1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paikallislehdet

Korona piinaa myös Lapin paikallislehtiä

Yritysten sulkemisen seurauksena tullut mainostamisen hiipuminen koettelee kovalla kädellä Lapin paikallislehtiä.

Paikallislehdissä haetaan nyt säästöjä vähentämällä sivumääriä tai julkaisukeroja. Kuva: Raimo Torikka/Yle

Ilmaisjakelulehdet elävät kokonaan mainostulojen varassa ja tilattavienkin paikallislehtien tulorahoituksesta vähintäänkin puolet tulee mainostajilta. Ei siis ole mikään ihme, että nykytilanteessa lehdet joutuvat kuumeisesti miettimään, millä toiminta kustannetaan.

Lähestulkoon kaikki pohjoisen ilmaisjakelulehdet ovat jo harventaneet julkaisukertojaan. Esimerkiksi Kaleva-median lehdet Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi ilmestyvät toistaiseksi vain kerran viikossa entisen kahden sijaan.

Tähän mennessä kerran viikossa ilmestyneet Kemi-Tornio Kaupunkilehti sekä Koillismaan uutiset kolahtavat postiluukusta nyt vain joka toinen viikko. Niissä tehdään toistaiseksi 60-prosenttista työaikaa.

Tilattavissa paikallislehdissä ei vähennetä ilmestymiskertoja, mutta sivumääriä supistetaan. Näin esimerkiksi Meän Tornionlaakso -lehdessä, jossa tehdään nyt 60-prosenttista työaikaa ja ilmoitusmyynnistä on lomautettu yksi työntekijä.

Yt-neuvotteluja ja lomautuksia

Kajaanilainen SLP kustannus oy on ilmoittanut yt-neuvotteluista, jotka koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä ja kaikkia yksiköitä. Yhtiöllä on Lapissa neljä lehteä: Luoteis-Lappi Kolarissa, Enontekiön sanomat, Kittilälehti ja Kemijärvellä ilmestyvä Koti-Lappi. Lisäksi se julkaisee Kainuussa viittä eri lehteä, suurimpana Kainuun Sanomat.

Sompio-lehteä Sodankylässä, Inarilaista ja Saariselän sanomia julkaiseva Lapin lehtikustannus oy on lomauttanut yhtiön 13:sta työntekijästä 4. Yhtiö tulorahoituksesta yli 50 % tulee ilmoitusmyynnistä. Mainostulojen katoaminen on ollut dramaattista.

– Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden pudotus verrattuna viime vuoteen on useamman kymmenen tuhatta euroa, Lapin lehtikustannus oy:n toimitusjohtaja Jari Haavisto kertoo.

Säästöjä yhtiö hakee vähentämällä lehtien sivumääriä.

– Sivumääriä pitää sopeuttaa tilanteeseen, emme voi ihan yhtä paksuja lehtiä tehdä. Lehdet kuitenkin ilmestyvät normaalisti, Haavisto sanoo.