Lapissa jo joitakin epäselviä tartuntaketjuja – Rovaniemelle saataneen lisää kapasiteettia koronaviruksen testaamiseen pääsiäisen jälkeen

Testien lisääminen parantaa mahdollisuutta muun muassa rajata viruksen kantajia.

Terveystestit ja -tutkimukset
näytteenotto covid19 porvoo
Koronatesti otetaan pitkävartisella tikulla nenänielusta.Markku Rantala / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti, että koronavirustestejä lisätään huomattavasti. Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broas korostaa, että testien lisääminen on tärkeä tekijä taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan.

Lapin koronaluvut ovat pysyneet tähän saakka melko maltillisella tasolla ja siksi onkin vielä hyvä mahdollisuus toimia tavalla, joka mahdollisesti säästää Lapin hallitsemattomalta viruksen leviämiseltä.

Broaksen mukaan testaaminen on keskeinen keino hidastaa epidemiaa.

– Sillä pystytään rajaamaan paremmin viruksen kantajat ja sen kautta pystytään vähentämään myös uusia tartuntoja. Toiseksi testien lisäämisellä suojaamme myös sote-henkilökuntaa paremmin tartunnoilta ja myös tartuntojen levittämiseltä.

Broaksen mukaan testien määrällä parannetaan diagnostiikkaa eli pystytään toteamaan tartunnan saaneet paremmin.

– Kun saadaan tarkempaa tietoa tautitilanteesta niin pystymme toimimaan ja tekemään sellaisia asioita jotka auttavat viruksen vastaisessa taistelussa, perustelee infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapissa jo joitakin osoitteettomia tartuntaketjuja

On kerrottu, että tähän mennessä lähes kaikkien koronaan sairastuneiden potilaiden tartunnan alkulähde on pystytty todentamaan, mutta nyt on muutamia tapauksia joiden alkulähdettä ei ole varmuudella pystytty selvittämään.

– Kyllä Lapissa on nyt muutamia sellaisia tartuntaketjuja joita ei varmuudella voida yhdistää ulkomaille tai pääkaupunkiseutuun tai johonkin muuhun varmaan alkulähteeseen, vahvistaa Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

Broas kuitenkin korostaa, että mistään suuresta määrästä ei vielä ole kysymys, eikä mihinkään paniikkiin ole syytä.

– Tapauksia on nyt ollut noin kymmenkunta ja jos otetaan mukaan ulkopaikkakuntalaiset niin puhutaan noin 15 henkilöstä. Ongelma ei ole vielä kovin laaja, mutta se on havaittavissa.

Tapaukset vahvistavat Broaksen mukaan sitä, että testaaminen on tärkeää tällaisten tapausten yhteydessä.

– Silloin voitaisiin löytää mahdollisesti paremmin niitä ketjun liikkeelle panevia tartuttajia, lisää Broas.

Pääsiäisen jälkeen lisää testikapasiteettia

Tartuntojen selvittäminen edellyttää Lapissa edellyttää selkeästi aiempaa enemmän testauskapasiteettia ja analysointimahdollisuuden.

– Lappiin on saatu jonkun verran lisää testikapasiteettia, mutta sitä tarvitaan vielä lisää, koska se on ollut hyvin rajallista täällä Lapissa. Luvassa on, että pääsiäisen jälkeen tänne Rovaniemelle mahdollisesti saadaan lisää kapasiteettia, kertoo Broas toivekkaana.

Lapin sairaanhoitopiirin koronatestaukset hoitaa pääosin Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä Nordlab. Koronatestit lähetetään analysoitavaksi Oulun yksikköön. Ainoastaan Lapin keskussairaalan teho- ja valvontaosastoilla hoidettavien testit pystytään analysoimaan Nordlab Rovaniemen omalla laitteella.

– Niiden tulokset saadaan noin 1,5 tunnissa, mutta muiden tulokset saadaan Oulusta keskimäärin 12 tunnin kuluessa. Pääsiäisen jälkeen on mahdollista, että Rovaniemelle saadaan lisää testauskapasiteettiä joka mahdollistaa, että entistä suuremman testausmäärän, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löydät tästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus