1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Livelähetykset sääksien kevätpuuhista alkoivat – palaavatko Alma ja Ossi kovan onnen pesälleen?

Viime kesänä kanahaukka hyökkäsi Alman ja Ossin pesään Pohjois-Satakunnassa ja tappoi poikaset.

Sääksi pesällään. Kuvituskuva. Kuva: Hannu Lehtoranta

Pohjois-Satakunnan kolmen sääksipesän kameraseuranta netissä (siirryt toiseen palveluun)on alkanut. Ensimmäiset palaajat saapuvat satakuntalaisille pesille vasta viikon tai kahden kuluttua, mutta pesien kameraseuranta alkoi jo maaliskuun puolella.

Viime kesänä kanahaukka tuhosi yllättäen kameraseurannassa olleen sääksipari Alman ja Ossin pesän ja tappoi kaikki poikaset.

Palaako pariskunta?

Nyt jännitetään palaako pariskunta tutulle pesälleen. Sääkset olivat sitä ennen pesineet samassa pesässä menestyksellä joka vuosi vuodesta 2005 lähtien.

Toistuvat pesätappiot saattavat Helsingin yliopiston intendentti Jari Valkaman mukaan johtaa siihen, että linnut tekevät uuden pesän jonnekin muualle.

– Alman ja Ossin tapauksessa emme tätä havainneet. Ne eivät viime kesänä rakentaneet pettymyspesää. Kyllä tässä aika vahva odotus on, että ne palaavat samalle pesällä tänäkin keväänä.

Seurannassa yksi uusi pesä

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen sivuilla voi seurata neljän kalasääskiparin elämää reaaliaikaista kuvaa välittävien kameroiden avulla. Pesistä kolme sijaitsee Pohjois-Satakunnassa ja yksi Lounais-Suomessa.

Pohjois-Satakunnan pesät ovat olleet kameraseurannassa 1–4 vuotta. Lounais-Suomen pesä on seurannassa ensimmäistä vuotta.