Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 12.3.-6.4.

Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 12.3.-6.4.

Yleistä

6.4. klo 18.34 HUSin kirurginen sairaala keskitetään vain koronaviruspotilaille, päivystys ja leikkaustoiminta väistävät muualle

HUS tiedottaa, että sen kirurgisen sairaalan toiminnot siirtyvät keskiviikosta 8. huhtikuuta alkaen muualle ja sairaala muunnetaan pelkästään koronaviruspotilaiden hoitoon. Korva-, nenä- ja kurkkutautien päivystys väistää silmä-korvasairaalaan ja rintarauhaskirurgia puolestaan siirtyy naistenklinikalle ja syöpätautien klinikalle.

Nykyisistä toiminnoista sairaalaan jäävät vain dialyysiyksikkö ja hammaslääkäripäivystys koronaviruspotilaille.

6.4. klo 18.29 Helsingissä kotihälytystehtäviä on ollut viime viikkoina jonkin verran edellisvuosia enemmän

Poliisin mukaan kotihälytystehtävien määrä Helsingissä on ollut jonkin verran nousussa viime viikkoina, kun määrää verrataan vastaavaan ajankohtaan edellisvuosina. Uudenmaan alueella kotihälytystehtäviä on eniten nimenomaan Helsingissä. Kuluvana vuonna niitä on tullut yhteensä noin 2 700.

Erityisesti tapaukset, joissa poliisi on hälytetty paikalle häiritsevän metelin tai häiriökäyttäytymisen takia, ovat lisääntyneet. Poliisin mukaan pahoinpitelyissä ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa ei kuitenkaan näy kasvua.

6.4. klo 16.45 HUS pyrkii parantamaan tiedonkulkua koronaviruksesta myös maahanmuuttajataustaisille

HUS kertoo, että se on julkaissut tietoa koronaviruksesta videomuodossa (siirryt toiseen palveluun)suomen ja ruotsin kielen lisäksi englanniksi, venäjäksi, somaliksi ja arabiaksi.

HUSin mukaan tarkoitus on lisätä tietoisuutta koronaviruksesta maahanmuuttajataustaisten keskuudessa. HUS on ollut myös suoraan yhteydessä maahanmuuttajien yhteisöihin.

6.4. klo 15.57 Etäkoululaiset saavat mahdollisuuden hakea koululounaan kotiinsa myös Porvoossa

Porvoo kertoo tarjoavansa etäopetuksissa oleville peruskoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuuden koululounaaseen. Koululounaan voi noutaa kotiinsa pääsiäisen jälkeen 14. huhtikuuta alkaen.

Ruokatilaus tehdään erillisellä lomakkeella edellisen viikon keskiviikkoon klo 12 mennessä. Lounaan voi noutaa joko Kevätkummun Kantele-talosta tai Peipon koululta.

6.4. klo 15 Poliisi: liikenne Uudenmaan rajalla ruuhkautui maanantaina-aamuna

Poliisin mukaan työmatkakulkijat ruuhkauttivat Uudenmaan rajan ylittävää liikennettä maanantaiaamuna. Valtatie 4:llä oli jopa 45 minuutin jono tarkastuspisteelle. Poliisi ohjeistaakin, että jos vain mahdollista, maakuntarajan yli kannattaa kulkea pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Poliisi tarkasti maakuntarajan tarkastuspisteillä maanantaina klo 00.00-9.00 välisenä aikana 13 798 ajoneuvoa, joista 24:ä ei päästetty rajan yli. Maanantaiyön ja -aamun aikana tarkistettujen ajoneuvojen määrä oli enemmän kuin sunnuntaina yhteensä.

6.4. klo 13.58 Vantaalaisessa vanhusten hoivakodissa koronatartuntoja asukkailla ja hoitajilla

Vantaalla on löytynyt koronatartuntoja vanhusten hoivakodista. Tartunnan on saanut neljä asukasta sekä pari hoitajaa.

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että hoitajat ovat karanteenissa ohjeiden mukaisesti ja kontaktien jäljittäminen on tehty.

Vanhuspalveluissa asukkaita lähdetään lisääntyvästi testaamaan, ja asukkaita siirretään tarpeen vaatiessa lisätartuntojen estämiseksi.

6.4. klo 13.13 Ulkoilukohteisiin odotetaan pääsiäisenä kävijäryntäystä – huomioi ainakin nämä seikat retkeillessäsi

Pääsiäinen on edessä, eikä Uudeltamaalta pääse mihinkään: poikkeustilanteen takia ryntäystä odotetaan nyt ulkoilupaikkoihin ja jopa poliisi on varautunut purkamaan ruuhkia.

Keräsimme tähän juttuun asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee pääsiäispyhinä retkeilyä tai ulkoilua Uudenmaan alueen lähiluonnossa ja ulkoilupaikoilla.

6.4. klo 10.44 Koulunkäyntiavustajia siirretään muihin töihin, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolelle

Koulunkäyntiavustajia siirretään nyt kovaa vauhtia muihin töihin.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla henkilöstöpalvelu Seuren avustajia on siirretty sosiaali- ja terveyspuolen töihin.

Tarkoitus on näin varautua koronavirustilanteen laajenemiseen: sosiaali- ja terveystoimessa saatetaan jossain vaiheessa tarvita lisää työntekijöitä poikkeusolojen vuoksi.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

6.4. klo 8.40 Vantaan seurakunnat avaa tukipuhelimen perheille ja pariskunnille

Vantaan seurakunnat kertoo avaavansa tänään maanantaina uuden puhelinpalvelun, josta saa apua ja tukea perheiden ja parisuhteiden ongelmiin.

Palvelulla vastataan poikkeusoloista johtuvaan akuuttiin tarpeeseen. Neljän seinän sisällä pinna kiristyy helpommin ja kärsivällisyys voi olla koetuksella, kertoo johtava perheneuvoja Juhani Koskelin Vantaan seurakuntien tiedotteessa.

Seurakuntien perheneuvojat päivystävät numerossa 09 830 6799 arkisin kello 13–15. Päivystys on tauolla pitkänäperjantaina sekä toisena pääsiäispäivänä.

6.4. klo 6.30 Sairaaloiden turvatoimia tehostettu – HUSissa rikosilmoitus suojavälineiden varastamisesta

Koronaepidemia ja suomalaisen yhteiskunnan poikkeustila vaativat terveydenhuollolta tiukentuneita varotoimia. Monissa sairaanhoitopiireissä turvatoimia on tehostettu.

HUSin alueella epidemia on pisimmällä ja esimerkiksi suojavarusteita on valvottava tarkasti. Suojavälineiden varastamisesta on tehty toistaiseksi yksi rikosilmoitus, kerrotaan aamulla julkaistussa jutussamme.

HUSissa on tiukennettu myös sairaaloiden kulunvalvontaa ja vartiointia: useammat sairaalan ovet ovat nyt lukittuna kuin normaalisti.

5.4. klo 19.02 Kolme asukasta kuollut espoolaisessa hoivakodissa

Espoossa sijaitsevassa yksityisessä hoivakodissa on paljastunut useita koronatartuntoja. Yle ei kerro tarkentavia tietoja yksiköstä sairastuneiden henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Sairastuneiden joukossa on sekä asukkaita että hoitohenkilökuntaa. Asukkaista kolme on kuollut koronavirukseen, vahvistaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso. Nämä kolme ovat mukana aiemmin tänään kerrotuissa kuolonuhreissa.

Ylen saamien tietojen mukaan hoivakodin henkilökuntaa olisi jäänyt pois töistä pian tartuntojen ilmaannuttua ja hoivakotiin on haettu uutta työvoimaa muun muassa yrityksen muista yksiköistä.

– Sitä en pysty vahvistamaan, koska he eivät ole meidän henkilökuntaa, Metso sanoo.

Metson mukaan tilanne on kuitenkin hallinnassa ja hoitajia on tällä hetkellä riittävästi. Hoivakodin omistaja ei halua kommentoida hoivakodin tilannetta yksityisyyden suojaan vedoten.

Metso sanoo, että Espoossa on löydetty virustartuntoja toisestakin hoivakodista. Siellä kukaan ei ole kuollut koronavirukseen. Kyseessä on kaupungin omistama hoivakoti.

5.4. klo 19.01 Kuntatiedot vahvistavat: Epidemia on pahin pääkaupunkiseudulla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee uusia koronatietoja yksittäisistä kunnista. Ylivoimaisesti eniten sairastuneita on Helsingissä, jossa on todettu 555 koronatartuntaa. Espoossa tapauksia on 176 ja Vantaalla 100.

Neljänneksi eniten tartuntoja on Tampereella, yhteensä 72. Sen jälkeen tulevat Oulu, jossa on 56 varmistettua tapausta sekä Jyväskylä, 44 tapausta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

5.4. klo 18.51 HUS vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen synnytyssairaaloiden tukihenkilöiden läsnäolon rajaamisesta

HUS rajaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuksia koronavirusepidemian vuoksi.

Asia on herättänyt paljon keskustelua odottavien äitien kesken. Myös Suomen Kätilöliitto on huolissaan perheiden saaman tuen heikkenemisestä.

Voit lukea HUSin vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tästä (siirryt toiseen palveluun).

5.4. klo 18.40 Merivartiosto toppuuttelee veneilykauden aikaista aloitusta

Leuto talvi on mahdollistanut veneilyn aloittamisen normaalia aiemmin eteläisessä Suomessa.

Esimerkiksi Helsingin Verkkosaaren telakalla veneiden kunnostus on täydessä vauhdissa ja osa veneistä on jo laskettu vesille. Moni veneilijä aikoo aloittaa kauden vappuun mennessä.

Merivartiosto kuitenkin suosittelee välttämään vesillä liikkumista, sillä sen väkeä on tällä hetkellä kiinni virka-aputehtävissä.

Suomenlahden merivartiosto avustaa poliisia Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvonnassa, kertoo apulaiskomentaja Mikko Simola. Maakunnan rajanylityksiä valvotaan siis myös merellä.

– Lännessä alue rajoittuu Hankoniemen länsipuolelle ja idässä Uudenmaan itärajalle, Ahvenkoskenlahden tasalle. Toki on loogista, että tuemme poliisia virka-apupyyntöön perustuen, koska meillä on merellistä kalustoa ja teknisiä valvontajärjestelmiä, joiden avulla merialuetta joka tapauksessa valvotaan.

5.4. klo 18.34 Kaikki yöjunaliikenne jää tauolle

VR keskeyttää lopunkin yöjunaliikenteensä kokonaan maanantaista 6.4.2020 alkaen.

Viimeiset vuorot ajetaan aikataulujen mukaisesti sekä etelän että pohjoisen suunnasta sunnuntai-iltana 5.4.

Yöjunaliikenteen keskeytys jatkuu ainakin 24. toukokuuta saakka.

VR perustelee ratkaisuaan sillä, että yöjunien matkustajamäärät ovat vähentyneet merkittävästi koronaviruksen vuoksi.

3.4. klo 19.11 Poliisi siirtää valvontaa Uudenmaan rajalta maakunnan sisälle ja muualle Suomeen

Poliisi ryhtyy valvomaan Uudenmaan liikkumisrajoitusta myös Uudenmaan maakunnan sisällä ja muualla Suomessa. Poliisi kohdentaa valvontaa sinne, missä on eniten liikennettä. Valvonta voi tapahtua satunnaisilla pistokokeilla.

Poliisien määrää ei lisätä vaan valvontaa puretaan rajalta muualle. Tähän saakka rajalla on ollut 30–40 tarkastuspistettä.

Poliisi tekee ympäri vuorokauden liikkuvaa valvontaa, joka keskittyy pienemmille tieosuuksille. Poliisi hyödyntää valvonnassa rekisterikilpien automaattista lukemista, liikenneturvallisuuskameroita ja droneja.

Uudenmaan rajan ylittäminen on edelleen sallittua vain välttämättömästä syystä. Poliisin mukaan rajoitutsa on noudatettu hyvin.

Poliisi käännytti ensimmäisenä päivänä viisi prosenttia ajoneuvoliikenteestä. Arkipäivinä liikenteestä on käännytetty enää noin 0,5 prosenttia.

3.4. klo 17.07 Koronatapaukset löytyvät verkosta nyt kuntakohtaisella tarkkuudella

THL on päivittänyt karttasovellusta (siirryt toiseen palveluun), josta löytyvät tiedot varmistetuista COVID-19-tapauksista Suomessa. Tiedot ovat nyt saatavissa sairaanhoitopiirijaottelun lisäksi myös kunnittain.

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä tapausten määrä 100 000 asukasta kohden.

Uudellamaalla selvästi eniten todennettuja tartuntoja on 3.4. Helsingissä, jossa lukema on 511. Espoossa todettuja tartuntoja on 161, Vantaalla 88, Sipoossa 30, Järvenpäässä 25, Lohjalla 22, Kirkkonummella 19, Nurmijärvellä 14, Raaseporissa 11, Kauniaisissa 10, Keravalla 9, Vihdissä 8 ja Siuntiossa 6. Kartassa ei ole listattu sellaisia kuntia, joissa on alle viisi tartuntatapausta.

3.4. klo 17.02 Ikäihmisten ja riskiryhmien asiointiapu laajenee Vantaalla

Vantaan asiointiapu laajentaa toimintaansa ensi maanantaista alkaen. Käyttöön otetaan puhelinnumero 09 839 504 60, joka palvelee arkisin. Asiointiapu on tarkoitettu yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville, jotka pohtivat, miten hoitaa arjen asiointi turvallisesti.

Palvelusta (siirryt toiseen palveluun) saa myös henkilökohtaista neuvontaa oman asuinalueen palveluista.

3.4. klo 17.00 Poliisi muistuttaa: Uudenmaan rajan ylittämiseen ei saa ennakkolupaa

Helsingin poliisi muistuttaa Twitterissä, että Uudenmaan rajan ylittämiseen ei myönnetä lupaa ennakkoon, vaan tilanne arvioidaan aina rajanylityspaikalla.

3.4. klo 16.15 Poliisihallitus ehdottaa: Poliisit rinnastettava koronatestauksissa terveydenhuoltohenkilökuntaan

Poliisihallitus on ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriölle sekä THL:lle, että poliiseja testattaisiin koronaviruksen varalta aiempaa matalammalla kynnyksellä. Viraalliseksi ohjeeksi haluttaisiin, että poliiseja testattaisiin samoilla periaatteilla kuin terveydenhuollon henkilökuntaa. Poliisia työllistää merkittävästi tällä hetkellä esimerkiksi Uudenmaan rajan valvonta.

3.4. klo 13.05 Poliisi tarkasti torstaina Uudenmaan rajalla yli 46 000 ajoneuvoa

Poliisi kertoo tarkastaneensa torstaina 46 619 ajoneuvoa Uudenmaan rajan tarkastuspisteillä. Näistä 185 jouduttiin käännyttämään. Junamatkustajia tarkastettiin 882 ja heistä 13 käännytettiin.

3.4. klo 12.46 Helsingissä Laakson sairaalan pihalle on tuotu kylmäkontteja vainajien väliaikaista säilytystä varten

Kylmäkonteilla varaudutaan siihen, että kuolleiden määrä tulee koronaviruksen takia nousemaan tavanomaisesta. Lisäksi nykyisiä vainajatiloja ruuhkauttaa hautausaikojen pidentyminen.

Laakson sairaalan johtajaylilääkäri Laura Pikkaraisen mukaan Helsingin omat vainajatilat ovat tavallisestikin hyvin täynnä ja vaikka vielä ei ole nähtävissä kuolleisuuden suurta kasvamista, väliaikaistilojen koettiin olevan tarpeen.

Laakson sairaalan lisäksi kylmäkontteja rakennetaan Malmin sairaalan luo. Kontit ovat vielä tyhjiä. Pikkarainen ei osaa arvioida sitä, milloin konteille on tarvetta.

Aiheesta voi lukea lisää tästä jutusta.

3.4. 12.30 HUS kertoo 64 uudesta koronatartunnasta

HUSin alueella on todettu 64 uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. HUS kertoo todettujen tartuntojen määrän kasvaneen sen takia, että testausta on lisätty merkittävästi.

3.4. klo 10.12 Sipoo tarjoaa mahdollisuuden tilata ja noutaa koulurukaa etäkoululaisille

Sipoon kunta alkaa tarjota etäkoululaisille mahdollisuutta noutaa kouluruokaa kotiin. Ruoka tilataan etukäteen Wilman kautta viimeistään edeltävän viikon keskiviikkona.

Tilatun kouluruoan voi hakea tiistaisin ja perjantaisin klo 14–15 Lukkarin koulun keittiöltä Nikkilästä tai Opintien keittiöltä Söderkullasta. Noutajan tulee olla aikuinen. Ensimmäiset tilaukset voi jättää Wilmaan ensi viikolla.

2.4. klo 18.50 Loviisa avasi yrittäjille maksuttoman neuvontapalvelun

Loviisa tarjoaa kunnan alueen yrityksille maksuttoman neuvontapalvelun yhdessä alueella toimivan kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa. Palvelua saa puhelimitse ja videoneuvottelun välityksellä. Palvelun kautta on myös mahdollista hakea yksinyrittäjän toimintatukea.

2.4. klo 18.45 Keravan kaupunki vapauttaa pienyritykset tilavuokrista

Keravan kaupunki vapauttaa pienet yhdestä neljään henkilöä työllistävät yritykset, yhdistykset ja yksinyrittäjät kaupungin tilojen vuokranmaksuista toukokuun loppuun saakka. Huojennus koskee kaupungin tiloja, toripaikkoja ja kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Nikkarinkruunun tiloja.

2.4. klo 18.40 Järvenpäässä esitetään huojennuksia kaupungin tilojen vuokralaisille

Järvenpään kaupunginhallitus päättää vuokrahuojennuksista kokouksessaan 7.4. Huojennukset koskisivat tilanteen mukaan niitä yrityksiä, yhdistyksiä ja seuroja jotka ovat kaupungin tai kaupungin konserniyhtiöiden tiloissa vuokralla.

2.4. klo 18.30 Vantaa sulkee 26 päiväkotia

Vantaa on päättänyt sulkea 26 päiväkotia keskittääkseen päivähoitoa. Auki jää 95 päiväkotia. Syynä on pieni päiväkodissa olevien lapsien määrä ja kaupungin halu varmistaa henkilökunnan riittävyys.

2.4. klo 17.15 Leipäjonojen odotetaan kasvavan

Koronavirusepidemian aiheuttamat lomautukset ja irtisanomiset alkavat näkymään leipäjonoissa. Hermannin Diakoniatalon ruokajakelutoiminnasta vastaava pastori Jussi Lahti uskoo kirkon tarjoaman ruokajakelun joutuvan koville tulevina viikkoina.

2.4. klo 12.50 HUS rajaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyssairaaloissa

Tukihenkilö voi tästä lähtien olla synnytystilanteessa läsnä vain normaalin alatiesynnytyksen ajan synnytyshuoneessa. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa, synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa tai Helsingin Perhepesähotellissa synnytyksen jälkeen.

Rajoitukset astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi. HUS muistuttaa myös, että synnytyssairaalaan saapuvien on tärkeää kertoa etukäteen mahdollisista ylähengitystieinfektioon viittaavista oireista tai altistumisesta koronavirustartunnalle.

2.4. klo 12.19 HUSin alueella nyt 960 tautitapausta

THL tiedottaa, että Uudellamaalla on havaittu 29 uutta tautitapausta. Yhteensä tautitapauksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on 960.

THL:n mukaan varmistettuja koronavirustartuntoja on Suomessa tällä hetkellä 1 518. Määrä nousi keskiviikosta 72:lla.

2.4. klo 12.03 Uudenmaan rajalla tarkistettiin keskiviikkona yli 37 000 ajoneuvoa, vajaat 200 käännytettiin

Poliisi kertoo tarkastaneensa keskiviikkona 1. huhtikuuta yhteensä 37 004 ajoneuvoa Uudenmaan rajan tarkastuspisteillä. Näistä 189 poliisi joutui käännyttämään. Tarkistuspisteillä kirjoitettiin keskiviikon aikana kaksi sakkoa valmiuslain rikkomisesta.

Poliisin mukaan toiminta rajatarkastuspaikoilla on jatkunut rauhallisena ja tarkastukset ovat sujuneet asiallisesti.

Junamatkustajia poliisi takasti keskiviikkona 758. Heistä 12 käännytettiin, mutta yhdellekään ei kirjoitettu sakkoja.

2.4. klo 9.05 THL: riskiryhmään kuuluvien määrissä merkittäviä alueellisia eroja – HUSin alueella heitä on suhteessa vähiten

THL:n mukaan koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain. Tämä johtuu väestörakenteen ja sairastavuuden alueellisista eroista Suomessa.

Suhteessa väestömäärään vähiten riskiryhmään kuuluvia on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä eli HUSin alueella.

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmäläisiä on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään lasketaan tämänhetkisen tiedon perusteella henkilöt, jotka ovat yli 70-vuotiaita tai joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Yhteensä Suomessa on noin 200 000 riskiryhmään kuuluvaa 18–69-vuotiasta henkilöä. Iän puolesta riskiryhmään kuuluu noin 870 000 henkilöä. Määrällisesti riskiryhmäläisiä on eniten HUSin alueella.

