1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähde Ylelle: Komissio esittää koronakriisin hoitoon EU:n laajuista 100 miljardin euron arvoista työllisyysturvaa

Komissio laskee liikkeelle velkakirjoja, joilla halutaan estää suurtyöttömyys ja talouden pysähtyminen kokonaan.

koronavirus
Brysselin Grand Place -aukio tyhjänä ihmisistä.
Koronakriisi hiljensi muun muassa Brysselin Grand Placen. Komissiolta on luvassa työllisyystukea.Stephanie Lecocq / EPA

LONTOO Ylen saamien tietojen mukaan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa torstaina uuden rahoituskeinon, jolla yritetään estää suurlomautukset ja ostovoiman kuihtuminen kokonaan. Lyhytaikaisen tukijärjestelmän nimi on SURE.

Komission päätöksentekoa lähellä olevan virkamiehen mukaan komissio laskee liikkeelle 100 miljardin euron arvosta velkakirjoja EU:n budjettia vastaan. Budjetti toimii takauksena ja jäsenmaita pyydetään mukaan vapaaehtoisesti.

Komission rahoitusjärjestelmässä on kyse seuraavasta: Komissio lainaa rahaa jäsenmaille. Jäsenmaat puolestaan tukevat yrityksiä, jotta ne jatkaisivat palkanmaksua työntekijöilleen. Näin miljoonat EU-kansalaiset eivät siirtyisi työttömyyskortistoon eivätkä yritykset menisi nurin, vaikka tilaukset ovat tyrehtyneet . Rahoituksen piirissä ovat myös itsensä työllistävät.

Tuki on ensisijaisesti tarkoitettu viruksesta pahiten kärsineille maille kuten Italialle ja Espanjalle.

Rahoituksen periaate on sama, jota käytettiin eurokriisin aikana väliaikaisen kriisirahaston EVVM:n perustamisessa. EVVM:stä rahoitettiin Irlantia, Espanjaa ja jonkin verran Kreikkaa.

Komissio toivoo "komission bondien" siirtävän painetta pois niin kutsutuista koronabondeista, jotka eurokriisin lailla ovat riitauttaneet EU:n pohjoiset ja eteläiset jäsenmaat täysin keskenään.

EU:n laajuinen työttömyysturva on ollut keskusteluissa 10 vuotta, mutta se ei ole edennyt. Nyt kysymys on työllisyysturvasta.

Suomen komissaari Jutta Urpilainen ei vielä keskiviikkona halunnut kommentoida esitystä. Aikoinaan hän vastusti eurobondeja.

Esityksen uskotaan saavan tukea

Ylen lähteen mukaan komissio on varma, että esityksellä on jäsenmaiden ja parlamentin enemmistön tuki. Ilmeisesti järjestely kelpaa myös Saksalle ja liittokansleri Angela Merkelille.

Saksa kuuluu neljän maan ryhmään, jotka ehdottomasti vastustavat yhteisvastuullisia velkakirjoja, jotka eurokriisin aikana kulkivat nimellä eurobondit ja nyt nimellä koronabondit. Saksan lisäksi yhteisvastuullisia velkakirjoja vastustavat Suomi, Hollanti ja Itävalta.

Komission bondit eivät ole yhteisvastuullisia vaan takaus tulee EU:n olemassa olevasta budjetista.

Esitystä käsitellään ensimmäisen kerran ensi viikon tiistaina euroryhmän videokonferensissa ja sen jälkeen jäsenmaiden johtajien videoneuvottelussa, joka on näillä näkymin ensi viikon torstaina.

Komissio on tähän mennessä jo käynnistänyt 37 miljardin euron tukiohjelman jäsenmaille ja Euroopan investointipankin kautta uutta lainaa yrityksille tarjotaan kahdeksan miljardin euron verran.

Sen lisäksi kasvu- ja vakaussopimuksen valtionvelka ja -alijäämätavoitteista on toistaiseksi luovuttu ja jäsenmaat voivat lähes vapaasti myöntää yrityksille valtiontukea.

Jäsenmaat neuvottelevat myös pysyvän kriisirahaston eli EVM:n käyttömahdollisuuksista koronakriisissä. Rahastossa on käytettävissä noin 410 miljardia euroa.

Lue seuraavaksi