Armeija ja Punainen Risti auttavat lumitilanteesta kärsiviä poronhoitajia Norjassa kuljettamalla poronrehua tunturiin

Norjassa tarjotaan nyt konkreettista apua paksusta lumipeitteestä kärsivälle porotaloudelle, kertoo NRK.

poronhoito
poroerotus
Vesa Toppari / Yle

Runsasluminen talvi on aiheuttanut pohjoisessa hätätilan, sillä paksu lumipeite vaikeuttaa porojen ravinnonsaantia ja aiheuttaa niiden nälkäkuolemia.

Norjassa porotalouden kriisirahastoon on tänä talvena myönnetty 10 miljoonan kruunun hätäavustus, mutta lisätuelle on yhä tarvetta. Viranomaiset eivät kuitenkaan tässä vaiheessa myönnä lisää rahoitusta tilanteesta selviämiseksi.

Sen sijaan Norjan viranomaiset auttavat nyt porotaloutta tarjoamalla apua lisäruokintaan, eli kuljettamalla poronrehua tunturiin porotokkien luokse. Asiasta kertoo NRK Sápmi (siirryt toiseen palveluun).

Maatalousministeri Olaug Bollestad lupasi puolustusvoimien apua rehunkuljetukseen pidettyään kokouksen Norjan Porosaamelaisten yhdistyksen (Norgga Boazosápmelaččaid riikasearvi) johtajan Ellinor Marita Jåman kanssa.

– Porotaloudella on vakava ja haastava tilanne, toteaa ministeri.

Jåma kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että poronhoidolle tarjotaan apua.

– Tiedämme, että monet ovat väsyneitä työskenneltyään pitkään ja lujasti ympäri vuorokauden, Jåma kertoo.

Norjan puolustusministeriöstä kerrotaan ministeriön olevan valmis antamaan apua, mikäli muita siviiliresursseja ei löydy.

Myös Kautokeinon Punainen Risti on osallistunut poronhoitajien auttamiseen. Se toimitti eilen keskiviikkona neljä tuhatta kiloa rehua alueille, jotka sijaitsevat noin sadan kilometrin päässä maanteistä.

Suomessa selvitetään vaikean lumitilanteen mahdollisia korvauksia

Suomessakin porotalous kärsii vaikeasta lumitilanteesta.

Helmikuussa porotalouden asiantuntijaorganisaatio Paliskuntain yhdistys ja Saamelaiskäräjät vetosivat maa- ja metsätalousministeriin vaikean lumitilanteen selvittämiseksi. Ministeriö antoi tilanteen selvittämisen Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi, mutta selvitystyön odotetaan valmistuvan vasta syksyllä.

Selvityksen perusteella valtioneuvosto tulee päättämään, korvataanko lumitilanteen aiheuttamia vahinkoja poronhoitajille vai ei.

Lue myös: Poronhoitajat pelkäävät porojen nälkäkuolemia Pohjois-Norjassa – paksu lumipeite vaikeuttaa ravinnonsaantia