2.4. klo 8.34 Poliisi muistuttaa: lupaa Uudenmaan rajan ylitykseen ei myönnetä ennakkoon

Ennakkoon saatavia lupia Uudenmaan rajan ylitykseen ei ole, poliisi muistuttaa tiedotteessaan. Poliisi tekee aina tapauskohtaisen harkinnan siitä, onko henkilön liikkuminen Uudenmaan rajalla välttämätöntä.

Poliisin mukaan valvontatilanteessa poliisille täytyy esittää "luotettava, uskottava, perusteltu ja riittävä selvitys". Poliisi ei vaadi työnantajan todistusta työmatkasta tai muuta dokumenttia. Nämä kuitenkin sujuvoittavat tarkastusta.

2.4. klo 7.33 HSL hyvittää pitkiä kausilippuja koronaviruksen takia

Helsingin seudun liikenne eli HSL tiedottaa, että se hyvittää asiakkaidensa kausilippuja koronaviruksesta johtuvan poikkeustilanteen takia. Hyvityksen saa kausilipusta, joka on ostettu 16.3. tai sitä ennen ja lippu on voimassa 16.4. asti tai sen sen jälkeen.

Tarkemmat ohjeet hyvityksen saamiseen löytyvät HSL:n tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi HSL kertoo aikovansa tarjota 50 prosentin alennuksen HSL-sovellukseen ja HSL-kortin 30 vuorokauden kausilippuihin syksyllä, kun tilanne koronaviruksen osalta sen sallii.

1.4. klo 17.59 Helsinki-päivä siirtyy verkkoon

Koronavirus ajaa joka kesäisen, tuhansia ihmisiä keräävään Helsinki-päivän verkkoon.

Helsinki-päivän ohjelmaa välitetään 12. kesäkuuta Helsinki-kanavalla sekä sosiaalisessa mediassa ja tapahtumanjärjestäjien omissa kanavissa.

Ohjelmaa striimataan Helsinki-kanavalle muun muassa Keskustakirjasto Oodin ja Suvilahden Tiivistämön lähetysstudioista, jotka ovat valikoitujen tapahtumanjärjestäjien ja esiintyjien käytettävissä. Osa materiaalista voidaan kuvata etukäteen.

Tapahtumanjärjestäjät voivat myös lähettää ohjelmasisältöä omilta verkkosivuiltaan ja somekanaviltaan esimeriksi Facebookin tai Instagramin livelähetysten kautta.

Digitaalisia tapahtumia voi ilmoittaa mukaan Helsinki-päivän ohjelmaan kesäkuun alkuun asti. Tuotantorahaa voi hakea 15.4. saakka.

1.4. klo 16.02 Poliisi varoittaa koronaa hyödyntävistä huijareista

Poliisin tietoon on tullut erilaisia tapauksia, joissa huijarit ovat hyödyntäneet koronaan liittyviä pelkoja. Kohteena ovat olleet etenkin iäkkäät ihmiset Uudenmaan alueella.

Poliisin mukaan huijarit ovat tehneet esimerkiksi koronatarkastuksia ihmisten koteihin, tarjonneet ruokapalveluita ja esiintyneet terveysviranomaisina.

Myös netissä kannattaa olla tarkkana, koska sielläkin voi tapahtua huijauksia.

Poliisi ehdottaa, että läheiset soittavat iäkkäille ihmisille ja varoittavat mahdollisista koronahuijareista. Pienistäkin huijausyrityksistä kannattaa ilmoittaa poliisille.

1.4. klo 15.24 Kyberhyökkäykset häiritsevät etäkoulua – tekijöinä lapset ja nuoret

Palvelunestohyökkäykset yleisimpiin verkko-opiskeluympäristöihin ovat yleistyneet Suomen koulujen siirryttyä etäopetukseen koronavirusepidemian myötä.

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tiedotteen mukaan palvelunestohyökkäyksiä on viime viikkojen aikana tehty lähes päivittäin, ja niiden määrä on kasvussa.

Kyberhyökkäykset rasittavat verkko-opiskeluympäristöä ja häiritsevät etäopiskelua.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Markus Happosen mukaan hyökkäykset vaikuttavat lasten ja nuorten tekemiltä.

Kyberturvallisuuskeskus ja Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskus toivovat, että vanhemmat seuraisivat lasten ja nuorten netin käyttöä. Palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat lain mukaan rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

1.4. klo 15.09 Vantaa käynnistää puhelinpalvelun vastaamaan korona-arkeen liittyviin kysymyksiin

Ahdistaako arki? Onko kotikoulussa hankaluuksia? Menivätkö rytmit sekaisin? Tappelevatko sisarukset? Hiertääkö parisuhde? Onko raha-asioissa ongelmia? Oletko huolestunut läheisestäsi?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaavat Vantaan kaupungin työntekijät perhepalvelujen ja opiskeluhuollon piiristä. Puhelinpalveluun osallistuvat myös Vantaan seurakuntien ja Mannerheimin lastensuojeluliiton ammattilaiset.

Palvelu aukeaa maanantaina 6.4.2020 numerossa 09 839 50055. Puhelintuki on auki arkisin kello 10–18. Palveluun voi soittaa kertomatta nimeään.

1.4. klo 14.23 Uudenmaan rajoilla tarkistettujen ajoneuvojen määrä vähentynyt päivä päivältä

Uudenmaan tarkastuspisteille saapui tänään keskiviikkona aamuyhdeksään mennessä 10 494 ajoneuvoa, kertoo poliisi tiedotteessa. Ajoneuvoista 20 jouduttiin käännyttämään. Junamatkustajia oli keskiviikkoaamuna 87, joista yhtäkään ei käännytetty.

Eilen tiistaina Uudenmaan tarkastuspisteille saapui yhteensä 39 398 ajoneuvoa, joista 145 käännytettiin. Junissa matkustajia oli 1 005, joista 16 käännytettiin.

– Tilanne on jatkunut eilisen tapaan rauhallisena. Ruuhkia ei ole juuri ollut. Käännytettävien määrä on pysynyt kohtuullisena ja se on laskussa, kertoo operaation yleisjohtaja ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista tiedotteessa.

Uudenmaan rajalle saapuvien ajoneuvojen kokonaismäärä on ollut alkuviikolla laskeva.

Lähde: STT

1.4. klo 9.00 Helsinki perustaa Osaajapankin työntekijöiden siirtämiseen koronavirusta torjuviin tehtäviin

Helsingin kaupunki ilmoittaa perustavansa Osaajapankin, jonka kautta työntekijät voidaan työllistää uuteen tehtävään koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana. Kaupungin työntekijöiden työtilanteen arvioivat ensin heidän esihenkilöt. Kaupunki kertoo haluavansa välttää lomautukset työntekijöiden uudelleensijoittmaisella.

31.3. klo 18.40 Porvoon Strömborgska skolanissa ei altistuttu koronavirukselle

Yle kertoi aiemmin tänään tiistaina, että Porvoon Strömborgska skolanissa lähiopetusryhmän toimintaan osallistuneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut on ohjeistettu pysymään kotonaan erityksissä.

Porvoon kaupunki tiedotti tänään tiistai-iltana, että terveysviranomaiset ovat selvittäneet tartunnan saaneen henkilön lähikontaktit lähipäiviltä. Hän ei ole ollut tekemisissä koulun henkilökunnan tai oppilaiden kanssa sellaisena aikana, että hän olisi voinut altistaa muita tartunnalle.

31.3. klo 18.01 Helsingin seudun kauppakamari: Uudenmaan yritysten tilanne muuta maata synkempi

Kaksi viidesosaa Helsingin seudun yrityksistä kärsii heikentyneestä liikevaihdosta koronan vuoksi Helsingin seudun kauppakamarin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Yhtä suuri osa yrityksistä uskoo negatiivisten vaikutusten olevan suuria kesään mennessä. Lomautusvaroituksia tai yt-neuvotteluja on jo käynnistetty osassa yrityksistä.

Hieman yli kolmannes yrityksistä uskoo välttyvänsä lomauksilta seuraavan kahden kuukauden aikana, selviää kauppakamareiden kyselyn tuloksista Uudenmaan alueella.

Kyselyn mukaan Uudenmaan tilanne on muuta maata heikompi.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan yritykset tarvitsevat suoria tukia maksuvalmiuden parantamiseen ja velkaantumisen välttämiseen.

31.3. klo 17.39 Suomenlahden merivartiosto on käännyttänyt 142 ihmistä maaliskuun loppupuolella

Rajanylitysliikenteen määrät ovat laskeneet hallituksen rajoittamistoimenpiteiden ansiosta selvästi sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla että Helsingin satamassa.

Sisärajavalvonnan palauttamisesta johtuen Suomenlahden merivartioston työmäärä erityisesti Helsingin satamassa on kuitenkin kasvanut.

Ulkorajaliikenteen määrä Suomenlahden merivartioston toimialueella on vähentynyt sisärajavalvonnan palauttamisen ja rajanylikulkuliikenteen rajoittamisen jälkeen 83 prosenttia verrattuna tämän vuoden tammikuun vastaavaan ajanjaksoon.

Schengen-alueen sisärajaliikenteen määrä Suomenlahden merivartioston rajanylityspaikoilla on laskenut 91 prosenttia.

Käännytysten ja maahanpääsyn epäämisten lukumäärä on kasvanut selvästi. Suomenlahden merivartiosto on käännyttänyt tai evännyt pääsyn 142 henkilöltä 19.-29.3.2020 välisenä aikana. Pääsiallisena perusteena on ollut uhka Suomen kansanterveydelle.

Tammikuussa 2020 vastaavana ajanjaksona käännytyksiä tai maahanpääsyn epäämisiä tehtiin 22 kertaa.

31.3. klo 17.20 Porvoon sosiaali- ja terveystoimi soittaa yli 80-vuotiaille

80-vuotiaat ja sitä vanhemmat porvoolaiset saavat lähiviikkoina soiton kotiin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta. Kaupunki kartoittaa mahdollista avuntarvetta ja tarjoaa tietoa koronaviruksesta sekä palveluista.

Kaupungin verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun) on myös koottu kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksesta senioreiden arkeen.

Lisäksi Näsin kuntoutussairaalan Wilhelmina-yksikkö on muutettu alueelliseksi sairaalaosastoksi koronapotilaille.

Osasto avataan keskiviikkona 1. huhtikuuta. Siellä palvellaan kaikkien itäisen Uudenmaan kuntien asukkaita, jotka tarvitsevat osastohoitoa.

Osastolla on 22–24 paikkaa. Mikäli hoitopaikkoja tarvitaan enemmän, voidaan Näsin muut osastot ottaa asteittain käyttöön koronapotilaiden hoitoon. Tällöin muuta sairaala- ja kuntoutusosastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Loviisan ja Sipoon terveyskeskusosastoilla.

31.3. klo 16.41 Järvenpään yksinyrittäjille tukea koronan aiheuttamiin vaikeuksiin

Koronavirustilanteella on merkittäviä vaikutuksia monen yrittäjän yritystoimintaan. Järvenpään kaupunginhallitus myönsi kaupungin elinkeinopalveluille tarvittavat valtuudet toimeenpanna työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton toiminta-avustushaku yksinyrittäjille. Kuntien tulee käynnistää haku kahden viikon sisällä.

Avustussumma on 2 000 euroa yritystä kohti ja sitä voidaan myöntää myös rinnakkain yrittäjille laajennetun työttömyysturvan kanssa.

Avustusta voi hakea, jos yrityksen taloudellinen tilanne on heikentynyt ja liikevaihto laskenut koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Avustusta voidaan maksaa 1.3.–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea syyskuun loppuun asti. Valtio rahoittaa tuen vuoden 2020 lisätalousarviosta ELY-keskusten yritystukien myöntämisvaltuuksista 100 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus päätti myös, että valmiuslain voimassaolon aikana varhaiskasvatusmaksuja ei peritä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa, jos lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen ja poissaolosta on ilmoitettu etukäteen.

Yksityisten, palvelusetelillä toimivien päiväkotien asiakasmaksujen hyvityksiä käsitellään ma 6.4. Kaupunginhallitukselle esitetään, että myös yksityisten päiväkotien asiakkaille hyvitetään asiakasmaksut, jos poissaolosta on ilmoitettu ennakkoon ja poissaolo johtuu poikkeustilanteesta.

31.3. klo 16.37 Helsingin yliopisto tarjoaa terveydenhuollolle apua koronakriisissä

Helsingin yliopiston tiedekunnat antavat pyydettäessä testausapua, lainaavat laitteita, tiloja ja koulutettua henkilöstöä sekä jakavat asiantuntijatietoa. Yliopistolla on myös käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimukset liittyvät esimerkiksi virustestauksen kapasiteetin kasvattamiseen, viruksen vasta-aineiden muodostumisen selvittämiseen ja lääkekehitykseen.

Esimerkiksi lääketieteellinen tiedekunta ja HiLIFE Helsinki Institute of Life Science tarjoavat Meilahden kampukselta yliopiston tiloja ja laitteita Covid-19-testaukseen, jos HUS esittää pyynnön. Yhteisöt ovat toimittaneet HUSLABille koronavirustesteissä tarvittavia muoviosia. Puolestaan eläinlääketieteellinen tiedekunta on nostanut tiettyjen laboratorioidensa valmiutta, ja sillä on tarvittaessa valmius käynnistää koronavirukseen liittyvää testausta.

Lisäksi yliopiston palveluksessa olevien terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoisesti HUSin palvelukseen.

31.3. klo 16.32 Tuusulan kunta valmis lykkäämään ja alentamaan määräaikaisia vuokranmaksuja

Tuusulan kunta on vuokrannut omistamiaan tiloja laajasti eri tarkoituksiin. Koronaepidemian vuoksi useiden yritysten liiketoiminta on vaikeutunut ja rahavirrat ovat heikentyneet nopeasti. Seurojen ja yhdistysten toiminta kuntakonsernin tiloissa on käytännössä loppunut kokoontumisrajoitusten astuttua voimaan.

Kunta haluaa huolehtia osaltaan paikallisten yritysten, yhdistysten, seurojen ja muiden sidosryhmien toiminnan jatkuvuudesta ja alueen elinvoiman säilymisestä.

Kunnanhallitus päätti 30.3.2020 kokouksessaan, että Tuusulan kunta noudattaa seuraavia linjauksia ulos vuokrattujen tilojen vuokrauksessa ja vuokrien perinnässä:

  • Määräaikaiset vuokranmaksujen lykkäykset ja alennukset mahdollisia. Ensisijaisena arviointikriteerinä koronaepidemian vaikutus yrityksen, yhdistyksen tai henkilön liiketoimintaan tai vuokratun tilaan käyttöön. Valtuutetaan talousjohtaja (sivistyksen tilojen osalta sivistysjohtaja) päättämään vuokranmaksujen lykkäyksistä, alennuksista tai muista maksujärjestelyistä enintään 30.6.2020 saakka.
  • Kunnan vuokraamat liikunta- ja kokoontumistilat seuroille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille (tilanvarausjärjestelmä Timmin kautta vuokratut tilat); tila- tai vuoromaksuja ei peritä tilojen kiinnioloaikana.
  • Omistajapoliittisena linjauksena kunnan tytäryhtiöitä kehotetaan noudattamaan samoja edellä kuvattuja linjauksia, mitä sovelletaan kunnan omassa toiminnassa.

31.3. klo 16.30 Loviisan kaupunki aloittaa koululounastarjoilun etäopetuksessa oleville oppilaille

Loviisan kaupunki aloittaa koululounaiden jaon etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille keskiviikkona 1.4.2020. Jakelu toteutuu niiden perheiden osalta, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa koululounaan noutamiseen ja ovat siihen sitoutuneita.

Ruoka-annokset sisältävät vain lämmitettävän ruoan, ei juomaa, leipää tai salaattia. Lounas jaetaan vain koulupäivinä.

Sivistys- ja hyvinvointikeskus kartoitti viime viikolla huoltajille suunnatulla kyselyllä koululounastarjoilun tarvetta. Kyselyyn vastasi 430 huoltajaa, joista noin vajaa kolmannes ilmoitti halukkuudestaan lounaaseen.

Ruokajakelu toteutetaan neljässä pisteessä:

  • Keskusta, Edupolin pääovella klo 13–15.
  • Ruotsinpyhtään kirkonkylä, Kirkonkylän koulun pääovella klo 15.30–16.
  • Liljendal, Sävträsk skolan pääovella klo 15.30–16.
  • Koskenkylä, Forsby skolan pääovella klo 16.15.–16.45.

Vain henkilökohtaisesti vahvistetut annokset toimitetaan keskiviikkona noudettaviksi. Kaikkiin jakeluun ilmoittautuneisiin huoltajiin on oltu sivistyskeskuksesta yhteydessä, mutta kaikkia ei ole tavoitettu. Huoltajia kehotetaankin tarkistamaan vastaamattomat puhelut tai sähköpostinsa.

Ruoan toimittaminen loppuu välittömästi seuraavasta päivästä, mikäli toimitettua annosta ei noudeta.

Ruoka-annoksen mukana jaetaan ohjeet säilytykseen ja lämmittämiseen. Varhaiskasvatustoimintaan osallistuville lapsille ruoka-annoksia ei toimiteta. He saavat maksuhyvityksen ollessaan poissa päivähoidosta.

31.3. klo 16.28 Porvoossa Strömborgska skolanissa lähiopetukseen osallistunut on altistunut koronatartunnalle

Porvoon kaupunki tiedottaa, että Strömborgska skolanissa lähiopetukseen osallistuvan henkilön perheessä on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle altistuneet henkilöt on asetettu kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi.

Altistuneiden joukossa on siis myös Strömborgska skolanissa lähiopetukseen osallistunut henkilö, joka on nyt kotikaranteenissa. Henkilölle on tehty koronatesti, mutta testin tulos valmistuu lähipäivinä. Tuloksesta tiedotetaan, heti kun se on valmistunut.

Toistaiseksi kenelläkään koulussa ei ole siis todettu koronatartuntaa. Koulussa varaudutaan kuitenkin siihen, että testin tulos voi olla positiivinen.

Altistunut henkilö on ollut ryhmässä, jossa on yhdeksän lasta ja kolme aikuista. Ryhmä on toiminut omassa kerroksessaan, ja ruokaillut viimeisenä ruokasalissa, joka on siivottu ja desinfioitu säännöllisesti päivän päätteeksi. Kaikille ryhmään kuuluville on ilmoitettu tilanteesta.

Koulussa on toimittu koronaepidemian alusta alkaen viranomaisten ohjeiden mukaisesti, huolehdittu käsi- ja yskimishygieniasta, pintojen puhdistamisesta ja turvaväleistä.

31.3. klo 16.26 Porvoon kaupunki myöntää yrityksille tarvittaessa maksulykkäystä vuokrien maksuun

Koronaviruksen leviäminen aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia yrityksille, ja Porvoon kaupunki onkin saanut omistamiensa toimitilojen ja maa-alueiden vuokralaisina olevilta yrityksiltä lukuisia yhteydenottoja, joissa kysytään mahdollisuuksia vuokran maksun keskeyttämiseen.

Kaupunki muistuttaa, että vuokrien maksuun voi hakea kaupungilta maksulykkäystä perustellusta syystä. Kaupunki voi myöntää yrityksen hakemuksesta maksulykkäystä enintään 90 päivää tai poikkeustapauksissa vuokralaiselle laaditaan erillinen maksuaikataulu.

Kaupunki on päättänyt, että se ei peri viivästyskorkoa maksulykkäyksistä, jotka tehdään 27.3.2020–31.5.2020 välisenä aikana.

– Kaupunki päätti myös jo viime viikolla ottaa yhdessä Posintra Oy:n kanssa käyttöön 2 500 euron arvoisen yrityspalvelusetelin, jolla pienyrityksiä tuetaan koronatilanteesta selviytymisessä, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki seuraa koronavirusepidemian taloudellisia vaikutuksia yrityksille, asukkaille ja kolmannelle sektorille. Mahdollisuuksien mukaan ja valtion toimenpiteet huomioiden kaupunki voi päättä uusista toimenpiteistä, joilla tuetaan alueen toimijoita tasapuolisuus ja yhdenvertaisuus huomioiden.

31.3. klo 16.24 Järvenpään taidemuseo aloittaa näyttelyopastuksen Instagramissa

Järvenpään taidemuseo aloittaa säännölliset näyttelyopastukset suorina verkkolähetyksinä Instagram-kanavalla @kulttuurijarvenpaa. Verkko-opastuksia esillä olevaan näyttelyyn Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina järjestetään perjantaisin klo 16.

Järvenpään taidemuseo on muiden Suomen museoiden tapaan toistaiseksi suljettuna Valtioneuvoston päätöksellä. Suviranta-näyttely ehti olla avoinna yleisölle vain kaksi viikkoa ennen sulkua.

Museo myös julkaisee kevään aikana somekanavillaan ja verkkosivuillaan videoituja sovituksia suosituista draamaopastuksista, joita museolla on eri näyttelyiden yhteydessä esitetty.

Lisäksi somekanavilla julkaistaan tavallista enemmän tietoa esimerkiksi Järvenpään paikallishistoriasta, museon kokoelmista ja julkisista taideteoksista, joihin voi tutustua museon ollessa suljettuna. Museo on myös ryhtynyt tuottamaan uusia opastus- ja työpajamateriaaleja koulujen ja päiväkotien etäkäyttöön.

