Pakistanilainen tuomioistuin muutti amerikkalaistoimittajan murhasta tuomitun kuolemantuomion seitsemäksi vuodeksi vankeutta

Myös kolme muuta toimittaja Daniel Pearlin murhasta tuomittua vapautetaan.

Daniel Pearl
Vuonna 2002 siepattu ja murhattu amerikkalaistoimittaja Daniel Pearl terroristien ottamassa kuvassa, kädet sidottuna.
Vuonna 2002 siepattu ja murhattu amerikkalaistoimittaja Daniel Pearl terroristien ottamassa kuvassa, kädet sidottuna.Washington Post / EPA

Amerikkalainen Wall Street Journalin toimittaja Daniel Pearl siepattiin Karachissa, Pakistanissa tammikuussa 2002. Hän oli tutkinut islamistiterroristien toimintaa alueella.

Sieppaajat uhkasivat tappaa Pearlin. jos Afganistanin sodassa otettuja pakistanilaisia vankeja ei vapauteta. Kun vaatimukseen ei suostuttu, Yhdysvaltain lähetystö sai videonauhan, jossa esitettiin Pearlin murha.

Sieppauksen ja murhan päätekijänä tuomittiin ääri-islamilainen, brittisyntyinen Ahmed Omar Saeed Sheikh. Omar Sheikh sai teostaan kuolemantuomion. Kolme muuta terroristia tuomittiin elinkautiseen.

Omar Sheikhin asianajaja, Khawja Naveed kertoi, että torstaina pakistanilainen Sindhin provissin tuomioistuin muutti Omar Sheikhin kuolemantuomion seitsemäksi vuodeksi vankeutta. Koska hän on ollut vankilassa vuodesta 2002 lähtien, hän todennäköisesti vapautuu lähiaikoina.

– Murhaa ei ole pystytty näyttämään toteen, seitsemän vuotta tuli sieppauksesta, sanoi Naveed puhelimitse uutistoimisto Reutersille.

Reutersin mukaan kolme muuta tuomittua on määrätty vapautettavaksi. Uutistoimiston tavoittama Sindhin provinssin korkein syyttäjä sanoo harkitsevansa valittamista korkeampaan oikeusistuimeen.

Pearlin murhasta tutkimus Yhdysvalloissa: väärät miehet tuomittiin

Tammikuussa 2011 Georgetownin yliopiston projekti julkisti raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa Pearlin entinen työtoveri Asra Nomani sekä yliopiston journalismin professori Barbara Feinman Todd todistivat opiskelijoiden avustuksella, että murhasta oli tuomittu väärät miehet.

Tutkimusten mukaan toimittajan murhan takana on Khalid Sheikh Mohammad. Häntä pidetään Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001 tehtyjen terrori-iskujen pääsuunnittelijana. Hänet pidätettiin Pakistanissa vuonna 2003 ja nyt hän on pidätettynä Yhdysvaltain Guantanamo Bayn vankileirillä.

Lähteet: Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus