaalahoitoon. Arkistokuva.Jari Kovalainen / Yle

Huolta voi herättää esimerkiksi se, että miten lapsien käy, jos vanhempi tai vanhemmat sairastuvat tai joutuvat hoitoon koronatilanteen aikana, eivätkä esimerkiksi isovanhemmat pääse riskiryhmien rajoituksien vuoksi hoitamaan lapsia.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertookin, että lapsiasiavaltuutetun toimistoon tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja ja hätääntyneitä kysymyksiä kuntien lapsiperheiden sosiaalihuollon palveluista.

– Jos tilanne on se, että lapsi on vaarassa eikä hänen perusturvallisuuttaan pystytä takamaan, niin sillon ehdottomasti on järjestettävä niin, että siellä on joku ulkopuolinen hoitaja.

Samalla on myös huolehdittava siitä, että perheissä on esimerkiksi omahoitaja. Tällöin perheessä käy vain yksi omahoitaja, eikä joka päivä käy eri ihminen, jolloin sosiaalisten kontaktien määrä kasvaisi myös eksponentiaalisesti.

– Tilanteessa, jossa lapsen hoitoa ei pystytä järjestämään epävirallisia reittejä, niin kyllä kunnalla on silloin velvollisuus järjestää ne sosiaalihuollon palvelut, että lapsen hoito mahdollistuu ja myöskin vanhempien karanteeni ja lepo on mahdollista, Pekkarinen toteaa.

Monessa perheessä jaksaminen voi olla kortilla poikkeusolojen aikana. Sellaisetkin perheet, jotka ovat aina pärjänneet oman avun turvin ja omien verkostojen avulla, saattavat joutua turvautumaan sosiaalihuollon palveluihin, Pekkarinen pohtii.

– Jos perhe pelkää jäävänsä yksin sairauden kanssa tai hankalien tilanteiden kanssa, niin sellaista ei pidä jännittää. Aina voi ottaa yhteyttä kunnan sosiaalipalveluihin ja pyytää sieltä apua. Se oikeus on edelleen kaikilla, eikä se ole poistunut mihinkään tässä tilanteessa, lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen summaa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa: Lapsiasiavaltuutetulle yhteydenotottojen hätääntyneiltä vanhemmilta, Keski-Suomessa 54 tartuntaa

Mitä kuntasi linjaa ja tiedottaa koronasta? Täältä löydät linkin suoraan kunnan korona-asioihin