31.3. klo 16.23 Sipoon kunta tukee yrityksiä poikkeusoloissa yhdistämällä työntekijöitä ja yrityksiä

Sipoon kunta tukee paikallisia yrityksiä koronavirusepidemiaan liittyvissä poikkeusoloissa muun muassa yhdistämällä yrityksiä ja työntekijöitä.

Suomen rajojen sulkeminen ja epidemiatilanne voi aiheuttaa työvoimapulaa etenkin maatalous- ja elintarvikealan yrityksille. Samaan aikaan moni työntekijä ja yrittäjä on jäänyt ilman työtä. Kunta pyrkii yhdistämään näitä yrittäjiä ja työtä tarvitsevia.

Kunta kartoittaa parhaillaan sipoolaisia maatalous- ja elintarvikealan yrityksiä, jotka voivat mahdollisesti kärsiä tulevina kuukausina työvoimapulasta. Maatalousyrityksiä lähestytään kirjeitse ja pyydetään ilmoittautumaan työvoimapooliin, jonka kautta kunta pyrkii yhdistämään työntekijöitä ja työvoimaa kaipaavia yrityksiä.

Pooliin voivat ilmoittautua mukaan myös muiden alojen yritykset, jotka arvioivat tarvitsevansa työvoimaa lähikuukausina. Ilmoittautumisia toivotaan myös halukkailta työntekijöiltä ja esimerkiksi epidemian seurauksena ilman työtä jääneiltä yrittäjiltä.

Kunta on myös perustanut yrityksille erillisen kriisi-info verkkosivun, jonne on koottu tietoa yrittäjien ja yritysten selviytymisen tueksi. Sivulle on koottu tiedot esimerkiksi erilaisista rahoituksista, jota sipoolaiset yritykset voivat hakea näin poikkeusoloissa.

31.3. klo 16.18 Vantaan kaupunki jakaa lounaspaketteja esiopetuksen ja peruskoulun etäopetuksessa oleville lapsille ja nuorille

Vantaan kaupunki kertoo, että 2.4. alkaen jaetaan lounaspaketteja etäopetuksessa oleville esiopetuksen lapsille sekä peruskoulun oppilaille. Lounaspaketit on tarkoitettu perheille, jotka kokevat niitä tarvitsevansa. Lapsen tai nuoren huoltaja voi hakea paketin jakelupisteestä kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 15–17.30.

Lounaspaketteja jaetaan seuraavissa toimipisteissä: Sotungin lukio, Tikkurilan lukio, Lumon lukio, Varian Talvikkitien toimipiste, Varian Rälssitien toimipiste, Vaskivuoren lukio, Länsimäen koulu, Aurinkokiven palvelukeskus sekä Pähkinärinteen nuorisotilan iltapäiväkerhon puoli.

Lounasjakelusta on tiedotettu suoraan sähköpostitse esikoululaisten huoltajille sekä Wilman välityksellä perusopetuksen oppilaille ja huoltajille.

31.3. klo 11.05 Uudenmaan rajalta käännytettyjä yön ja aamun aikana 23 ajoneuvoa, 10 junamatkustajaa

Tiistaina aamuyhdeksään mennessä Uudenmaan rajan tarkistuspisteille saapui 13 199 ajoneuvoa, joista raskasta liikennekalustoa oli 2 024. Rajalta käännytettiin 23 ajoneuvoa.

Junissa matkusti 132 henkilöä, joista takaisin jouduttiin käännyttämään neljä. Kello yhdeksään mennessä valmiuslain rikkomisesta on kirjoitettu kaksi sakkoa.

Maanantaina 30.3. Uudenmaan rajan tarkistuspisteille saapuneiden ajoneuvojen kokonaismäärä oli 46 581. Maanteillä käännytettyjen osuus kokonaismäärästä oli 211. Junamatkustajia maanantaina oli 910, joista 10 jouduttiin käännyttämään. Vuorokauden aikana kirjoitettiin yksi sakko valmiuslain rikkomisesta.

– Tiistaiaamun liikenne sujui huomattavasti rauhallisemmin ja mukavammin kuin maanantaina. Ruuhkat olivat pieniä. Näyttää siltä, että kansalaiset ovat ottaneet annetut määräykset vakavasti. Ohjeita on pääsääntöisesti noudatettu, kiitos siitä. Jatketaan samaan malliin ja pelataan yhteiseen maaliin, kertoo operaation yleisjohtaja, ylikomisario Juha Hietala.

Eilen maanantaina hallituksen kokoonnuttua sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että valvonta ei jatkuisi välttämättä koko Uudenmaan sulun aikaa samanlaisena.

– Kyllä me tässä ollaan niin pitkään kuin käsky käy, sanoi komisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksesta.

Uteliaita "onnensa kokeilijoita" on rajan tuntumassa myös ollut. Komisario Päivänsalon mielestä heitä on ollut aivan liikaa.

– Nyt näyttäisi siltä, että tilanne on jonkin verran rauhoittunut. Vakava viesti siihen, että uteliaita ei täällä rajan pinnassa tarvita. Nopeasti heidät käännytetään pois ja tarvittaessa määrätään seuraamuksia, Päivänsalo toteaa.

Kaikkiaan liikenteen määrät putosivat huomattavasti jo lauantaina, sen jälkeen kun Uudenmaan maakunta saarrettiin muusta Suomesta.

Telian mobiilidatasta selviää, että Uudeltamaalta lähti lauantain aikana pois noin 15 000 ihmistä sen jälkeen, kun valtiojohto oli luonut saartorenkaan maakunnan ympärille. Vapaa-ajan matkustamista koskevat liikkumisen rajoitukset tulivat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Data on anonymisoitua, eikä yksittäisten ihmisten liikkeitä ole edes mahdollista seurata.

Maakunnasta poistuvien ihmisten määrä väheni siis edellisviikon lauantaihin verrattuna noin 73 prosenttia. Kun vertaillaan kolmen viikon takaiseen lauantaihin, luku nousee jo liki 82 prosenttiin.

31.3. klo 8.52 Koronan varjossa muhii hoitopommi – Pahin skenaario on, että riskiryhmien potilaat jäävät hoidotta pitkäksi aikaa

Joidenkin sairaaloiden päivystyksissä on ollut tyhjempää kuin pitkään aikaan ja perusterveydenhuollossakin potilaat peruvat aikojaan. Näin ei pitäisi toimia, jos oma tauti ei ole parantunut. Keski-Uudellamaalla pyydetään, etteivät potilaat peru varattuja aikojaan.

Suomi on nyt ongelmissa koronaviruksen kanssa, mutta kohta edessä voi olla toinen murhe lisää. Jos koronakriisin keskellä ei huolehdita pitkäaikaissairauksien hoidosta, tilanne voi pahentua niin, että ne uhkaavat henkiä tai liitännäissairauksien riski kasvaa.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä (Keusote) on määrätietoisesti viime viikkoina hoidettu pitkäaikaissairaita ja kiireettömiä potilaita, jotka monesti ovat myös koronan riskiryhmää. Keusoteen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula, kaikki nyt eristetyn Uudenmaan kuntia.

– Olemme toivoneet, että kuntalaiset eivät nimenomaan peru varattuja lääkärin tai hoitajan aikojaan, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän avopalveluiden päällikön viransijaisena toimiva Päivi Mäkelä-Bengs sanoo.

Kiireettömän hoidon saanti on pitkään ollut Suomessa ongelma. Vain 40 prosenttia kiireettömistä lääkärin avosairaanhoidon (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)vastaanottokäynneistä toteutui lokakuussa 2019 viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Seuraavina kuukausina tilanne vain pahenee. Kun koronavirus kasvavassa määrin alkaa eri puolilla Suomea kuormittaa perusterveydenhuoltoa, kiireettömiä aikoja on tarjolla entistä vähemmän. Siksi kiireettömiä potilaita pitäisi ehdottomasti hoitaa vielä niissä paikoissa, joissa koronapotilaita on vähän.

Siitäkin huolimatta, että vastikään annetun asetuksen perusteella(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) kunnan ei tarvitse noudattaa hoitotakuun aikoja.

Viime viikot on hänen mukaansa käytetty hyväksi, koska jossain kohtaa pitkäaikaissairaiden hoitoa pitää alkaa ajaa radikaalimmin alas henkilökunnan sairastuessa.

- Olemme sopineet, että kiireetöntä hoitoa ei ajeta alas kuin vasta äärimmäisessä hädässä. Silloin meillä on jo iso osa henkilökuntaa sairaana ja yhä useampi terveysasema on kokonaan muuttunut hengitysoireista kärsivien potilaiden hoitopisteiksi, Mäkelä-Bengs sanoo.

Kyse on siitä, että kukaan ei halua, että koronapandemian jälkeen Suomessa on entistä sairaampi väestö, koska pitkäaikaissairaudet ovat hoitamattomana pahentuneet. Esimerkiksi diabetesta sairastavan kohdalla on tärkeää, ettei hänen silmänpohjassaan tapahdu haitallisia muutoksia tai ettei hän saa autonomisen hermoston häiriöitä.

– Pahin skenaario on se, että meillä jäävät riskiryhmien potilaat hoidotta pitkäksi aikaa ja sitten meillä on valtava hoidontarve, kun tämä kaikki on ohi, Mäkelä-Bengs sanoo.

Kyse on hänen mukaansa myös ihmisistä välittämisestä. Vaikka riskiryhmät on asetettu kotiin karanteeniin, se ei saa tarkoita sitä, että he jäisivät tarvitsemansa hoidon ulkopuolelle.

– Viesti on, että vaikka ollaan kotikaranteenissa, ketään ei jätetä heitteille.

Lähtökohtaisesti kiireettömiä potilaita on hoidettu Keski-Uudellamaalla etänä. Lääkäri tai hoitaja on ottanut asiakkaaseen yhteyttä puhelimitse tai tekstiviestillä.

Päivi Mäkelä-Bengs muistuttaa siitä, että etäpalvelu ei ole synonyymi keveille ja nopeille palveluille tai sille, että potilaasta päästään nopeasti eroon. Päinvastoin, puhelimessa menee aikaa, kun selvitetään, mistä on kyse.

– Asiakasta pitää kuunnella tarkasti ja ottaa vastaan hänen asiansa. Vaiva on myös voinut muuttua siitä, kun vastaanottoaika on varattu. Puhelimessa yhdessä mietitään, miten terveydenhuollon ammattilainen pystyy edistämään asiakkaan asiaa siinä hetkessä, Päivi Mäkelä-Bengs sanoo.

Tässä tilanteessa etävastaanoton hyödyt ovat ilmeiset: Potilaan asiaa saadaan hoidettua ilman, että hänen pitää lähteä liikkeelle, jolloin tartuntariski on olemassa.

– Jos on tarpeen, etävastaanotto muutetaan läsnävastaanotoksi. Ylipäänsä etävastaanoton edellytys on, että tarvittaessa ihminen voidaan pyytää paikalle, Päivi Mäkelä-Bengs sanoo.

Hyrylän terveysasemalla valtaosa potilasta hoidetaan nykyään ilman, että potilas tulee vastaanotolle. Tavoite on ollut, että noin 70 prosenttia asioista hoituisi etänä. Siihen on pitkälti päästykin.

Hyrylässä tiimimuotoiset etäpalvelut on toteutettu siten, että lääkärit ja hoitajat työskentelevät samassa huoneessa. Potilaan ottaessa yhteyttä osan asioista hoitaja pystyy ratkaisemaan itse heti. Tarvittaessa hän voi pyytää apua lääkäriltä. Tämä antaa ohjeet hoitajalle, puhuu itse potilaan kanssa tai pyytää häntä vastaanotolle. Tulokset ovat olleet hyviä.

Keski-Uudellamaalla on avattu koronahoitopuhelin, jonne hengitysinfektiopotilaat voivat soittaa joka päivä klo 8 - 20. Puhelimessa asiakkaita auttavat sairaanhoitajat ja lääkärit. Heitä on koulutettu käyttämään Keski-Uudenmaan kaikkia viittä potilastietojärjestelmää.

Kaikki hengitystiepotilaat hoidetaan etänä niin pitkälle kuin mahdollista. Potilasta voidaan seurata kotona vaikka useamman päivän niin, että hoitaja tai lääkäri soittaa päivittäin ja arvioi potilaan tilanteen.

– Tämä luo turvallisuutta potilaalle, Päivi Mäkelä-Bengs sanoo.

Jos potilaan hoito sitä vaatii, hänet ohjataan terveysasemalle tai sairaalaan. Vielä nyt osa terveysasemien tiloista on eristetty hengitystieoireisten potilaiden tutkimusta varten. Potilaiden lisääntyessä kokonaisia terveysasemia muutetaan korona-asemiksi.

31.3. klo 7.42 Uudenmaan TE-toimisto rekryää 110 uutta työntekijää purkamaan lomautusruuhkaa

Koronaviruksen takia lomautettuja on Suomessa nyt jo 12 700. Saadakseen työttömyysturvaa lomautettujen on ilmoittauduttava TE-toimistoon työnhakijaksi.

Uudenmaan TE-toimistoon haetaan nyt 110 uutta työntekijää.

Syynä ovat koronavirustilanteesta johtuvat lomautukset. Lomautettu henkilö ei voi saada työttömyysturvaa, ennen kuin hän on ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi.

– Asiakasmäärän kasvu tulee olemaan huikea. Lisäksi kun hallitus valmistelee yksinyrittäjille mahdollisuuutta saada työttömyysetuutta, niin ehdottomasti tarvitsemme ainakin tämän määrän uusia työntekijöitä tilanteen hoitamiseksi, Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen sanoo.

Keski-Uudellamaalla pyydetään: tulkaa nyt hoitoon

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä (Keusote) on määrätietoisesti viime viikkoina hoidettu pitkäaikaissairaita ja kiireettömiä potilaita, jotka monesti ovat myös koronan riskiryhmää. Keusoteen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula, kaikki nyt eristetyn Uudenmaan kuntia.

– Olemme toivoneet, että kuntalaiset eivät nimenomaan peru varattuja lääkärin tai hoitajan aikojaan, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän avopalveluiden päällikön viransijaisena toimiva Päivi Mäkelä-Bengs sanoo.

Korhosen mukaan tavoitteena on, että 110 uutta työntekijää voisivat aloittaa työnsä mahdollisimman pian. Työsopimukset tehdään aluksi vuoden loppuun asti.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimpien tietojen (30.3.) mukaan yhteensä noin 12 700 ihmistä on lomautettu koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. YT-neuvottelujen piirissä on yli 281 400 henkilöä ja työttömäksi on jäänyt noin 4 900.

TEM seuraa lomautettujen määrää ja julkaisee tuoreimmat luvut(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) päivittäin. Seuranta on aloitettu 16. maaliskuuta.

Erityisen paljon työntekijöitä on ilmoitettu yt-neuvottelujen piiriin Uudellamaalla: yli 164 000 henkilöä eli liki 60 prosenttia koko Suomen määrästä.

Isoa lukua selittää osin se, että monen yrityksen pääkonttori sijaitsee Uudellamaalla ja tällöin lomautusaikeista on ilmoitettu Uudenmaan TE-toimistolle. Kun varsinaiset lomautukset alkavat, lomautetut työnhakijat jakautuvat useamman alueen TE-toimistoille.

Jatkuvista lomautusuutisista huolimatta on myös aloja, joilla työvoimaa juuri nyt tarvitaan.

Uudenmaan TE-toimiston johtajan Tiina Korhosen mukaan avoimia työpaikkoja on määrällisesti tullut hakuun suunnilleen saman verran kuin ennen koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta.

Avoimia työpaikkoja ilmoitetaan Uudellamaalla päivittäin noin 800–1 000.

– Niissä ei ole näkynyt laskua, vain hieman eri painopisteet ja alat korostuvat, Korhonen sanoo.

Koronaviruksen takia esimerkiksi rakennusalalle tarvitaan työntekijöitä, sillä ulkomaista työvoimaa ei ole samalla tavalla saatavilla. Luonnollisesti työntekijöitä haetaan myös sosiaali- ja terveysalalle sekä valmistamaan kyseisen alan tarvikkeita.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriössä kartoitetaan parhaillaan muun muassa työttömien ja lomautettujen mahdollisuutta tehdä kausitöitä maatiloilla ja puutarhoissa.

31.3. klo 6.45 Poliisi kehottaa välttämään yksityisautoilua viimeiseen asti

Poliisi kertoo, että esimerkiksi kolmos- ja nelostiellä liikennettä on ollut, mutta maanantaiaamun kaltaista ruuhkaa ei ole muodostunut rajanylityspakoille.

Poliisi vetoaa, että mahdollisimman moni jäisi etätöihin ja viesti kansalaisille on edelleen se, että Uudenmaan rajan ylitys tapahtuu vain välttämättömissä tapauksissa.

– Yksityisautoilua tulee välttää viimeiseen asti, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.

Työmatkailijoiden kannattaa aikaistaa liikkumistaan aamuruuhkien välttämiseksi.

Uudenmaan rajalla tarkistettiin eilisiltaan mennessä 24 000 autoa, joista 132 joutui kääntymään takaisin.

Eilen iltapäivällä ja illalla liikenne jakautui useamman tunnin ajalle, joten se sujui aamua jouhevammin. Jonot olivat pisimmillään parikymmenen minuutin mittaisia.

Maanantaiaamuna jonot olivat pahimmillaan kuudresta kahdeksaan kilometriä ja rajanylityspaikalle joutui jonottamaan paikoin jopa 50 minuuttia.

30.3. klo 18.45 Helsingin ilmanlaatu on parantunut, kun liikenne vähentyi

Helsingin ilmanlaatu (siirryt toiseen palveluun) on parantunut, kun liikenne hiljentyi koronan takia. Ilman typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet 30–50 prosenttia 18. maaliskuuta jälkeen. Katupöly kuitenkin heikentää monin paikoin ilmanlaatua. Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta voi edelleen laskea typpidioksidipitoisuuksia Helsingin alueella.

30.3. klo 17.32 HUS aloittaa aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit

HUS lisää koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia sekä ottaa huhtikuussa myös käyttöön aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit

HUSin tiedotteessa kerrotaan, että sairaanhoitopiiri ottaa parin viikon kuluessa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei.

Lisäksi HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä tästä maanantaista alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Lisäksi HUS ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

– Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSin Diagnostiikkakeskuksesta.

30.3. klo 16.12 Rajojen sulkeminen romahdutti Viron-liikenteen, mutta kaikki eivät kieltoon usko

Jo ennen Uudenmaan sulkemista käyttöön otetut matkustusrajoitukset EU:n sisärajoilla ovat romahduttaneet Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen. Rajan yli pääsee vain poikkeustapauksissa, joten pääasiassa laivoissa kulkee vain tavaraa. Tästä huolimatta löytyy vieläkin niitä, jotka yrittävät luikahtaa rajan yli ihan huvikseen.

– Olemme käännyttäneet takaisin Suomeen viikon aikana 15 henkilöä. Osa ei ole tiennyt rajoituksista, osa on yksinkertaisesti halunnut kokeilla onneaan, Viron pohjoisen poliisi- ja rajavartiostopiirin rajapäällikkö Ivo Utsar kertoo.

Paluupostissa on tullut Helsingistä palautettuja onnenonkijoita.

– Eräskin kaksikko lähti matkaan, vaikka me kuinka varoittelimme, ettei kannata. Sieltä ne sitten tulivat muutaman tunnin kuluttua samalla laivalla takaisin, Utsar ihmettelee.

Normaalioloissa Suomenlahden yli kulkee noin 20 000 henkeä päivässä. Nyt määrä on pudonnut tuhanteen eli viiteen prosenttiin.

30.3. klo 15.56 Porvoossa hengitystieinfektiovastaanoton aukioloaikoja pidennetään

Porvoon kaupunki tiedottaa, että Näsin terveysasemalla avatun hengitystieinfektiovastaanoton aukioloaikoja laajennetaan. Vastaanotto on 31.3. lähtien avoinna kello 8–18. Vastaanotto toimii edelleen ajanvarauksella ja aikoja annetaan kello 17.30 asti. Tarkemmat ohjeet löytyvät Porvoon kaupungin verkkopalvelusta.

Puolestaan Näsin terveysaseman kiireellisen vastaanoton aukioloaikoja lyhennetään. Vastaanotto suljetaan tiistaina 31.3. alkaen kello 16. Vastaanotolle voi ilmoittautua kello 15.30 asti.

Aseman muille vastaanotoille ei saa tulla edes lievästi flunssaoireisena, vaan silloin tulee soittaa kyseiselle vastaanotolle.

Tilanne koronatartuntojen suhteen on Porvoossa toistaiseksi rauhallinen. Kaupungin alueella oli maanantaina 30. maaliskuuta 12 varmistettua koronavirustartuntaa, kun Uudellamaalla on tartuntojen yhteensä yli 800.

30.3. klo 15.39 Keravalla epidemiapäivystykseen terveyskeskuksen D-oven kautta

Keravan kaupunki tiedottaa, että epidemiapäivystykseen kuljetaan maanantaista 30. maaliskuuta lähtien terveyskeskuksen D-oven kautta. Epidemiapäivystykseen tulee soittaa ennen terveyskeskukseen menemistä.

Jos kärsit voimakkaista hengitystieoireista ja koet tarvitsevasi terveydenhuollon apua, ota yhteyttä terveyskeskukseen, puh. 09 2949 3456, arkisin ma–to klo 8–15 sekä pe 8–14. Muina aikoina ota yhteyttä Päivystysapuun, puh 116 117. Jos olet kriittisesti sairas, soita hätänumeroon 112.

Muilla vastaanotoilla tai tavallisessa terveyskeskuspäivystyksessä ei hoideta hengitystieinfektioista tai flunssasta kärsiviä potilaita.

Koronavirustartuntaepäilystä huolimatta lievistä hengitystieoireista ei ole syytä ilmoittaa terveydenhuoltoon. Kuumeisenkin flunssan tai hengitystieinfektion voi pääsääntöisesti sairastaa kotona, jos yleisvointi säilyy hyvänä.

30.3. klo 15.21 Kymmenen koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa Hyksin erityisvastuualueella

Suomessa on todettu 13 koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoittaa. Näistä kymmenen on tapahtunut Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hyks) erityisvastuualueella sekä Kuopion, Oulun ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden erityisvastuualueilla yksi kussakin.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 143, joista 49 on tehohoidossa. Potilaista 108 on Hyksin alueella. Heistä peräti 38 on tehohoidossa.

Lähde: STT

30.3. klo 15.16 Korkeasaari tarjoaa etäopetusta ja livelähetyksiä

Koronavirustilanteen vuoksi kaksi viikkoa sitten sulkeutunut Korkeasaaren eläintarha tarjoaa uuden etäopetussivun sekä livelähetyksiä.

Eläintarhan tiedotteessa kerrotaan, että etäopetussivu on avattu nimenomaan koululaisia ja päiväkoti-ikäisiä varten. Eläintarhan nettiosoitteesta löytyvälle sivulle kootaan tehtäviä eri aihepiireistä, jotka sopivat lapsille ja nuorille.

Korkeasaareen vierailulle pääsee etänä livelähetyksien kautta. Eläintarhan sosiaalisen median kanaviin tehdään lähes päivittäin suoria videolähetyksiä eläinten luota ja kysellään eläintenhoitajilta kuulumisia. Lähetysten aikana vastaillaan myös katsojien kysymyksiin.

Lisäksi eläinten elämää voi tarkkailla livekameroiden välityksellä päivittäin. Ympäri vuorokauden eläimiä kuvaavia kameroita on tällä hetkellä kolme: pikkumangusteilla, metsäpeuroilla ja uusin Amazonia-talon apinoilla. Lisää livekameroita on työn alla ja toiveissa on saada mukaan laji, jota voi seurata myös öiseen aikaan.

Korkeasaaren eläinten arki jatkuu normaalina vierailijoiden puuttumisesta huolimatta. Tärkein tavoite on turvata eläinten hoito siinäkin tapauksessa, että henkilökunnan keskuudessa ilmenisi sairastapauksia. Muita eläintarhan työntekijöitä on perehdytetty eläintenhoitajien työhön, jotta mahdollisimman moni osaa tarpeen vaatiessa auttaa eläinten hoidossa.

30.3. klo 14:17 SPR: Verenluovutukseen ajanvaraus

Punainen Risti, SPR ilmoittaa, että verenluovutustilaisuuksiin tulee ajanvaraus koronaepidemian vuoksi. Uusi käytäntö aloitetaan huhtikuun alussa. Ajanvaraus tapahtuu Veripalvelun verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Veripalvelun mukaan ajanvaraus parantaa oleellisesti luovuttajien tarpeen ennakointia koronaepidemian aikana. Ajanvarausten avulla pystytään ennakoimaan ja tarvittaessa rajaamaan samassa tilassa yhtä aikaa olevien luovuttajien määrää. Samalla saadaan tieto lähipäivien ja viikkojen luovuttajista, että voidaan varmistaa sairaaloille tasaisesti kaikki tarvittavat verivalmisteet.

Ajat ovat tällä hetkellä varattavissa kaksi viikkoa etukäteen. Ajanvaraus on käytössä myös kaikissa veripalvelutoimistoissa.

30.3. klo 13.26 Järvenpään Puistoblues peruuntuu tältä kesältä

Isoista musiikkifestivaaleista Järvenpään Puistoblues on ilmoittanut ensimmäisenä peruvansa ensi kesän tapahtuman. Syynä ovat epävarmuus etenkin ulkomaisten artistien saapumisesta Suomeen sekä koronavirustilanteen aiheuttama yleinen epävakaus. Tapahtuman siirtämistä myöhemmäksi pohdittiin, mutta siitä luovuttiin, koska epidemian kestoa ei tiedetä.

Puistobluesia on järjestetty vapaaehtoisvoimin yhtäjaksoisesti vuodesta 1978.

30.3. klo 13.18 Uudenmaan liitto avaa Uudenmaan kriisirahoitushaun

Uudenmaan maakuntahallitus on päättänyt, että Uudenmaan liitto (siirryt toiseen palveluun) avaa kriisirahoitushaun. Koronaepidemian vaikutusten lieventämiseen on alustavasti varattu 1 000 000 euroa. Rahoitushaku avataan mahdollisimman pian, ja sen avautumisesta tiedotetaan erikseen.

Kriisirahoitusta on tarkoitus myöntää elinkeino-, koulutus- ja työmarkkinatoimijoille sekä järjestöille toimialasta riippumatta. Etusijalle ovat hankkeet, joissa on vahvaa yhteistyötä ja verkostotoimintaa. Rahoitusta ei myönnetä yksittäiselle yritykselle liiketoiminnan kehittämiseen.

30.3. klo 12.55 Poliisi: Liikennettä Uudenmaan rajalla oli liikaa – yksityisautoilua pitää välttää viimeiseen asti

Poliisi kehottaa töihin Uudellemaalle tulevia aikaistamaan lähtöään.

Isoimmat ruuhkat olivat maanantaiaamuna kolmos- ja nelostiellä. Ruuhkat olivat pääsääntöisesti ohi aamuyhdeksään mennessä.

– Liikennettä oli maanantaiaamuna Uudenmaan rajalla liikaa. Työmatkailijoiden tulee aikaistaa liikkumistaan ruuhkien välttämiseksi. Poliisin viesti kansalaisille on edelleen se, että rajan ylitys tapahtuu vain välttämättömissä tapauksissa. Yksityisautoilua tulee välttää viimeiseen asti, painottaa ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.

Maanantain vastaisena yönä ja maanantaiaamuna yhdeksään mennessä tarkistuspisteille saapui 14 474 ajoneuvoa. Näistä ajoneuvoista käännytettiin keskiyön ja aamuyhdeksän välisenä aikana 24. Junaliikenteessä tavattiin 82 matkustajaa, joista yksi käännytettiin.

Uudenmaan maakuntarajan tarkistuspisteille sunnuntaina saapuneiden ajoneuvojen kokonaismäärä oli 19 573. Niistä jouduttiin käännyttämään 397. Junamatkustajia oli sunnuntaina 824, joista käännytettyjä oli 13.

Valmiuslain rikkomisesta on annettu yksi sakko.

30.3. klo 11.22 HUS rekrytoi valmistumassa olevia opiskelijoita koronan takia

Koronavirustilanteen vuoksi HUS etsii sijaisuksiin opintojensa viime vaiheessa olevia terveydenhuollon opiskelijoita. (siirryt toiseen palveluun) HUS hakee töihin sairaanhoitajaksi, bioanalyytikoksi ja röntgenhoitajaksi opiskelevia, jotka ovat suorittaneet vähintään kaksi kolmasosaa tutkinnostaan.

HUSin mukaan sijaisuuksia on eri yksiköissä ja erilaisissa tehtävissä. Työ voi olla sekä tavallisten että koronavirukseen sairastuneiden potilaiden hoitoa. Sijaiset perehdytetään kaikkiin tehtäviin.

HUS etsii sijaisiksi opiskelijoita, joilla on suoritettu tutkinnosta vähintään kaksi kolmasosaa eli 140 opintopistettä ja kertoo huomoivansa, että kevään suoritukset ovat kesken ja kaikki oipintopisteet eivät näy reaaliaikaiesti.

HUS on aiemmin kertonut rekrytoivansa eläkkeellä olevia hoitajia koronan vuoksi.

30.3. klo 10.51 Messukeskus tarjoaa yli 50 000 neliön tilojaan koronasairaalaksi

Pasilassa sijaitseva Messukeskus tarjoaa viranomaisille tilojaan väliaikaiseksi koronasairaalaksi.

Pandemia vuoksi hiljentyneen Messukeskuksen tuotanto- ja kiinteistöjohtaja Mika Vakkilainen kertoo, että tällä hetkellä suunnitelmia pandemiasairaalan rakentamisesta Messukeskukseen ei kuitenkaan ole.

Messukeskuksen 55 000 neliötä käsittävissä halleissa olisi tilaa vähintään sadoille potilaille.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkaraisen mukaan päätökset väliaikaisista koronapotilaiden hoitoon tarvittavista tiloista tehdään Helsingissä yhdessä HUS:n kanssa. HUS ei pyynnöstä huolimatta suostunut kommentoimaan Yle Uutisille Messukeskuksen soveltuvuutta tilapäissairaalaksi.

HUS:sta kerrotaan, että koronapotilaiden hoitoon on tarjottu useita erilaisia tiloja.

30.3. klo 10.48 Uudenmaan rajalla oli paikoitellen kilometrien autojonot

Työmatkaliikenne ruuhkautui ensimmäisenä arkipäivänä Uudenmaan maakunnan sulkemisen jälkeen.

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina. Poliisi tekee tarkastuksia teillä, junissa ja busseissa. Rajoituksella pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Nelostiellä Orimattilan liittymän kohdalla Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla liikenne oli jonoutunut jo kello 6.30. Paikalla olleen Ylen toimittajan Nina Svahnin mukaan liikenneruuhka päättyi noin kello 8.45.

29.3. klo 19:00 Poliisi: Liikkumisrajoituksia on pääosin noudatettu kuuliaisesti – Hupiajelijat Uudenmaan tiesuluilla aiheuttavat harmia

Poliisi on joutunut puuttumaan satunnaisiin yli 10 hengen kokoontumisiin julkisilla paikoilla. Myös vielä auki olevat kuppilat ovat keränneet väkeä.

Suomalaiset näyttävät totelleen hyvin viranomaisten kehotusta pysyä kotona.

Yle teki soittokierroksen yhdeksään eri poliisilaitokseen ympäri Suomea ja kysyi, onko poliisi joutunut puuttumaan yli kymmenen hengen kokoontumisiin yleisillä paikoilla. Soittokierroksen perusteella ihmiset ovat noudattaneet fyysisten kontaktien rajoitussuosituksia hyvin.

– Pääosin ihmiset ovat ymmärtäneet viestin ja pysyneet kotona, kommentoi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Savolainen kuitenkin mainitsee jotkin alueelliset poikkeukset, mutta ei erittele alueita tai paikkakuntia sen tarkemmin.

– Valitettavasti joillakin alueilla ei ole otettu vakavasti viestiä pysyä kotona ja välttämään kontakteja. Esimerkiksi nuorisoa on joillakin paikkakunnilla kokoontunut yli 20 hengen porukoihin. He vähän kuin kokeilevat, että kuinka siihen puututaan.

Yle kertoi aiemmin, että muun muassa Pohjanmaan poliisi on joutunut patistelemaan nuorisoa tutuilta kokoontumispaikoilta kotiin. Myös Kotkassa poliisi on puuttunut mopoilijoiden kokoontumisajoihin pariin otteeseen.

Suurin osa ravintoloista ja baareista on jo sulkenut ovensa, mutta vielä auki olevissa kuppiloissa on riittänyt väkeä.

– Auki olevat lähiökuppilat ja ravintolat ovat keränneet kymmeniä ihmisiä samoihin paikkoihin. Osa ei välitä kielloista tai rajoituksista niin kauan kuin ravintolat ovat auki, Savolainen kertoo.

Hupiajelijat poliisien päänvaivana

Uudenmaan sulku on myös aiheuttanut ikävän ilmiön, kun tarkastuspisteille tullaan tarpeettomille hupiajeluille ihmettelemään tilannetta.

– Tarkastuspisteille tullaan autoilla kokeilemaan ylittämistä ja samalla ruuhkautetaan liikennettä sekä aiheutetaan poliisille lisää työtä, Savolainen sanoo.

Tähän mennessä tällaisia kokeilijoita on kehotettu palaamaan takaisin, mutta mikäli samat henkilöt yrittävät ylittää rajaa toistamiseen, poliisi ryhtyy puuttumaan siihen muillakin keinoin.

Tarpeeton hupiajelu häiritsee erityisesti huomenna todennäköisesti vilkastuvaa työmatkaliikennettä. Jo nyt poliisi on kehottanut rajan yli ajavia työmatkalaisia varautumaan 1–1,5 tunnin jonoihin.

Savolainen myös toteaa, että alueesta riippuen poliisin tehtävät ovat säilyneet ennallaan tai vähentyneet merkittävästi. Rattijuopumukset ovat kuitenkin lisääntyneet, mikä johtunee siitä, että liikkuminen on vähentynyt ja rattijuopot voidaan poimia liikenteestä aiempaa tarkemmin.

29.3. klo 19:00 Hallitus panee lisää paukkuja koronakriisin johtamiseen – presidentti esitti toiveen, josta hallitus ei innostunut

Halllitus on perustamassa ministeriöiden valmiuspäälliköistä uutta työrukkasta koronaogelmien hoitoon.

Koronakriisi on paljastanut, miten poliitikkojen päätösten toimeenpano ei aina ole kenenkään vastuulla. Ylen tietojen mukaan hallitus kiirehtii kriisijohtamisen muutoksia, jotka olivat olleet suunnitteilla jo aiemmin.

Vastuunjaon puutteet tulivat kouriintuntuvasti esiin viime viikolla. Julkisuudessa alettiin hämmästellä, miksi kotimaahan palaavat ihmiset matkustavat lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla, vaikka heidän tulisi olla kaksi viikkoa karanteenin kaltaisissa oloissa.

Ylen tietojen mukaan asiaa oli hallituksessa käsitelty jo 12.3., kun epidemia-alueilta tulevat ihmiset päätettiin ohjata kahden viikon karanteeniin. Hallituksessa arvioitiin, että asia oli tällä hoidettu.

Lentokenttä on kuitenkin solmu, jossa toimivalta on monella eri viranomaisella, eikä kukaan ottanut hallituksen karanteenipäätöksestä vastuuta. Vaikka sisäministeriö ohjaa rajavartijoita, valtiovarainministeriö tullia, liikenneministeriön Finaviaa ja sosiaali- ja terveysministeriö antaa karanteeniohjeita, kukaan ei lopulta vastannut siitä, että epidemia-alueilta tulijat eivät liikkuisi muun väen parissa.

Perjantaina asia ratkaistiin valtioneuvoston turvallisuusjohtajan johdolla. Lentokentältä on nyt tarjolla valtion kyyti kotiin tai karanteenimajoitus.

Siitä viranomaisilla ei ole tarkkaa arviota, kuinka paljon matkailijoita lentokentän kautta on tullut tai mikä merkitys heidän kulkemisellaan on Suomen koronatartuntojen määrään.

29.3. klo 18:00 Asuntolainahakemukset vähentyneet koronakriisin myötä jopa kolmanneksella ja kauppojen määrä laski paikoin yli 10 prosenttia, mutta asuntojen hinnat ennallaan

Puolet kiinteistövälittäjistä kertoo kaupan hiipuneen.

Osuuspankille tullut lyhennysvapaahakemuksia 10-kertainen määrä normaaliin verrattuna.

Irina Karppinen desinfioi kätensä ennen kuin astuu sisääntutustumaan myynnissä olevaan omakotitaloon Espoon Nuottaniemessä. Karppinen etsii uutta kotia yhdessä miehensä ja kaksivuotiaan tyttärensä kanssa.

Koronatilanne on saanut hänet kuitenkin epävarmaksi asuntokauppojen suhteen.

– Todennäköisesti suunnitelmamme menee jäihin ainakin toistaiseksi. Toisaalta, ehkä nyt voisi löytyä hieno koti alennusmyynnistä, Karppinen pohtii.

Tosin silloinkin pitäisi ensin saada nykyinen asunto kaupaksi, mikä aiheuttaa hänen mukaansa paineita tässä tilanteessa.

Asuntoa välittävä kiinteistövälitysyritys RE/MAX:in Sebastian Lindén ei ole huomannut koronakriisin vähentäneen asuntokauppaa pääkaupunkiseudulla.

– En ole pelästynyt tätä koronatilannetta. Kauppa käy omalta osaltani ihan kuin ennenkin, hän kertoo. Nuottaniemen asuntoakin on tällä viikolla käyty katsomassa jo kolme kertaa.

Toimintatapoja on Lindénin mukaan muutettu koronatilanteen vaatimalla tavalla. Käsidesiä on tarjolla näytöissä, onpa mukana jopa hengityssuojainkin.

– Kuvaan myymäni asunnot videolle ja esittelen niitä ostajakandidaateille puhelimen välityksellä. Asuntoja pystyy katselemaan myös virtuaalilasien avulla, hän kertoo.

Puolet kiinteistövälittäjistä kertoo kaupan hiipuneen

Koronakriisi on kuitenkin jättänyt jälkensä myös asuntokauppaan. Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) koko maan kattavan tutkimuksen mukaan puolet Suomen kiinteistövälittäjistä kertoo asuntokauppojen hiipuneen edellisten kahden viikon aikana.

Lasku on kuitenkin ollut ennakoitua lievempää, liiton toimitusjohtaja Jussi Mannerberg arvioi. Viidennes kiinteistövälittäjistä kertoo kaupan laskeneen kymmenellä prosentilla ja vajaa kolmannes tätä enemmän. Puolet Suomen välittäjistä ei ole huomannut alalla laskua lainkaan.

– Aluksi oli shokkireaktio, että mitä nyt tapahtuu. Sen jälkeen homma on lähtenyt pyörimään varsin normaalisti. On löydetty menetelmiä, joilla pystytään esittelemään asuntoja ja on siirrytty osittain verkkoon. Kauppa käy taas yllättävän normaalisti, Mannerberg sanoo.

29.3. klo 15:25 Asiantuntijat pelkäävät alkoholiongelmien kasvavan etätyössä: työkaverit ja pomot eivät näe, missä kunnossa työntekijä on

Kun ihmiset pysyvät koronaviruksen vuoksi kodeissaan, voi tulevaisuudessa odottaa päihdeongelmien, mielenterveyden ja lastensuojelun kriisi, pelkäävät asiantuntijat.

Koronaviruspandemian tuomat etätyöt, koulujen sulkemiset ja karanteenit ovat sulloneet monet suomalaiset perheet ja yksin elävät koteihinsa. Kriisin pelätään kärjistävän muun muassa päihteidenkäytön ja lastensuojelun ongelmia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ilmaissut huolensa pinnan alla muhivasta sosiaalisen kriisin vaarasta.

– Me ollaan ymmärretty, että tämä on merkittävä terveyskriisi ja talouskriisi, mutta itse pelkään, että sosiaalinen puoli on kaikkein hankalin. Eristäminen, alkoholi ja suomalainen kansanluonne ovat äärimmäisen hankala yhtälö, kertoi Vapaavuori Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

STT:lle huolen kertoo jakavansa muun muassa Terveystalon päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä, jonka mukaan pandemiaa seuraavan talouskriisin vaikutukset voivat olla pahoja.

– Jos tulee paljon työttömyyttä sekä konkursseja, ilman muuta se heijastuu ihmisten pahoinvointina. Voi olla aika hankala tilanne, jos julkinen talous, joka ei muutenkaan ole ollut kovin hyvissä kantimissa, heikkenee radikaalisti ja samaan aikaan erilaisten tukitoimien ja palveluiden tarve nousee.

29.3. klo 15:20 Pidetäänkö Suomessa keväällä virtuaalilakkiaisia? Lukiot peruneet jo juhlatilavarauksia ja abiturienttia harmittaa: "Haluaisin ihan normaalit juhlat"

Valmistujaisjuhlat ovat tänä keväänä erilaiset kuin ennen. Koulut varautuvat jo lähettämään tutkintotodistukset postissa. Aiheesta voi keskustella jutun lopussa.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi muuttaa kevään perinteisiä ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia.

Monissa lukioissa odotellaan vielä pääsiäisen yli, ennen kuin päätöksiä tulevasta tehdään. Ripeimmät ovat jo ryhtyneet perumaan juhlatilojen varauksia ja virtuaalijuhliakin on jo väläytelty.

Laihialaiselle abiturientti Nelli Mikkilälle, 18, ylioppilasjuhlat on tärkeä etappi. Hän haluaisi viettää perinteiset juhlat ja saada valkolakkinsa omassa lukiossa yhtä aikaa koulukavereidensa kanssa.

– Juhla olisi tosi tärkeä minulle ja uskon, että monelle muullekin abille. Tuota juhlaa on kolme vuotta odotettu, ehkä jo yläasteelta lähtien. Haluaisin ihan normaalit juhlat.

Nelli Mikkilä perustelee lakkiaispäivän tärkeyttä toteamalla, että valmistujaispäivä tiivistää kaiken sen, mitä nuori ihminen on tehnyt viimeiset vuodet.

– Samalla tavoin kuin vaikka rippijuhlat ja yläasteen päätösjuhla. Mutta jos terveys on kyseessä, niin pitäähän niistä joustaa.

29.3. klo 15.15 Päästöt laskevat nyt rytinällä, mutta onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta? Päinvastoin, sanoo tutkija: “Tämä on pelottava oppitunti”

Ilmastonmuutos voi ajaa yhteiskunnat samanlaiseen poikkeustilaan kuin koronavirus on tehnyt.

Kun ihmiset ovat lakanneet ajamasta autoillaan, käymästä ostoksilla ja matkustamasta tuhansia kilometrejä maasta toiseen, on tapahtunut se mitä viime vuodet on kiihkeästi vaadittu.

Ilmastopäästöt ovat alkaneet tippua. Ja se on tapahtunut nopeasti.

Suurten kaupunkien punaisena hehkuneet ilmanlaatukartat näyttävät yhtäkkiä sinistä.

Monia on koskettanut viime viikkoina uutinen, että Kiinassa on nähty ensimmäistä kertaa sininen taivas.

Helsingissäkin on helpompi hengittää, kun Ilmatieteen laitoksen kartat näyttävät liikenteestä pääsevän typpidioksidin alkaneen vähentyä.

27.3. klo 17.40 Hallitus joutuu korjaamaan esitystään Uudenmaan eristämisestä

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on kehottanut hallitusta antamaan uudelleen Uudenmaan eristystä koskevat esitykset.

Hallituksen pitää antaa uudelleen valmiuslain liikkumisrajoituksia koskevan pykälän 118 käyttöönottoasetus. Valtioneuvoston istunto oli Ylen tiedon mukaan päättynyt aiemmin kuin kello 17.10.

Hallituksen uuden asetuksen jälkeen eduskunta käy vielä uuden lähetekeskustelun liikkumisrajoituksista ja lähettää esityksen uudelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta tekee pohjaesityksen eli mietinnön siitä, hyväksyykö eduskunta liikkumisrajoitukset.

Nopeimmillaan eduskunnan täysistunto saattaisi ehtiä hyväksyä Uudenmaan eristyksen esimerkiksi iltaseitsemän, iltakahdeksan aikoihin.

Jos eduskunta hyväksyy liikkumisrajoitusten käyttöönoton, hallitus voi antaa sen jälkeen myöhemmin illalla yksityiskohtaisemman, toisen asetuksen, joka koskee Uudenmaan liikkumisrajoitusten tarkkoja rajauksia ja rajoitusten poikkeuksia.

Uudenmaan eristys tulisi voimaan heti hallituksen toisen asetuksen jälkeen. Eduskunta jälkitarkastaisi Uudenmaan liikkumisrajoitusten yksityiskohdat ensi viikolla.

27.3. klo 17.24 Helsinki hyvittää päivähoidon maksut

Helsinki on päättänyt hyvittää kaupungin järjestämän varhaiskasvatuksen asiakasmaksut sitä ajalta kun lapsi on ollut poissa päivähoidosta. Täysimääräisen hyvityksen saa poissaolosuosituksen voimassaoloajalta.

Niin ikään koululaisten iltapäivätoiminnan maksuista saa hyvitystä, jos palvelua ei ole käytetty.

27.3. klo 17 Kela sulkee ensi maanantaina pääkaupunkiseudun ja Keravan palvelupisteet

Kansaneläkelaitos, Kela ilmoittaa sulkevansa palvelupisteensä pääkaupunkiseudulla ja Keravalla maanantaista 30. maaliskuuta alkaen. Palvelua saa puhelimitse.

Muutoksella Kela pyrkii estämään koronaviruksen leviämisen asiakkaidensa ja henkilökuntansa keskuudessa.

27.3. klo 16.22 Junat eivät enää pysähdy lentoasemalla

Lähijunat eivät enää pysähdy Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL. Syynä on koronavirustilanne, ja käytäntöä jatketaan toistaiseksi.

HSL:n mukaan lentoaseman työntekijöille ja kotimaanlentojen matkustajille järjestetään bussikuljetus lentoaseman ja Aviapoliksen aseman välille.

HSL kertoo asiasta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

27.3. klo 16.09 THL: Suomessa 1 025 varmennettua koronatapausta

Suomessa oli todettu perjantaiaamuun kello 9.30 mennessä yhteensä 1 025 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-tautitapausta. Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 108, joista 32 on tehohoidossa.

Suomessa on todettu seitsemän koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, joista kuusi HYKSin erityisvastuualueella ja yksi TAYSin erityisvastuualueella.

27.3. klo 16.08 HUS siirtyy etävastaanottojen käyttöön

Hus aikoo korvata kaikki potilasvastaanotot, jotka eivät välttämättä vaadi paikallaoloa, etävastaanotoilla.

Etävastaanottoihin siirrytään kaikissa HUSin sairaaloissa ja yksiköissä.

Hoitava yksikkö ilmoittaa potilaalle, mikäli ajanvaraus muuttuu etävastaanotoksi.

Tarkoituksena on suojata sekä potilaita että henkilöstöä koronavirusepidemian aikana.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 15.09 Terveydenhuollon ammattilaiset valistavat matkustajia Helsinki-Vantaalla

Ohjeita jaetaan Suomeen saapuville Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Sairaanhoitajat Maiju Salovaara-Hiltunen (vas.) sekä Heidi Castrén päivystävät ja ohjeistavat matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Matti Myller / Yle

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on saapumassa myöhemmin perjantaina kolme ulkoministeriön järjestämää kotiutuslentoa.

Suomeen palaa näillä lennoilla matkailijoita Portugalista ja Kyprokselta – muiden Helsinki-Vantaalle saapuvien lentojen lisäksi.

Kaikkia Suomeen palanneita matkaajia on ollut tiistaista asti vastassa sosiaali- ja terveysministeriön paikalle järjestämiä terveydenhuollon ammattilaisia.

Tarkoitus on valistaa maahan saapuvia ihmisiä koronaviruksen leviämistä ehkäisevistä toimista, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivystävä sairaanhoitaja Heidi Castrén.

Hänen mukaansa matkailijoille kerrotaan muun muassa neljäntoista päivän karanteenista sekä oikeanlaisesta käsihygieniasta ja yskimisestä.

– Kun he tulevat tähän aulaan sisään, me hyppäämme lähestulkoon heidän eteensä ja varmistamme, että he ovat saaneet nämä ohjeet, Castrén kuvaili asemalla puoliltapäivin.

Ulkoministeriö on järjestämässä näillä näkymin seuraavan kotiutuslennon ensi tiistaina: se tulee Suomeen Kuubasta ja järjestetään yhteistyössä lentoyhtiö Finnairin kanssa.

27.3. 14.07 HUS muuttaa Kirurgisen sairaalan koronaviruspotilaiden hoitopaikaksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on aloittanut valmistelutyön Kirurgisen sairaalan muuntamiseksi kokonaan koronaviruspotilaiden vuode- ja teho-osastohoitopaikaksi. Sairaalan muille epidemian aikana jatkuville toiminnoille järjestetään korvaavat tilat.

HUS teki päätöksen muutoksesta eilen ja aloitti heti sunnittelutyöt.

Sairaanhoitopiiri tarkentaa yksityiskohtia nykyisten toimintojen sijoittumisesta ja koronapotilaiden hoitoon saatavista paikoista suunnittelun edetessä.

Kiruginen sairaala sijaitsee Helsingin kantakaupungissa.

27.3. klo 11.15 Viikissä käynnistetään koronavirustestaukset

Helsingin Viikissä Ruokaviraston laboratoriossa aloitetaan koronavirustestaukset. Asiasta kertoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Leppä kertoi, että laboratorion muutostyöt ovat jo käynnissä yhdessä THL:n kanssa.

Laboratorion testauskapasiteetti on aluksi noin 100 testiä päivässä, mutta Lepän mukaan myöhemmässä vaiheessa testejä pystytään tekemään päivässä noin 200 kappaletta. Ministeri totesi tämän olevan merkittävä lisäys Suomen testauskapasiteettiin.

27.3. klo 9.50 HUS rekrytoi ja kouluttaa lisää henkilökuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rekrytoi monen muun sairaanhoitopiirin tavoin lisää henkilökuntaa.

HUS on ottanut muun muassa yhteyttä sairaanhoitopiirin eläköityneisiin työntekijöihin. Haussa on hoitohenkilöstöä, joilla on kokemusta tehohoidosta, leikkaussalihoidosta tai infektiopotilaiden hoidosta. Näiden alojen osaajat voivat myös itse hakeutua töihin HUSiin lähettämällä sähköpostia (siirryt toiseen palveluun).

HUS on myös kartoittamassa opintojensa loppuvaiheessa olevien sairaanhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ja halukkuutta tulla töihin. Myös lääketieteen opiskelijoiden rekrytointia pohditaan.

HUS on jo alkanut kouluttaa omaa leikkaussalihenkilökuntaansa eri tehtäviin. Suunnitelmana on kouluttaa 150 hoitajaa ja lääkäriä kahden viikon kuluessa tehohoitoa tukeviin tehtäviin. Myös vuodeosastojen henkilökuntaa koulutetaan.

26.3. klo 14 Uudenmaan eristämisen yllättäviä vaikutuksia: heikkokuntoinen kuutti tuotiin Korkeasaareen viime hetkellä, kohta se ei ole enää mahdollista

Korkeasaaren Villieläinsairaala kertoi torstaina sairaalan tuodusta kevään ensimmäisestä harmaahylkeen poikasesta eli kuutista. Itsenäistä elämää opettelevat heikkokuntoiset kuutit ovat sairaalassa jokakeväinen ilmiö.

Uudenmaan eristämisen aikana Korkeasaaren villieläinsairaalaan ei saa tuoda eläimiä muualta Suomesta.

26.3. klo 12.43 Kolmas koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus HUSin alueella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että iäkäs henkilö on menehtynyt koronavirukseen 25.3.2020 HUSin alueella. Viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on nyt Suomessa kaikkiaan viisi.

26.3. klo 11.20 Porvoo keskeyttää palkanmaksun yli 200:ltä ja harkitsee yt-neuvottelujen aloittamista

Porvoon kaupunki keskeyttää 217 kaupungin työntekijän palkanmaksun. Päätös koskee työntekijöitä, jotka työskentelevät koronaviruksen vuoksi suljetuissa kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen laitoksissa. Kaupunginhallitus päättää illalla mahdollisten yt-neuvottelujen aloittamisesta.

26.3. klo 10.01 Millaisia ajatuksia Uudenmaan rajojen sulkeminen herättää? Suora lähetys kello 10.30 alkaen

Hallitus kertoi myöhään keskiviikkona esityksestä rajoittaa matkustamista Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Esitys etenee eduskuntaan tänään torstaina.

Rajaus koskee koko Uudenmaan maakuntaa, sinne tuloa ja sieltä poistumista. Rajaus kestää aluksi 19. huhtikuuta saakka eli noin kolme viikkoa. Sen on määrä tulla voimaan tämän viikon perjantaina eli 27. maaliskuuta.

Aiheesta keskustelemassa Ylen suorassa ovat muun muassa Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo.

26.3. klo 7.36 Uudenmaan rajoille varusmiehiä poliisin avuksi

Poliisi tekee todennäköisesti torstain aikana virka-apupyynnön puolustusvoimille, sillä poliisin resurssit eivät yksin riitä Uudenmaan rajojen valvomiseen, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Ylen aamussa.

– Todennäköisesti varusmiehet ovat auttamassa liikenteen ohjauksessa. Poliisin toimivaltuuksia heille ei tule, mutta erilaisia avustavia tehtäviä siellä voi olla, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan reserviläisiä ei todennäköisesti tarvita, virka-apupyyntö voidaan toteuttaa varusmiesten ja naisten voimin.

Poliisi tiedottaa torstain aikana tarkemmin, miten valvontaa on tarkoitus toteuttaa.

26.3. klo 6.50 Uusimaa eristetään muusta Suomesta

Koko Uudenmaan maakunta eristetään muusta Suomesta huhtikuun 19. päivään asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitukset on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan tarkoitus saada voimaan jo perjantaina 27. maaliskuuta.

Kaikista sairaalahoidossa olevista koronaviruspotilaista 75 prosenttia on Uudellamaalla. Uudellamaalla on useita maakunnan eri puolilla sijaitsevia kuntia, joissa on verraten korkea ilmaantuvuus. Tällaisia kuntia ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Sipoo, Inkoo, Raasepori, Siuntio ja Lohja.

Hallituksen mukaan tästä voidaan päätellä, että tapauksia on piilevinä suuressa osassa Uudenmaata.

25.3.2020 klo. 18.00 Bussiyhtiö Savonlinja lakkauttaa lauantaista 28.3 alkaen toistaiseksi kaikki kaukoliikenteen vuorot

Bussiyhtiö Savonlinja Oy lakkauttaa kaikki kaukoliikenteen vuoronsa lauantaista 28.3. alkaen. Yhtiön mukaan syynä lakkautuksiin ovat 80 - 90 prosentilla vähentyneet matkustajamäärät. Savonlija liikennöi esimerkiksi Helsingistä Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan ajettavia vuoroja. Yhtiön mukaan etukäteen ostetut liput vaihdetaan, tai korvataan matkustajille.

25.3. 17.00 Sipoo ottaa puhelimitse yhteyttä kaikkiin 80 vuotta täyttäneisiin kuntalaisiin

Sipoo ottaa koronavirusepidemiaan liittyen yhteyttä puhelimitse kaikkiin kunnan 80 vuotta täyttäneisiin asukkaisiin. Kunta on avannut lisäksi oman verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun), jonne voi ilmoittaa valmiudesta auttaa riskiryhmiin kuuluvia arjen askareissa.

25.3. klo. 14.45 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskekuksen kivijalkamyymälät suljetaan koronaviruksen vuoksi 29.3. alkaen

Kierrätyskeskuksen yhdeksän kivijalkamyymälää ovat alustavasti auki 28.3. lauantaihin asti normaalisti. Tavaraa voi tämän jälkeen lahjoittaa Kierrätyskeskukseen Helsingissä Kyläsaaressa, Nihtisillan ja Suomenoman myymälöissä Espoossa ja Koivukylän myymälässä Vantaalla. Lisäksi kierrätyskeskusen verkkokauppa palvelee edelleen. Tavaroiden noutopalvelu ei ota uusia tilauksia 27.3. jälkeen.

25.3. klo. 14.00 Vantaa nopeuttaa kaupungin työvoiman siirtämistä muihin tehtäviin resurssikeskuksella

Vantaan kaupunki on perustanut resurssikeskuksen, jonka kautta kunnan toimialojen työntekijöitä ohjataan uusiin tehtäviin koronaviruksen myötä. Kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan jo yli sata kaupungin työntekijää on löytänyt uuden työpaikan resurssikeskuksen avulla. Eniten työntekijöitä on siirtynyt vanhus- ja vammaispalveluihin, joihin on siirtynyt 70 henkilöä.

25.3. klo. 13.30 HUS kouluttaa lisää henkilökuntaa koronaviruspotilaiden hoitoon

HUS kouluttaa vuodeosastojen henkilökuntaa happihoidon antamiseen sekä leikkaussalihenkilökuntaa tehohoidon avuksi. Koulutukset alkavat tällä viikolla. HUSin mukaan koulutuksella valmistaudutaan siihem, että vuodeosastoja otetaan koronaviruspotilaiden yleiseen käyttöön. Kouulutukset järjestetään pääosin verkossa.

Tehohoidon avuksi on tarkoitus kouluttaa kahden viikon aikana yhteensä 150 hoitajaa ja lääkäriä.

25.3. klo 12.00 Tuusula ottaa yhteyttä kaikkiin 70 vuotta täyttäneisiin kirjeitse ja puhelimitse sekä avaa oman palvelunumeron

Tuusulan kunta on aloittanut kaikille 70 vuotta täyttäneille kuntalaisille lähetettävien kirjeiden postituksen eilen tiistaina 24.3. ja aloittanut tänään myös puhelimella tehtävät yhteydenotot. Kunta avaa myös 70 vuotta täyttäneille oman palvelunumeron.

Kirje sisältää vinkkejä ja ohjeita selviytymiseen koronaepidemian aikana. Kirje on myös luettavissa verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Kunnan palvelunumero on huomisesta alkaen tavoitettavissa arkisin 9–16 ja lauantaisin 9–14. Tuusulalaiset voivat ottaa yhteyttä myös Keusoten neuvonta- ja tukipuhelimeen tai koronahoitopuhelimeen.

25.3. klo 10.58 Suora: Miten pääkaupunkiseudulla suhtaudutaan ravintoloiden sulkemiseen ja mahdollisiin liikkumisrajoituksiin?

Hallitus jätti eilen tiistaina illalla esityksen eduskunnalle ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta. Tavoitteena on, että lakimuutoksen ensimmäinen käsittely viedään eduskunnassa läpi keskiviikkona.

Esityksessä ravintolat olisivat kiinni toukokuun loppuun saakka, mutta noutoruokaa niistä saisi hakea. Myös ruuan toimituspalvelut voivat edelleen toimia.

Tänään odotetaan lisätietoja myös likkumisrajoituksista ja Uudenmaan mahdollisesta eristämisestä.

Ylen suorassa lähetyksessä alkaen kello 11 aiheista keskustelemassa ovat muun muassa Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi,Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n asiantuntijapalveluiden johtaja Petri Murto sekä VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson.

25.3. klo 10.45 Monialainen tutkijatiimi selvittää koronaviruksen leviämistä ilmassa – tuloksia odotetaan jo lähiviikkoina

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon mallintamaan (siirryt toiseen palveluun), miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana. Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina.

25.3. klo 9.45 Osa raitiovaunuista avaa jatkossa vain toisen etuoven

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL rajoittaa raitiovaunumatkustajien kulkua etuovesta etummaisen ovipuolen osalta nivelraitiovaunuissa niin, että jatkossa vain toinen ovilehti on matkustajien käytössä. Tarkoituksena on suojata kuljettajia altistumiselta koronavirukselle. Etuovista kyytiin nousevien matkustajien tulee käyttää etuoven vasenta puolta. Muut ovet ovat kokonaan matkustajien käytössä.

Rajaaminen koskee vain vanhempia nivelraitiovaunuja, joissa ohjaamo on muita vaunumalleja avoimempi. Etuoven etummaisen osan sulkemisella saadaan ohjaamoalueelle pääsy estettyä.

24.3. klo 18.45 Kansallisteatteri lomauttaa henkilöstöään

Kansallisteatterin kevätkauden kaikki esitykset on peruttu koronan leviämisen hillitsemiseksi.

Kansallisteatterin vakituinen henkilökunta lomautetaan kahdeksi viikoksi kesäkuussa.

Myös ravintolatoiminta on keskeytetty. Ravintolan henkilöstö lomautetaan kevään ajaksi.

Esitysten perumisesta johtuvat taloudelliset tappiot ovat mittavat.

24.3. klo 18.14 Helsinki pyrkii välttämään henkilöstön lomautukset

Poikkeustilanteen vuoksi suljetuista kaupungin toiminnoista ryhdytään selvittämään mahdollisuutta siirtää henkilöstöä toisiin tehtäviin yli toimiala-, liikelaitos- tai virastorajojen, työvoimatarpeen mukaan.

Tämä tarkoittaa, että henkilöstöä, jolla on sopivaa osaamista, voidaan siirtää sellaisiin tehtäviin, joissa työvoiman tarve on lisääntynyt.

Lomautusten välttämiseksi ja kaupungin toiminnan takaamiseksi myös vuosilomien ajankohtia tarkastellaan. Tehtävissä, joissa työvoiman tarve on vähentynyt, henkilöstöä kannustetaan pitämään kertyneitä lomia.

Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa sekä pelastustoimessa varaudutaan poikkeuslain nojalla vuosilomien siirtämiseen työvoiman riittävyyden varmistamiseksi.

24.3. klo 17.39 Lohjalaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus

Lohjalla (siirryt toiseen palveluun) Päiväkoti Onnen Omenassa noin 45 henkilöä on altistunut. Heidän joukossaan on sekä henkilöstöä että lapsia.

Altistumisesta johtuvia sairastumisia ei ole toistaiseksi tiedossa. Terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin työntekijöihin ja lasten huoltajiin jatko-ohjeiden antamiseksi. Altistuneet työntekijät ja lapset määrätään kahden viikon karanteeniin.

Tilat siivotaan virallisten suositusten mukaan. Niille lapsille, jotka eivät ole altistuneet, järjestetään päivähoitopaikka Onnen Omenaan tai Muijalan päiväkotiin.

24.3. klo 17.26 Vapaavuori: Helsinki valmistautuu liikkumisen rajoittamiseen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi Helsingin kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että kaupunki arvioi niitä toimia, joihin sen olisi ryhdyttävä.

Hänen mukaansa asia ei ole yksinkertainen, sillä kaupungissa työskentelee paljon esimerkiksi lääkäreitä ja hoitajia, jotka asuvat muualla Uudellamaalla.

Oleellista onkin, että kriittisen henkilöstön työmatkaliikenne pystytään järjestämään mahdollisista liikkumisen rajoituksista huolimatta, pormestari sanoi.

Myös Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio piti tiedotustilaisuudessa puheenvuoron, jossa hän sanoi poliisin puuttuvan muun muassa tilanteisiin, joissa on mukana yli kymmenen henkeä. Helsingin poliisi suorittaa loppuviikon ajan tehostettua ravintolavalvontaa.

24.3. klo 15.44 Marin: Vahvat perusteet Uudenmaan alueen eristämiselle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan eduskuntapuolueiden johtajien kokouksessa kaksi isoa kokonaisuutta olivat ravintoloiden sulkeminen sekä Uudenmaan alueen eristäminen.

– Uudenmaan alueen eristämiseen meillä on vahvat perusteet, mutta se on lainsäädännöllisesti hankala toteuttaa sen vuoksi, että valmiuslainsäädäntömme on monen lukon takana, Marin sanoi kokouksesta poistuessaan.

Marinin mukaan hallituksen tavoitteena on saada esitykset eduskuntaan huomenna keskiviikkona.

24.3. klo 14.11 Vantaa antaa helpotuksia päivähoitomaksuissa

Vantaan kaupunki on päättänyt myöntää maksuhuojennuksia varhaiskasvatusmaksuissa koronavirustilanteen vuoksi.

Kaikki lasten poissaolot hyvitetään lapsen poissaolon syystä riippumatta takautuvasti 18.3.2020 lukien.

Kaupungin päivähoidossa olevien lasten maksujen lisäksi päätös koskee palvelusetelillä yksityisessä hoidossa olevien lasten maksuja. Lapselle taataan paikka entisessä päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa poikkeusolojen päättyessä.

24.3. klo 14.08 Eristetäänkö Uusimaa muusta maasta?

Puoluejohtajien kokous on päättynyt Säätytalolla. Hallitus sanoo käyvänsä läpi liikkumisrajoituksia erityisesti Uudellamaalla, joka on epidemia-alueen keskus.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää mahdollisena, että Uusimaa voitaisiin eristää perjantaihin mennessä. Orpon mukaan olisi tärkeää, että rajoitukset saataisiin voimaan ennen viikonloppua, jolloin ihmiset ovat liikkeessä.

Lisää voit lukea tästä jutusta.

24.3. klo 13.00 Kallion kirjasto jakaa poistokirjoja portaillaan

Kirjastot ovat kiinni ympäri maan koronatilanteen vuoksi, mutta lukemista ei tarvitse silti lopettaa – esimerkiksi Kallion kirjasto Helsingissä kertoo sosiaalisessa mediassa pussittaneensa poistokirjoja ja jakavansa niitä portaillaan.

Kirjoja on jaossa sään salliessa tulevien arkipäivien ajan.

24.3. klo 12.38 Loviisan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Loviisa aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koko henkilöstönsä lomauttamiseksi.

Ainoastaan perusturvakeskuksen henkilökunta on neuvottelujen ulkopuolella.

Tavoitteena on korkeintaan 80 henkilön lomauttaminen koronaviruskriisin aiheutaman poikkeustilan vuoksi.

Koronaviruskriisin vuoksi kaupunki on joutunut supistamaan toimintojaan.

Sulkemisten myötä noin 60 työntekijää ei voi väliaikaisesti jatkaa työtehtäviensä suorittamista.

24.3. klo 12.05 HUSin alueella nyt yli 500 tartuntaa

Todettujen koronavirustartuntojen lukumäärä on kohonnut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella yli viidensadan.

Tartuntoja on nyt yhteensä 512. Eilisen maanantain aikana alueella todettiin 74 uutta tartuntaa.

Luku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.

24.3. klo 11.55 Helsingissä harkitaan leikkipaikkojen desinfiointia

Helsinki harkitsee leikkipaikkojen desifiointia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Leikkivälineiden puhdistamista on pohdittu esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pihoilla sekä leikkipuistoissa. Kaupungilta kerrotaan, että desifiointi aloitettaisiin, jos terveysviranomaiset siihen kehottavat säiden lämmettyä.

Voit lukea laajemmin aiheesta tästä jutusta.

24.3. klo 8.00 Rajaliikenne liikenne hiljeni 93 prosenttia

Rajanylitysliikenne Suomen ulkorajoilla on hiljentynyt 93 prosenttisesti.

Sunnuntaina myös Viron ja Suomen välillä tapahtuva työmatkaliikenne tuli rajoitusten piiriin.

Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Ismo Siikaluoman mukaan tieto muutoksista on tavoittanut pendelöijät hyvin.

– Eilen tuli ihan muutamia henkilöitä. Ohje on, että välttämätömiin töihin voi pendelöidä, mutta sen jälkeen suositus on 14 vuorokauden karanteeninomaiset olosuhteet.

24.3. klo 7.51 Puhallusratsiat lopetettu, mutta rattijuoppoja poliisin haaviin hieman tavanomaista enemmän

Rattijuoppoja on jäänyt kiinni liikenteessä hieman normaalia enemmän.

Poliisi on lopettanut puhallusratsiat koronavirustilanteen vuoksi, mutta puhalluttaa edelleen yksittäisiä autoilijoita.

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo, että liikennemäärät ovat vähentyneet, mikä on osaltaan saattanut parantaa poliisin osumatarkkuutta rattijuoppojen kiinniottamisessa.

– Viesti joka tapauksessa on se, että poliisi ei ole lopettanut puhalluttamista, että sen varaan rattijuoppojen kannata laskea.

23.3. klo 20.45 Espoo ei lomauta henkilöstöään koronavirustilanteen takia toistaiseksi

Espoon kaupunginvaltuusto kokoontui pohtimaan koronavirustilanteen vaikutuksia kuntatalouteen. Espoon kaupunki ei toistaiseksi lomauta henkilöstöään.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan tämä edellyttää henkilöstöltä joustoja työtehtävän suhteen. Työtehtävä voi vaihtua sinne, missä kaupungin työntekijöistä on erityinen pula. Kun valmiuslain voimassaolo umpeutuu 13. huhtikuuta, tilannetta tarkastellaan uudelleen, Mäkelä sanoo.

– Tarvitsemme nyt poikkeusoloissa henkilöstöresurssia turvaamaan palveluja. Tämä tietysti edellyttää, että henkilöstömme on käytettävissä niihin työtehtäviin, joissa on pulaa henkilöstöstä, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen palveluissa. Vasta myöhemmin katsotaan sitten tarvitseeko meidän mennä lomautuksiin, sanoo Mäkelä.

Jos lomautuksiin joudutaan, koskevat ne todennäköisesti tuhansia Espoon kaupungin työntekijöitä.

23.3. klo 18.20 Espoon valtuusto infoaa valtuustosalissa koronavirustilanteesta neljäsosavahvuudella

Espoon valtuusto tiedottaa koronavirustilanteesta historiallisessa kokouksessa.

Kokous jää historiaan, sillä kokoustamassa oli paikan päällä valtuustosalissa vain neljäsosa valtuutetuista. Loput valtuutetuista osallistuvat kokoukseen etäyhteydellä. Tällä pyritään estämään koronaviruksen leviämistä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoi kokouksen aluksi valtuutetuille koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista kuntataloudelle. Mäkelän mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa muun muassa siihen, että kaupungin menot tulevat kasvamaan budjetoidusta, ja samaan aikaan verotulot tippuvat.

Hankalista talousnäkymistä huolimatta Espoon kaupunki ei toistaseksi lomauta henkilöstöään.

23.3. klo 17.46 Tampereella ja Lohjalla ymmärrystä hallituksen mahdollisille liikkumisrajoituksille

Hallitus pohtii mahdollisia liikkumisrajoituksia koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan kaikkia keinoja saatetaan tarvita. Valmiuslaki antaa mahdollisuuden rajoittaa ihmisten liikkumista ajallisesti, ryhmittäin, iän mukaan tai alueellisesti rajattuna.

Yle kysyi ihmisiltä Tampereella, Lohalla ja Vihdissä, millaisia ajatuksia rajoitukset herättävät.

23.3. klo 13.41 Puolet henkilökunnasta kotikaranteenissa Uuden lastensairaalan syöpä- ja elinsiirto-osastolla

Uuden lastensairaalan syöpä- ja elinsiirto-osaston toiminta on saatu turvattua henkilökunnan sairastumisista huolimatta.

Viime viikon lopulla (siirryt toiseen palveluun) noin puolet osaston henkilökunnasta siirrettiin kahden viikon kotikaranteeniin henkilökunnalla todettujen koronavirustartuntojen vuoksi.

Ylilääkäri Eero Jokisen mukaan vajetta on paikattu sisäisillä siirroilla, ylitöillä sekä kiireettömän toiminnan lykkäämisellä.

– Tähän yksikköön kuuluu avovastaanotto ja päiväsairaala, josta myös kiireetön toiminta on nyt tauolla ja saamme sieltä vapautettua osaavaa henkilökuntaa. Tilanne on hankala, mutta pystymme kyllä hoitamaan potilaat tällä hetkellä.

Lääkehoitoon osasto on saanut apua HUS apteekin farmaseuteista, mikä puolestaan on vapauttanut lisäkäsiä hoitotyöhön.

Ylilääkäri kertoo, että mahdollisesti altistuneet on tavoitettu.

23.3. klo 12.07 Marin: Ravintoloihin ja liikkumiseen rajoituksia

Pääministeri (sd.) kertoo tviitissään, että hallitus valmistelee rajoituksia yksityisten tilojen kuten ravintoloiden sulkemisen osalta. Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa.

23.3. klo 11.40 Tartuntojen määrä lisääntynyt Husin alueella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) tänään maanantaina, että koronatartuntojen määrä on lähtenyt selkeään nousuun viime viikon loppupuolella.

Huslabissa analysoiduissa näytteissä todettiin viime perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä HUSissa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

Husin henkilökunnan näytteiden ottoa on lisätty ja uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnan keskuudessa. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40. Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä.

23.3. klo 9.47 Helsinki ei toistaiseksi suunnittele lomautuksia

Kunnat ovat Suomen suurin työnantaja ja pormestari Vapaavuoren mukaan valtion pitäisi vastata kuntien taloudellisiin haasteisiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut kuntiin, jotta nämä eivät alkaisi irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että Helsinki on tilanteessa, jossa paitsi tulot vähentyvät, menot kasvavat tällä hetkellä.

Kaupungin työntekijöistä noin 40 prosenttia on sosiaali- ja terveystoimen palveluksessa.

– Meillä on vähintään kaksi kolmasosaa henkilökunnasta niin sanotuilla kriittisillä aloilla. On itsestään selvää, että heitä tarvitaan.

Vapaavuoren mukaan isot kaupungit ovat vahvoja eikä Helsingissä ole akuuttia kriisiä aloitaa lomautuksia.

– Mutta on selvää, että valtion pitää tulla selkeästi vastaan, jos halutaan että tämä tilanne säilyy pidempään tällaisena, Vapaavuori summaa.

23.3. klo 8.21 Uudellamaalla lomautusten piirissä 80 000 työntekijää

Lomautusten määrä on rajussa kasvussa.

Uudellamaalla ilmoitukset koskevat tällä hetkellä 80 000 työntekijää.

Uudenmaan TE-toimiston mukaan lomautusta koskevien yt-ilmoitusten määrä lähti toissa viikolla kasvuun ja viime viikolla kasvu oli rajua.

Valtakunnallisesti noin 1 300 yritystä on ilmoittanut lomautustarpeesta ja ilmoitukset koskevat noin 124 000 työntekijää.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen kertoo, että tässä vaiheessa lomautuksia on eniten matkailussa, hotelli- ja ravintola-alalla sekä urheilu, liikunnan ja kulttuurin aloilla. Myös kaupan alalla tilanne näkyy jo.

23.3. klo 7.47 Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: "Meidän pitää varautua siihen, että rajoitukset tiukkenevat"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) uskoo, että kansalaisten liikkumista rajoittavat toimenpiteet lisääntyvät.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee.

Koronavirukseen sairastuneita on tällä hetkellä eniten Uudellamaalla.

Ylen Aamussa vieraillut pormestari Vapaavuori toivoo, että ihmiset ottaisivat voimassaolevat rajoitukset tosissaan, jotta järeämpiä toimenpiteitä, kuten ulkonaliikkumiskieltoa, ei tarvitsisi ottaa käyttöön.

– Kävin Helsingin poliisin kanssa siihen liittyvää keskustelua. He olivat myös huolissaan siitä, että mikäli voimassaolevia ohjeita ja kehotuksia ei noudateta, niin riski kasvaa, että menemme järeämpiin toimenpiteisiin.

22.3. klo 11.28 Husissa todettiin lauantaina 71 uutta koronavirustartuntaa

Kyseessä on jälleen suurin yhtenä päivänä todettu tartuntamäärä. Tähän mennessä HUSissa on todettu yhteensä 378 tartuntaa.

21.3. klo 18.35 Yli sata henkilöä asetettiin karanteeniin Tuusulassa

Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen opiskelijalla on todettu koronavirustartunta, kertoo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä.

Tartunnan taustalla on matkailu. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa.

Hyrylän toimipisteessä altistuneet opiskelijat ja opettajat on asetettu kotikaranteeniin. Yhteensä karanteeniin asetetaan noin 110 henkilöä, joista neljä on opettajia.

21.3. klo 15.54 Husin alueella todettu 53 uutta koronatartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on todettu perjantaina 53 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on tähän mennessä suurin vuorokaudessa havaittu määrä uusia tartuntoja.

Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Husista arvioi, että todettujen tartuntojen määrä kertoo kahdesta asiasta. Hänen mukaansa näytteiden ottomäärä on lisääntynyt ja toisaalta tauti etenee alueella, eli tapausmäärät ovat kasvussa.

Järvisen mukaan perjantaina todettujen tapausten joukossa on ulkomailta sekä kotimaan tartuntaketjuista saatuja tartuntoja.

21.3. klo 15.44 THL: Suomessa kuollut ensimmäinen ihminen koronavirukseen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asunut henkilö on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun).

Kuollut henkilö oli THL:n mukaan hyvin iäkäs. Hän menehtyi perjantaina 20.3.2020.

21.3. klo 12.00 SPR:n kolmas hätäaputeltta pystytetään tänään Raaseporiin

SPR:n hätäaputeltta nousee lauantaina Raaseporin sairaalan pihalle. Vastaava triage-yksikkö on jo aiemmin toimitettu Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.

Telttojen avulla varaudutaan koronatilanteen pahenemiseen. Ruuhkatilanteessa potilaan hoidon kiireellisyys voidaan arvioiden jo sairaalan ulkopuolella.

Kyseessä on metallirunkoinen kangasteltta, jota voidaan muokata sairaaloiden tarpeen mukaan. Sen pohjana on SPR:n suunnittelema evakuointikeskus.

21.3. klo 10.47 Marin: Hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee alueella.

Marinin mukaan Uudenmaan eristäminen ei ole tällä hetkellä ajankohtainen asia, mutta tilannetta seurataan päivittäin. Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

21.3. klo 10.40 Keskussairaalat tilaavat SPR:n hätäaputelttoja koronavirukseen varautumiseen

Suomen Punainen Risti on alkanut pystyttää katastrofeissa käytettyjä avustusyksiköitä sairaaloiden pihoille, kuten Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.

Punaisen Ristin mukaan monet sairaanhoitopiirit ovat varautumassa ennakkoon ja pyynnöt ovat tulleet keskussairaaloilta. Yleensä maailman katastrofeissa käytetty niin sanottu Triage-yksikkö on tarkoitettu hoidon kiireellisyyden arviointiin ruuhkatilanteessa.

21.3. klo 10.24 Koronavirustilanne kiristää hermoja ravintola-alalla: tappouhkaukset sulkivat yökerhoja Helsingissä

Moni baariyrittäjä tasapainoile koronavirustilanteessa sosiaalisen paineen, palkanmaksun ja pärjäämisen ristitulessa.

Aluehallintovirasto on määrännyt, ettei yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksia tai kokouksia saa järjestää. Määräys ei toistaiseksi koske ravintoloita ja baareja.

Helsingissä tukku yökerhoja on joutunut sulkemaan ovensa henkilökuntaan kohdistuneiden tappouhkausten vuoksi. 17 ravintolaa eri puolilla Suomea omistava Night People Group taipui sosiaalisen paineen alla.

– Olemme saaneet jopa tappouhkauksia viime viikonlopun auki olemisesta. Uskon, että monet ovat antaneet pelolle vallan ja unohtaneet sen, että kriisitilanteissa on tärkeää toimia viranomaisten määräysten mukaisesti, sanoo NPG:n toimitusjohtaja Antti Raunio.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

21.3. klo 09.11 Helsingissä melkein joka kolmas suun terveydenhuollon työntekijä on poissa töistä

Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon työntekijöistä lähes 30 prosenttia on tällä hetkellä poissa työstään. Se on vs. johtajahammaslääkäri Sinikka Varsion mukaan huomattavasti enemmän kuin kausiflunssa-aikaan yleensä.

Varsio kertoo, että osa suun terveydenhuollon työntekijöistä on vuosilomalla, toiset karanteeninomaisissa olosuhteissa ulkomaanmatkan takia ja osalla on hengitystieinfektion oireita.

Hammashuollon henkilökunta on suuressa riskissä saada koronaviruksen kaltainen infektio. Varsion mukaan yhtään varmistettua koronavirustartuntaa henkilökunnan joukossa ei ole tiedossa.

20.3. klo 17.37 Helsinki alkaa tarjota apua kaupassa ja apteekissa käyntiin

Yli 70-vuotiaille annetaan ensi viikolla puhelinnumero, jonka kautta voi kertoa omasta avuntarpeesta. Kaupunkiin perustetaan 17 apupistettä, joissa kassien kuljetusta koordinoidaan.

20.3. klo 14.24 Pääkaupunkiseudulla liikennemäärä romahti, mutta ilmanlaatu silti paikoin jopa huono

Tieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta vastaavan Intelligent Traffic Management Finland Oy:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämän viikon keskiviikkona liikenteen määrä Länsiväylällä Hanasaaren kohdalla laski 38 prosenttia parin viikon takaiseen keskivertopäivään verrattuna.

Mittauspisteillä Espoossa, Lempäälässä ja Turun Kupittaalla määrät laskivat noin 30 prosenttia vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Silti esimerkiksi kuluvan viikon tiistaina ilmanlaatu oli huono (siirryt toiseen palveluun) HSY:n mittausasemilla Mäkelänkadulla, Leppävaarassa ja Kehä III:n varrella Varistossa. Helsingin keskustassa, Tikkurilassa ja Porvoossa ilmanlaatu oli välttävää.

HSY:n ilmansuojeluasiantuntijan Anu Kousan mukaan erityisesti katupöly ja sää ovat tekijöitä, jotka voivat yhdessä tai erikseen heikentää ilmanlaatua ajoittain merkittävästi. Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

20.3. klo 11.22 Yksi Helsingin pelastuslaitoksen työntekijä sairastunut

Helsingin pelastuslaitoksen henkilökunnassa on todettu yksi koronavirustartunta. Sairastunut on eristetty kotihoitoon.

Kolme työtoveria on ollut sairastuneen kanssa lyhyessä kontaktissa. He ovat nyt myös kotona karanteenissa. Vs. pelastusjohtaja Jari Korkiamäki sanoo, että tartunta ei ole tullut työtehtävien yhteydessä.

20.3. klo 9.05 Porvoo avaa oman vastaanoton hengitysinfektiopotilaille

Porvoo varautuu koronaviruksen leviämiseen ja avaa erillisen vastaanoton hengitystieinfektiopotilaille perjantaina.

Ensi viikolla HUS:in Näsin tiloihin saadaan myös oma testauspiste koronavirustartuntaa epäileville ja Näsin röntgen muuttuu infektioröntgeniksi. Lisäksi Porvoo valmistelee alueellisen sairaalaosaston avaamista koronapotilaille.

20.3. klo 9.01 Huippu-urheilijat saavat erityisluvan treenaamiseen Helsingissä

Huippu-urheilijat ovat saamassa erityisluvan treenaamiseen Helsingin kaupungin liikuntatiloissa.

Poikkeuslupa koskee pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean valitsemia Olympiakomitean tukiurheilijoita ja eräitä maajoukkueurheilijoita. Kaikki harjoittelu tapahtuu pienryhmissä ja valmentajien vastuulla.

20.3. klo 8.57 Helsinki perustaa uuden avustuksen koronaviruksen takia

Helsinki perustaa uuden avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan tapahtumia. Tavoitteena on synnyttää uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä.

Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja maksimissaan sitä saa 5 000 euroa hakijaa kohden. Haku alkaa ensi maanantaina.

19.3. klo 18.53 Helsingin kaupunki jatkaa kouluruokailua tarvitseville

Helsingin kaupunki on kertonut uusista kouluruokailuun liittyvistä järjestelyistä. Vielä huomenna perjantaina ruokailu järjestetään kaikille.

Maanantaista alkaen ruokailu järjestetään niille oppilaille, jotka ovat lähiopetuksessa, sekä niille verkko-opetuksessa oleville peruskoululaisille, jotka erikseen ilmoittautuvat ruokailuun.

Helsingin kaupungin mukaan ilmoittautuminen on tärkeää hävikin torjumiseksi. Ilmoittautumisesta viestitään Wilma-järjestelmässä.

19.3. klo 17.21 Myös Naisten Kymppi siirtyy

Naisten Kymppi siirtyi elokuulle. Se järjestetään Helsingissä 16. elokuuta 2020. Tapahtumakeskuksena toimii Meripuisto Eirassa.

Suomen suurimman naisten lenkkeilytapahtuman piti olla jo toukokuussa, mutta se siirtyi, kun suurten tapahtumien järjestäminen kiellettiin koronavirusepidemian takia.

19.3. klo 17.15. Klassikkokahvila Ekberg joutuu sulkemaan ovensa

Myös historiallinen Ekberg Café Helsingin Bulevardilla ilmoittaa sulkevansa ovensa huomenna perjantaina. Leipomomyymälä palvelee toistaiseksi hieman supistetuin aukioloajoin. Syynä on yhtiön tiedotteen mukaan dramaattisesti vähentyneen asiakasmäärä.

– Meillä ei tällä hetkellä ole minkäänlaisia edellytyksiä kahvilaliiketoiminnan ylläpitämiseksi. Lisäksi asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuus ovat aina etusijalla, joten kahvilan sulkeminen vallitsevassa tilanteessa on ainoa oikea päätös. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä sekä viranomaisten suosituksia ja toimimme niiden mukaisesti, toteaa Nina Ekberg-Tkaczick, Ekbergin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä viidennessä sukupolvessa.

19.3. klo 16.38 Naapureiden teippiviestittely ilahduttaa Alppilassa

Helsingin Alppilassa naapurit ovat äityneet keskustelemaan keskenään ikkunatarrojen välityksellä.

Ensin yhdessä ikkunassa luki tsemppiä, sitten toisessa kaikki järjestyy ja lopulta kolmannessa tuskin.

Voit lukea lisää viestinvaihdosta tästä jutusta.

19.3. klo 15.56 Koronan takia suljetut kirjastot pyrkivät palvelemaan asiakkaitaan nyt uudella tavalla

Kirjastot eivät ole jääneet neuvottomiksi koronaepidemian edessä. Vaikka niiden ovet menivät kiinni, ovat kirjastot eri puolilla maata kehitelleet korvaavia palveluja. Useimmissa kirjastoissa on työntekijöitä töissä, vaikka ovet ovat suljettuina.

Esimerkiksi Helsingissä kirjastoihin voi soittaa ja saada puhelinpalveluja. Tietoja voi kysyä myös chatin kautta. Tämän lisäksi kirjastossa on pikaisella aikataululla kehitelty palveluja, joilla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä, vaikka kirjaston ovat pysyvät kiinni.

– Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi striimattuja satutunteja tai lukupiirejä, joita voisi seurata verkossa kirjaston sivuilla, sanoo Helsingin kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

19.3. klo 15.04 Helsingissä lastensuojelun päivystyspuhelin kuormittunut

Helsingissä lastensuojelu on tiukilla henkilökunnan sairauspoissaolojen ja runsaan päivystyspuheluiden määrän vuoksi.

Esimerkiksi Kallion yksiköstä kerrotaan, että päivystystä kuorimittavat koronaan liityviä soitot, vaikka puhelimessa pitäisi pystyä keskittymään lastensuojeluilmoitusten vastaanottamiseen ja akuutteihin asiakastilanteisiin, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Jaana Toivio:

– Päivystys kuormittuu näistä eri tyyppisistä korona-asioista. Tai tilanteista, joissa ihmiset käy huoltoriitaa ja sitten korona-asia nousee siellä yhdeksi aiheeksi. Sen tyyppiset puhelut ovat kuormittaneet meidän päivystystä.

19.3. klo 13.46 Hus siirtyi täysvalmiuteen koronan vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sanoo siirtyneensä täysvalmiuteen koronatilanteen vuoksi.

Toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa, että toistaiseksi koronaviruspotilaiden hoito kuormittaa Husin sairaaloita vähän, mutta siirtymällä täysvalmiuteen varmistetaan toimintakyky myös silloin, kun sairaaloiden kuormitus kasvaa merkittävästi.

Husin mukaan sillä on pysyvästi voimassa olevat valmius- sekä pandemiasuunnitelmat.

19.3. klo 10.10 Koronaepidemia sulkee saunoja

Pääkaupunkiseudulla vuokrataloyhtiöt sulkevat yleisiä saunoja koronavirusepidemian takia.

Esimerkiksi Sato ja Helsingin kaupungin asunnot ovat lopettaneet taloyhtiöiden yleiset saunavuorot tällä viikolla. Tarkoituksena on estää koronaviruksen leviämistä.

Voit lukea lisää tästä.

19.3. klo 10.00 Varmistettuja tartuntoja Hus-alueella nyt yli kaksisataa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on todettu nyt yhteensä 224 koronavirustartuntaa.

Eilen keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin 28, Hus kertoo.

Tartuntojen määrä on todellisuudessa kuitenkin suurempi, koska kaikkia sairastuneita ei testata ja iso osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin lieväoireisena.

19.3. klo 7.55 Koronaepidemia lisännyt vapaaehtoistyön suosiota

Koronaepidemia on herättänyt ihmisten halun auttaa toisiaan.

Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot välittää maksutonta kauppa-apua niille ihmisille, jotka ovat riskiryhmässä ja joiden tulisi välttää sosiaalisia kohtaamisia.

Järvenpään, Keravan, Tuusulan, Mäntsälän ja Sipoon lisäksi toimintaa ollaan käynnistämässä Nurmijärvellä.

Kauppa-avuksi on jo ilmoittautunut vapaaehtoisia useissa kunnissa. Vapaaehtoisina voivat toimia alle 70-vuotiaat.

19.3. klo 7.35 Kasvomaskeista alkaa olla jo paikoin pulaa

Sairaanhoidon hengityssuojaimista on tullut pulaa osassa Suomea koronaviruksen epidemian takia.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoi, että Husissa riittää vielä henkilökunnalle suojavarusteita.

Sen sijaan muualla Suomessa niistä on Mäkijärven mukaan paikoin pulaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiuspäällikkö Pekka Tulokas vahvisti, että suojaimien määrä vaihtelee sairaanhoidossa alueittain.

Hänen mukaansa suojaimia löytyy kuitenkin valtion varmuusvarastoista, joita on määrä purkaa seuraavaksi. Ulkomailta niitä ei enää saada.

18.3. klo 18.10 Opettajat siirtyvät monissa kunnissa etätöihin

Opettajat ovat olleet epätietoisia siitä, voiko työnantaja määrätä heidät toteuttamaan etäopetusta koulujen tiloissa vai onko myös opettajilla oikeus etätyöskentelyyn.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään, että asia on työnantajien, eli kuntien ja koulutuksen järjestäjien, harkintavallassa.

Esimerkiksi Espoossa opettajat voivat huomisesta alkaen halutessaan tehdä etäopetustyötä kotoaan, kertoo Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho.

– Heillä on oikeus tulla kouluihinkin, koska kouluissa on tilaa niin valtavasti, että ei siellä mitään lähikontakteja synny, mutta huomisesta alkaen varmaan valtaosa meidän opettajista tekee etätöitä kodeistaan käsin.

Päiväkodeissa työntekijöiden pitää sen sijaan olla paikalla, koska hallitus on linjannut, että varhaiskasvatuksen yksiköt pidetään edelleen auki.

Voit lukea lisää koulujen ja varhaiskasvatuksen tilanteesta tästä jutusta.

18.3. klo 17.12 Useat koulut pääkaupunkiseudulla tarjoavat kouluruokaa myös etäopetuksessa oleville

Ylen selvityskierroksen perusteella useat kunnat tarjoavat ruokaa etäopetuksessa oleville lapsille heidän omissa kouluissaan. Näin kertoivat toimivansa Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori ja Turku.

Kotka, Kouvola, Pieksämäki, Savonlinna, ja Tampere eivät tarjoa ruokaa kotona opiskeleville oppilaille.

Hallitus linjasi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille. Hallituksen mukaan tulevien viikkojen aikana kouluruokailuun ovat oikeutettuja vain ne lapset, jotka saavat lähiopetusta omassa koulussaan.

– Kunnat voivat kuitenkin oman harkinnan mukaan järjestää kouluruokailua myös muille lapsille, tämä ei ole kiellettyä, mutta kannustamme kuntia vahvaan harkintaan myös tässä suhteessa. Mikäli kunnat myös jatkossa järjestävät kouluruokailua kaikille, niin kasvaa tietenkin myös riski sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Espoossa pohditaan myös kouluruokailun järjestämistä kotona opiskeleville oppilaille mahdollisuuksien mukaan.

– Haluamme tarjota kaikille koululaisille mahdollisuuden ruokailla päivisin vaarantamatta heidän terveyttään. Me emme voi kerätä heitä isoihin kokouksiin. Yksi vaihtoehto on jakaa ruokapusseja, jonka oppilas voi käydä hakemassa ja viedä heti kotiin, eikä jäädä seurustelemaan koululle, Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho sanoo.

18.3. klo 15.20 Hyvinkään kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Hyvinkään kaupunki käynnistää kaupungin heikon taloustilanteen johdosta yhteistoimintaneuvottelut.

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan mukaan myös koronavirustilanne vaikuttaa kokonaisuuteen, mutta taustalla on erityisesti vaikea taloustilanne jo ennen tätä viikkoa ja hallituksen asettamia poikkeusjärjestelyjä.

18.3. klo 10.25 Helsingissä aukeaa uusi kauppakeskus poikkeustilasta huolimatta

Herttoniemen uusi lähipalvelukeskus Hertsi avaa ovensa suunnitelmien mukaisesti torstaina kello 10, mutta avajaisista on koronavirustilanteen vuoksi karsittu pois kaikki suunniteltu ohjelma.

Lähialueiden koteihin on jaettu mainoksia avajaisista, vaikka maan hallitus on ohjeistanut rajoittamaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

18.3. klo 9.45 Helsingin yrittäjät ennakoivat konkurssiaaltoa

Helsingin yrittäjät ennakoivat poikkeusolojen johtajan laajaan konkurssiaaltoon.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksosen mukaan vaikeuksiin joutuvat nyt erityisesti pienet yritykset.

– Niillä ei ole puskuria ja alvikassa, jota pitäisi olla kaksi kuukautta kerättynä takaplakkariin, niin sekin on niin sanotusti jo syöty. Eletään valmiiksi velaksi. Rahaa ei ole ja tilaukset ovat loppuneet kuin seinään, niin huoli tulevasta on ihan valtavan suuri. Se on jo tiedostettu tällä hetkellä, että konkurssiaalto tulee, mutta se jää enää nähtäväksi, missä mittakaavassa, Laasonen sanoo.

Yhden ihmisen yrityksiä on Helsingin yrittäjistä noin 80 prosenttia.

Pahimmassa ahdingossa Helsingissä ovat tällä hetkellä tapahtuma- ja ravintola-alan firmat.

18.3. klo 8.30 Helsingin kaupunki tukee koronavirusepidemian koettelemaa kulttuurielämää

Kulttuuri - ja kirjastojaosto linjasi eilisessä kokouksessaan, että jo myönnettyjen avustusten voimassaoloaikaa pidennetään koronan vuoksi ensi vuoden toukokuun loppuun.

Jos koronavirustilanne sitä edellyttää, voi avustusta myös sopeuttaa, kuitenkin niin että avustuksen käyttö ei ole ristiriidassa avustusehtojen kanssa.

17.3. klo 17.50 Helsinki avaa toisen koronaterveysaseman Malmille

Helsinki kertoo avaavansa toisen koronaterveysaseman Malmin terveysasemalle. Se avataan torstaina 19.3.

Ensimmäinen koronaterveysasema avattiin maanantaina Laakson terveysasemalle.

Ylähengitystieoireista kärsiviä potilaita hoidetaan Helsingissä torstaista alkaen siis vain Malmin ja Laakson koronaterveysasemilla. Malmin terveysasema on kiinni huomenna keskiviikkona, jotta tarvittavat muutostyöt saadaan tehtyä.

17.3. klo 16.10 Hus esittää Apotin seuraavan vaiheen käyttöönoton lykkäämistä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri esittää potilastietojärjestelmä Apotin seuraavan käyttöönoton siirtämistä koronavirustilanteen vuoksi myöhäisempään ajankohtaan.

Apotti on ollut tarkoitus ottaa toukokuussa laajasti käyttöön muun muassa Meilahden sairaala-alueella.

17.3. klo 16.04 Viking Line keskeyttää liikennöinnin Helsingin ja Tukholman välillä

Viking Line keskeyttää liikennöinnin Helsingin ja Tukholman välillä huomisesta keskiviikosta alkaen 13.4. saakka. Liikennöinti Turun ja Tukholman välillä jatkuu.

Lähde: STT

17.3. klo 15.57 Helsingin pormestari kertoo kaupungin uusista koronapäätöksistä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo tänään tiedotustilaisuudessaan kaupungin uusista päätöksistä liittyen koronatilanteeseen ja hallituksen eilisten linjausten toimeenpanoon.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa sen tämän artikkelin kautta tai Yle Areenasta.

17.3. klo 15.48 Koronatilanne vaikuttaa myös ruoka-apuun

Hurstin ruokajakelu keskeyttää toimintansa ainakin kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ruokaa jaetaan vielä huomenna keskiviikkona.

Myös Helsingin seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu on suljettu toistaiseksi. Seurakunnat kuitenkin jakavat arkisin valmiiksi tehtyjä ruokakasseja.

17.3. klo 14.38 Kunnissa valmistaudutaan koulujen etäopetukseen

Tästä jutusta voit lukea, miten Uudenmaan kunnissa siirrytään etäopetukseen ja miten arki järjestyy helsinkiläisessä lapsiperheessä?

17.3. klo 12.36 Helsinki avasi koulunkäyntiin liittyvän puhelinneuvonnan

Helsinki on avannut tänään puhelinneuvonnan, jossa pyritään vastaamaan poikkeuksellisen tilanteen herättämiin kysymyksiin, kun kaupungin kouluissa siirrytään kotona tapahtuvaan opetukseen huomenna keskiviikkona.

Helsinkiläisten oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin suomeksi ja englanniksi vastataan numerossa 09 310 10025.

Ruotsinkielistä opetusta koskeviin kysymyksiin vastataan numerossa 09 310 10027.

Kaupungin mukaan kaikki oppilaat ja opiskelijat saavat kotiopiskeluohjeet Wilman kautta.

17.3. klo 11.55 Asunnottomien päiväkeskuksia on suljettu Helsingissä – myös asunnottomien yöpaikkojen riittävyys äärirajoilla koronatilanteen vuoksi

Vailla vakinaista asuntoa ry on huolissaan asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanteesta koronavirustilanteessa. Asiaa hankaloittaa entisestään päiväkeskus Vepan ja yökeskus Kalkkersin tulevat muutot, joiden myötä tiloja joudutaan väliaikaisesti sulkemaan.

17.3. klo 11.53 Stockmann aloittaa yt-neuvottelut koko henkilökuntansa lomauttamiseksi

Stockmannin yt-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Niiden piirissä on tavarataloliiketoiminnan henkilöstö, yhteensä noin 1 400 henkilöä.

– Stockmann sopeuttaa henkilöstöresurssejaan heikentyneeseen kysyntään ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön määräaikaisista lomautuksista, yhtiö kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

17.3. klo 11.42 VR aikoo supistaa sekä kauko- että lähiliikennettään

Koronatilanteen vuoksi VR:n matkustajamäärät ovat viime päivinä laskeneet jopa 60 prosenttia. VR suunnittelee myös koko henkilöstön lomauttamista vaiheittain tämän vuoden aikana.

Supistettu liikenne ei koske HSL-liikennettä.

17.3. klo 11.29 VR keskeyttää Allegro- ja Tolstoi -junien liikennöinnin

Suomen ja Venäjän välillä liikennöivät junat Allegro ja Tolstoi perutaan toistaiseksi, kertoo VR.

Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat normaalisti keskiviikkoon 18. maaliskuuta asti, jolloin viimeinen aikataulun mukainen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee kello 19 ja Pietarista Helsinkiin kello 20.30.

Helsingin ja Moskovan välillä kerran päivässä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Helsingistä on keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 17.44.

17.3. klo 10.33 Kaupunkipyöräkautta aikaistetaan koronaviruksen vuoksi

Helsingin kaupunkin liikennelaitos HKL sekä Espoon ja Helsingin kaupungit pyrkivät hidastamaan koronaviruksen leviämistä aikaistamalla kaupunkipyöräkauden alkua.

Kaupunkipyörät tulevat liikenteeseen jo ensi viikon maanantaina eli viikkoa suunniteltua aiemmin. Kaupunkipyöräkautta aikaistetaan, jotta ihmisten ei tarvitsisi välttämättä käyttää julkisia liikennevälineitä.

17.3. klo 8.28 Helsingin metro- ja raitiovaunuliikenne harvenee keskiviikosta alkaen

Helsingissä metro ja raitiovaunut siirtyvät harvennettuun liikenteeseen (siirryt toiseen palveluun) keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Liikennöinnin väheneminen johtuu sairauspoissaolojen aiheuttamasta henkilöstöpulasta. Metrovuorojen väheneminen vaikuttaa myös Espoon joukkoliikenteeseen.

Tarkasta liikennöinti HSL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) tai suunnittele omat yhteytesi reittioppaan avulla (siirryt toiseen palveluun).

17.3. klo 7.38 Vantaan epidemiaterveysasema aloittaa keskiviikkona Martinlaaksossa

Vantaalla Martinlaakson terveysasema aloittaa toimintansa epidemiaterveysasemana keskiviikkona 18. maaliskuuta. Jatkossa asema hoitaa Vantaan koronavirusoireista, erityisesti hengitystieoireista kärsiviä potilaita. Vantaan muut terveysasemat keskittyvät muun kiireellisen hoidon antamiseen.

Potilaat ohjataan Martinlaakson terveysasemalle puhelinpalvelun kautta. Numerot ovat virka-aikana 09 8395 0000 ja muina aikoina päivystysavun numero 116 117.

16.3. klo 18.51 Helsinki vähentää lähiopetusta jo tiistaina

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo, että Helsinki vähentää lähiopetusta jo huomenna tiistaina.

– Ne oppilaat, joiden oppikirjat tai muut materiaalit ovat koululla, voivat hakea tavaransa huomenna. Kouluruokailu järjestetään normaalisti.

Tiistaina avataan myös kouluasioihin liittyvä neuvontapuhelin.

Lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala selvittää vaihtoehtoisia keinoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluita sekä tehdä nuorisotyötä.

16.3. klo 18.33 Helsinkiläisvanhemmat kiittelevät hallituksen päätöstä sulkea koulut

Voit lukea tästä jutusta helsinkiläisvanhempien ajatuksia hallituksen maanantaina ilmoittamista toimenpiteistä koronaviruksen hillitsemiseksi. Vaikka arjen pyörittäminen poikkeustiloissa jännittää ja talous huolettaa, vanhemmat pitävät toimia tervetulleina.

16.3. klo 17.34 Helsingin pormestari kertoo kaupungin uusista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen tiedotustilaisuudessa, joka alkaa maanantai-iltana kello 18.30.

Yle näyttää tilaisuuden suorana kello 18.25 alkaen. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tämän jutun kautta.

Maan hallitus kertoi aiemmin tänään muun muassa, että lähiopetus kouluissa keskeytetään keskiviikosta alkaen ja koulut suljetaan.

16.3. klo 16.50 Linnanmäen huvipuiston avaamista lykätään, auki ehkä kesäkuun alussa

Helsingin Linnanmäen huvipuiston avautuminen lykkäytyy koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Linnanmäki avaa porttinsa 1. kesäkuuta, jos muita ohjeistuksia ei viranomaisilta tule. Aiemmin huvipuiston oli määrä avautua huvikauteen huhtikuun 25. päivänä.

Lähde: STT

16.3. klo 15.08 Koronavirustilanne saanut monet vanhemmat ottamaan lapsensa pois päiväkodista tai koulusta

Monet vanhemmat näyttävät ottaneen lapsensa tänään pois päiväkodista tai koulusta koronavirustilanteen vuoksi. Helsingin kouluissa oppilaiden poissaolojen määrä vaihtelee arvion mukaan 20-50 prosentin välillä.

Lähde: STT

16.3. klo 14.31 Koronavirukseen varautuminen on muuttanut monen perheen arkea

Täältä voit lukea jutun lauttasaarelaisperheestä, jonka tokaluokkalainen on jo toista viikkoa kotiopetuksessa. Perheen äiti perää kaupungilta ja kouluilta selkeää vastausta siihen, kannattaako lapsen jäädä kotiin, jos se on mahdollista.

16.3. klo 14.18 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri rajoittaa opiskelijoiden osallistumista koronaviruksen vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri rajoittaa lääketieteen ja terveysalan opiskelijoiden osallistumista koronaviruksen vuoksi. Potilasopetukset kielletään potilashuoneissa, poliklinikoilla ja muissa tiloissa, joissa hoidetaan potilaita.

Opiskelija ei saa tulla HUSin tiloihin, jos hänellä on hengitystieinfektioon viittavia oireita, kuten yskää, kurkkukipua, nuhaa, lihaskipua, kuumetta, päänsärkyä tai hengenahdistusta.

Ulkomailta palaava opiskelija ei saa tulla Husin tiloihin 14 vuorokauteen kotimaahan paluun jälkeen.

Yhden työvuoron tai -päivän kestävät opiskeluun liittyvät harjoittelut kielletään, mutta pidempiaikaiset potilastyössä tapahtuvat suunnitellut ja ohjatut harjoittelujaksot sallitaan.

16.3. klo 13.48 Tallink keskeyttää Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan

Tallink keskeyttää toistaiseksi Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan tiistaista 17.3.2020 alkaen.

Päätös liittyy koronavirustilanteeseen ja Viron hallituksen päätökseen sulkea maan rajat ulkomaalaisilta tiistaista alkaen.

16.3. klo 13.24 Helsingissä koronaviruksen vuoksi tavanomaista hiljaisempaa

Moni viettää tänään etäpäivää, ja tavallisesti elämää sykkivä Helsinki on hiljentynyt. Kaduilla on jopa paikoin aavemaisen hiljaista maanantaipäivänä.

Yle Uutisten toimittaja Ulla Malminen hyppäsi nelosen ratikkaan Helsingin ydinkeskustasta ja kulki halki kaupungin Meilahteen saakka. Katso tästä jutusta, miltä hiljainen kaupunki näyttää.

16.3. klo 10:38 Hus: Ensimmäinen potilas tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisestä tehohoitopotilaasta koronaviruksen vuoksi. Ennen tehohoitoa kyseinen potilas oli lyhyen aikaa osastohoidossa. Lue lisää Ylen jutusta.

16.3. Hus avaa Uudenmaan Päivystysapuun oman linjan koronatiedusteluille

Hus avaa Uudenmaan Päivystysapuun maanantaina oman linjan koronavirukseen liittyviä tiedusteluja varten. Numero 116 117 on kuitenkin kaikille sama.

Tehtävää varten on perehdytetty ammattilaisia puhelintyöhön. Hus kertoo seuraavansa tilannetta jatkuvasti ja reagoi nopeasti kuormituksen muutoksiin.

16.3. klo 7.28 Vantaa sulkee Martinlaakson terveysaseman alkuviikoksi koronatapauksen ja -altistuksen vuoksi

Vantaalla (siirryt toiseen palveluun) Martinlaakson terveysasema on suljettu koronatapauksen ja -altistuksen vuoksi.

Martinlaakson asemalla on vahvistettu koronavirustapaus, joten osa henkilökunnasta ja potilaista on altistunut koronavirukselle. Vantaan tartuntatautiyksikkö jäljittää kaikki altistuneet henkilöt.

Jatkossa Martinlaakson terveysasemasta tulee Vantaan koronavastaanottopiste.

THL: Uudellamaalla lauantaina ja sunnuntaina yhteensä 58 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL ilmoitti sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on todettu 30 uutta koronavirustartuntaa, joista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 22 tapausta.

Lauantaina THL ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on todettu 55 uutta koronavirustartuntaa, joista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 36 tapausta.

Koko viikonlopun uusimmat koronauutiset löytyvät Ylen koko Suomen ja ulkomaat kattava korona-artikkelista.

15.3. klo 19.28 Vapaavuori: Kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa toiminta jatkuu

Kaupungin koulut, oppilaitokset, päiväkodit, perhepäivähoito ja leikkipuistot pidetään auki. Helsingin kaupungin (siirryt toiseen palveluun) mukaan toiminta jatkuu olosuhteet huomioiden normaalisti. Asiantuntijoiden mukaan toimintojen sulkemisella ei olisi juurikaan vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa.

Pormestari Jan Vapaavuori tviittasi tiedotteen sunnuntai-iltana.

15.3. klo 14.15 Poliisi: Vihdissä kolme miestä esitti tekevänsä koronatarkastusta ja poistui anastetun saaliin kanssa

Poliisi tutkii Vihdissä lauantaina tapahtunutta huijausta, jossa kolme miestä esiintyi koronavirustutkijana. Samalla he anastivat käteistä rahaa ja arvotavaraa.

Länsi-Uudenmaan poliisi (siirryt toiseen palveluun) etsii kolmea epäiltyä ja pyytää tapauksen selvittämiseksi myös yleisövihjeitä. Havainnot voi ilmoittaa puhelimitse puhelinvastaajaan numeroon 029 541 3013 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

15.3. klo 12:54 Hus: Ensihoitotehtäviin osallistuvien avustavien yksiköiden määrää rajataan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronavirusinfektion aikana yksittäiseen ensihoitotehtävään osallistuvien yksiköiden ja henkilöstön määrää rajataan. Ambulanssit hoitavat ensihoitotehtävät pääsääntöisesti ilman palo- ja pelastusyksiköiden apua.

14.3. klo 17.33 Ensimmäiset kahdeksan helsinkiläistä koronavirukseen sairastunutta jo parantunut

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen tviittasi lauantaina iltapäivällä, että kahdeksan ensimmäistä koronavirukseen sairastunutta helsinkiläistä on jo parantunut.

14.3. klo 17 HUS: Uudenmaan Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu on ruuhkautunut

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että Päivystysapu numero 116 117 on ruuhkautunut koronavirukseen liittyvistä yhteydenotoista. Hus muistuttaa, että palvelu on tarkoitettu kiireellistä apua tarvitseville.

Sairasta kotona, mikäli sinulla on lieviä hengitystieoireita. Vaikka epäilisit koronavirustartuntaa, ei tarvitse enää ilmoittaa terveydenhuoltoon. Jatkossa koronavirusnäytteitä otetaan ainoastaan ryhmiltä, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. (siirryt toiseen palveluun) Ota yhteyttä Päivystysapuun tai terveydenhuollon muihin yksiköihin ainoastaan, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoidolla.

Oman terveysaseman aukioloaikoina ole yhteydessä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon ja sen ollessa suljettuna Päivystysapuun.

Hätätilanteessa tulee aina ottaa yhteyttä hätänumeroon 112.

13.3. klo 18.20 Helsinki ei sulje kouluja tai päiväkoteja koronaviruksen vuoksi

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotti kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen. Kaupunki teki tänään perjantaina uusia päätöksiä, joilla pyritään toteuttamaan valtioneuvoston eilisiä linjauksia Helsingin arjessa.

Kaupunki ei aio sulkea peruskouluja tai päiväkoteja. Vapaavuoren mukaan ne kuuluvat yhteiskunnan keskeisempiin toimintoihin, joita ei ilman raskaita perusteita lamaannuteta.

13.3. klo 16.55 Helsingin pormestari kertoo kaupungin koronapäätöksistä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen klo 17.30.

Helsingin kaupunki on tehnyt tänään uusia päätöksiä, joilla pyritään toteuttamaan valtioneuvoston eilisiä linjauksia Helsingin arjessa.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa sen tästä jutusta tai Yle Areenasta.

13.3. klo 15.45 Kansallisoopperan ja -baletin esitykset peruttu huhtikuun puoliväliin asti

Kansallisooppera ja -baletti peruu kaikki esityksensä 14.4. asti.

Peruutukset koskevat sekä päänäyttämöä että Alminsalia. Lisäksi myös ilmaistapahtumat ja lastentapahtumat on peruttu.

Kansallisooppera ja -baletti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden jälkeen tiedotetaan loppukevään esityksistä.

Peruutetut liput ja tarjoilut hyvitetään asiakkaille.

13.3. klo 15.24 Hus: kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, ettei kaikkia koronavirusepäilyjä enää testata. Husin mukaan koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa niihin ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

Henkilöiden, joilla on hengitystieoireita, mutta jotka ovat muuten hyväkuntoisia, ei siis tule enää olla yhteydessä terveydenhuoltoon, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa. Ohjeena on pysytellä kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

13.3. klo 14.49 Aluehallintovirasto kieltää yli 500 hengen tilaisuudet

Aluehallintovirasto (AVI) kieltää yli 500 hengen yleisötilaisuudet (siirryt toiseen palveluun) Manner-Suomessa sekä sisä- että ulkotiloissa.

Avin määräys astuu voimaan välittömästi ja on voimassa lain salliman enimmäisajan eli kuukauden.

Sen jatkoa pohditaan voimassaoloajan umpeutuessa. Hallitus antoi eilen suosituksen kiellosta toukokuun loppuun asti.

13.3. klo 14.19 Kansallisteatteri peruu kevään näytöksensä

Kansallisteatteri peruu kaikki kevään näytökset koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Katsojat voivat vaihtaa lippunsa syksyn näytäntöihin, lahjakorttiin tai pyytää rahansa takaisin.

Lippuvaihdolle ei ole kiirettä, niitä voi tehdä 29.5.2020 saakka.

13.3. klo 12.30 Suora Mall of Triplasta

Miltä näyttää Triplassa koronavirustilanteen vuoksi? Tästä voit seurata suoraa joka alkoi klo 12.30.

13.3. klo 11.45 Hus antoi ohjeen potilasvierailuista

Hus tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että koronaviruksen vuoksi vierailuja rajoitetaan. Sairaaloissa ja muissa Husin yksiköissä ei saa vierailla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita tai jos on altistunut koronavirukselle.

Samanaikaisesti potilaan luona saa vierailla kaksi henkilöä. Alle 12-vuotiaiden lasten vierailusta potilaan luona tulee aina sopia erikseen, koska infektio voi lapsilla olla hyvin vähäoireinen.

Vierailijoiden tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa.

13.3. klo 11.10 HSL ei myy enää lippuja busseissa koronaviruksen vuoksi

Helsingin seudun liikenne HSL kertoo tekevänsä toimenpiteitä koronaviruksen vuoksi.

Konkreettisimmin HSL:n varautuminen näkyy matkustajille siinä, ettei lippuja myydä enää busseissa. Näin pyritään välttämään ylimääräistä rahan käsittelyä sekä kuljettajien ja matkustajien välisiä kontakteja.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että joukkoliikenne muuttuisi maksuttomaksi, vaan lähtökohtaisesti edellytetään, että kaikilla on lippu. Kuten raideliikenteessäkin, niin matkustajat hankkivat lipun muualta, toteaa HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Koronasta huolestuneet HSL:n bussikuskit vaativat aiemmin, että matkustajat eivät käyttäisi etuovia eivätkä ostaisi lippuja kuljettajilta.

13.3. klo 9.00 Koronasta huolestuneet AKT:n bussikuskit aloittavat työtaistelutoimen

HSL-alueen AKT:n järjestäytyneet bussinkuljettajat aloittavat työtaistelutoimen puoliltapäivin. Kuskit vaativat HSL:ltä koronalta suojaavia toimia.

Työtaistelutoimen ei pitäisi aiheuttaa matkustajille merkittävää haittaa. Bussit siis kulkevat tavalliseen tapaan.

13.3. klo 8.35 Husin nuorisopsykiatrian työntekijällä koronatartunta

Tartunnan saanut palasi Itävallasta Tirolin alueelta 1.3. Oireet alkoivat seuraavana päivänä. THL julisti Tirolin epidemia-alueeksi vasta 9.3., joten työntekijä ei osannut epäillä koronavirustartuntaa. Tartunnalle on altistunut 33 HUSin työntekijää, joista suurin osa on nuorisopsykiatrian henkilökuntaa. Heidät on asetettu kotikaranteeniin. HUSin nuorisopsykiatrian yksiköissä potilaita ei ole altistunut, koska kyseinen työntekijä ei ole tehnyt potilastyötä.

Psykiatriassa etätyön mahdollisuudet ovat hyvät ja kotikaranteeniin asetetut työntekijät pystyvät hoitamaan työtehtäviä myös kotikaranteenin aikana.

HUSissa todettiin 23 uuttaa koronatartuntaa torstaina 12.3. Yhteensä HUSin alueella on todettu 69 tartuntaa. Tähän mennessä todetut tartunnat liittyvät matkailuun epidemia-alueille tai kontaktiin tartunnan saaneen kanssa.

13.3. klo 7.55 Hyvinkään Pohjoispuiston koulun oppilaita ja henkilöstöä karanteeniin

Koululaisia ja henkilökuntaa on laitettu karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi, kertoo Hyvinkään kaupunki Pohjoispuiston koulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta torstaina 12.3. Tartunta on peräisin epidemia-alueelta Itävallasta. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa. Karnateenissa on noin 30 henkilöä kahden viikon ajan. Koulua ei suljeta.

13.3. klo 6.08 Helsinkiläisen alakoulun oppilaita ja henkilökuntaa karanteeniin

Helsingin Laakavuoren ala-asteen koulun luokkien 5A, 5B, 6A, 6B, 1-6C ja 1-6D oppilaita ja henkilökuntaa on asetettu altistuksen vuoksi kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS torstaina. Karanteeniin asetettuja oppilaita on 73 ja koulun henkilökuntaan kuuluvia 13. Koulussa on oppilaita yhteensä 253.

Koulu on auki perjantaina ja kaikki muut oppilaat, paitsi nyt karanteeniin asetut, tulevat perjantaina normaalisti kouluun.

lähde: stt

12.3. klo 16.50 Urheiluseurat pohtivat koronavirusriskin aiheuttamia jatkotoimia

Hallituksen suositukset koronavirustartuntojen vähentämiseksi näkyvät myös lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Hallitus linjasi torstaina, että tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi HIFK ja HJK pohtivat parhaillaan koronavirusriskin aiheuttamia jatkotoimia.

HIFK peruu kaikki junioreiden harjoitukset jo tältä torstailta ja jää odottamaan Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunnan ja liittohallituksen linjausta jatkotoimista. Liitto kokoontuu puimaan asiaa tänä iltana.

HJK harjoittelee ja pelaa vielä tänään torstaina normaalisti ja tiedottaa tulevista erikoisjärjestelyistä perjantain aikana. Samaa linjaa vetää myös espoolainen FC Honka. Vantaan Jalkapalloseura keskeyttää harjoitus- ja turnaustoimintansa maaliskuun loppuun saakka.

12.3. klo 16.38 Koronatartunnan saaneen tartunnan alkuperä pystytään yhä jäljittämään

Helsingin, Espoon ja Vantaan terveydenhuollon viranomaisten mukaan tartunnan saaneiden tartunnan alkuperä on pystytty toistaiseksi jäljittämään. Tartunnan jäljittämisellä tarkoitetaan tartuntalain mukaista selvitystä siitä, mistä kukin potilas on taudin saanut. Selvittäminen tehdään pääosin haastattelemalla ja perustuu asiakkaiden kertomiin tietoihin.

Husin alueella on todettu tähän mennessä 50 koronavirustartuntaa ja koko maassa 109 tartuntaa.

12.3. klo 16.15 Helsinki10-juoksutapahtuma siirretään

Helsinki10-juoksutapahtuma siirretään toiseen ajankohtaan, kertoo tapahtuman järjestäjä Facebook-sivuillaan. Juoksutapahtuma olisi ollut tarkoitus järjestää lauantaina 25.4.2020. Järjestäjän mukaan tapahtuma olisi tarkoitus järjestää myöhemmin tänä vuonna, mutta tarkkaa ajankohtaa ei osata vielä kertoa.

12.3. klo 15.57 Helsingin Messukeskus sulkee käynnissä olevat tapahtumansa

Helsingin Messukeskus sulkee parhaillaan käynnissä olevat tapahtumansa koronavirustilanteen vuoksi. Messukeskuksen mukaan tapahtumat suljetaan tänään kello 16.

Messukeskuksessa on tällä hetkellä käynnissä muun muassa hotelli ja ravintola-alan ammattilaisten Gastro Helsinki -messut. Vuoden Kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailut käydään huomenna aiemmin kerrotun aikataulun mukaisesti, mutta ilman yleisöä.

Messukeskus perustelee päätöstä sillä, että hallitus suosittaa yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien perumista toukokuun loppuun saakka.

Myös Messukeskuksen huhti-toukokuuksi suunnitellut yli 500 henkilön tapahtumat siirretään. Tapahtumille pyritään löytämään uusi ajankohta tälle vuodelle.

Lähde: STT

12.3. klo 15.43 Kulttuuritapahtumia perutaan ja yleisömääriä rajoitetaan

Keikkoja ja kulttuuritapahtumia perutaan nyt urakalla ympäri maata. Hallitus kertoi torstaina iltapäivällä suosittelevansa, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Esimerkiksi Kansallisteatteri aikoo järjestää näytökset viidellesadalle osallistujalle. Näytösten liput rajataan viiteensataan myytyyn ostojärjestyksessä. Ylimenevien liput perutaan.

Radion sinfoniaorkesteri peruu kevätkauden loput sinfoniakonsertit Helsingin Musiikkitalossa, mutta konsertit aiotaan lähettää Yle Areenassa ja muilla Ylen kanavilla. Orkesteri soittaa siis tyhjälle katsomolle.

Koronan vuoksi on peruttu myös esimerkiksi Tavastian tapahtumia.

12.3. klo 15.12 HIFK-JYP peliin ei päästetä yleisöä, koripallosarjat keskeytetään toistaiseksi

Suomen hallitus linjasi torstaina, että kaikki yli 500 hengen suuret yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka. Tämä vaikutti muun muassa siihen, että Helsingin IFK tiedotti, ettei yleisöä päästetä torstaiseen peliin JYP:iä vastaan.

Lisäksi kaikkia kansalliset koripalloseurat keskeytetään toistaiseksi.

Yle Urheilu seuraa hallituksen linjauksen vaikutuksia urheilutapahtumiin tässä artikkelissa.

12.3. klo 14.59 Talvisodan päättymisen muistohetki perutaan koronavirustilanteen takia

Talvisodan päättymisen muistohetki huomenna perjantaina on peruttu koronavirustilanteen takia. Valtakunnallinen muistotilaisuus oli tarkoitus järjestää Helsingin tuomiokirkossa. Valtioneuvoston kanslian ja veteraanijärjestöjen valmistelemaan yleisölle avoimeen tapahtumaan oli tulossa 50 veteraania ja valtiojohtoa.

Myös tilaisuutta ennen tarjoiltavaksi kaavaillut torikahvit Senaatintorilla on peruttu.

12.3. klo 14.53 Espoon työväenopisto Omnian toimintaohjeita

Espoon työväenopisto Omnia toivoo, että jos joku epäilee sairastavan tarttuvaa tautia, hän ei osallistuisi työväenopiston kursseille. Työväenopisto neuvoo ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle ja odottamaan kotona toimintaohjeita.

12.3. klo 13.20 Lentokielto hämmentää Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaalla Yhdysvaltoihin lähtöä tekevät suomalaiset ja amerikkalaiset matkustajat ovat ihmeissään presidentti Donald Trumpin määräämästä lentokiellosta.

Kävimme lentoasemalla kysymässä matkustajien tunnelmia. Voit lukea lisää tässä jutussa.

12.3. klo 13.01 Husissa koronavirustartunta sydänkirurgilla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin henkilöstössä on ilmennyt koronavirustartunta. Sairaanhoitopiiri kertoi asiasta tänään torstaina.

Tartunta todettiin Meilahden sairaalan sydänkirurgilla. Hän oli ollut matkalla Itävallassa Tirolin alueella ja tullut maanantaina töihin tuntien itsensä terveeksi.

Koronavirustartunnalle altistui yhteensä 28 työntekijää. He ovat kaikki kotikaranteenissa.

Karanteenissa on tällä hetkellä viisitoista lääkäriä ja kolmetoista hoitohenkilökuntaan kuuluvaa.

12.3. klo 12.21 Viikissä kotikaranteeni on nyt ohi

Viikin normaalikoulun oppilaiden ja henkilökunnan sekä HJK:n juniorijoukkueen kotikaranteeni on päättynyt eilen iltapäivällä, tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) Helsingin kaupunki.

Kaupungin mukaan karanteenissa olleet voivat nyt jatkaa normaalia arkea.

Kukaan karanteenissa olleista ei ole sairastunut kahden viikon aikana.

Yli sata ihmistä joutui alun perin karanteeniin altistuttuaan koronavirukselle.

12.3. klo 11.05 Hus: Neljätoista uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on sairaanhoitopiirin alueella nyt yhteensä 46.

12.3. klo 10.55 Koululaiset pakkaavat kaikki kirjat mukaansa kotiin

Ainakin Helsingissä, Espoossa ja Lohjalla koululaiset ottavat tänään torstaina kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttävät niitä siellä toistaiseksi, kerrotaan perheille lähetetyssä viestissä. Kouluun otetaan viestin mukaan vain tarvittavat kirjat.

Asia käydään läpi myös oppilaiden kanssa, viestissä todetaan.

12.3. klo 10.52 Elixia sulkee salinsa kahdeksi viikoksi

Kuntosaliketju Elixia tiedottaa sulkevansa kaikki toimipisteensä väliaikaisesti.

Tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan salit ovat kiinni tästä päivästä lähtien kahden viikon ajan.

Yhtiön mukaan Elixian Tapiolan-keskuksessa Espoossa (siirryt toiseen palveluun) on ollut koronavirustartunnan saanut toissa päivänä tiistaina puoliltapäivin.

12.3. klo 10.42 Husin henkilöstössä koronavirustartunta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin henkilöstössä on ilmennyt koronavirustartunta. Sairaanhoitopiiri kertoo asiasta tiedotteessa.

Hus järjestää asiasta tiedotustilaisuuden tänään kello 12.30. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 12.25.

Suomessa on tähän mennessä 65 koronavirustartuntaa.

12.3. klo 9.52 Messukeskuksessa pidettävät Sairaanhoitajapäivät siirtyvät toiseen ajankohtaan

Sairaanhoitajaliitto, Fioca ja Messukeskus siirtävät yhdessä järjestämänsä tapahtuman uuteen ajankohtaan. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 25.–26. maaliskuuta.

Syynä on vallitseva koronavirustilanne, joka juuri nyt työllistää hoitohenkilökuntaa monissa sairaanhoitopiireissä. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo tiedotteessa, että ratkaisuun päädyttiin, koska hoitohenkilökunnan työpanosta tarvitaan nyt muualla.

Uusi päivämäärä julkaistaan mahdollisimman pian.