1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli neljännes 18 vuotta täyttäneistä pohjoissavolaisista kuuluu koronan riskiryhmiin

Suhteellisesti eniten riskiryhmiin kuuluvia on Vesannolla.

koronavirus
Äiti pesee taaperon käsiä. Lähikuva käsistä.
Kuvituskuva.Ilkka Klemola / Yle

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrässä on merkittäviä alueellisia eroja, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Erojen syynä ovat väestörakenne ja sairastavuus. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 27 prosenttia 18 vuotta täyttäneestä väestöstä kuuluu riskiryhmään joko sairauden tai yli 70 vuoden iän takia.

Tämä tarkoittaa sitä, että riskiryhmään kuuluvia on Pohjois-Savossa yli 50 000. Väestöön suhteutettuna suurin riskiryhmien osuus yksittäisessä kunnassa on Vesannolla, jossa 42 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kuuluu riskiryhmiin. Osuus on korkea myös esimerkiksi Rautavaaralla ja Pielavedellä, 38 prosenttia.

Koko maassa riskiryhmiin kuuluvia on yli miljoona. Eniten heitä on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään.

THL:n mukaan kaikkia vakavan koronainfektion riskitekijöitä, kuten päivittäistä tupakointia, ei ole kuitenkaan voitu huomioida laskelmissa. Tästä syystä riskiryhmään kuuluvien määrä on todennäköisesti arvioitua suurempi.

Arviolla on merkitystä sairaanhoitopiireille arvioitaessa hoitoa tarvitsevien ihmisten määrää sekä hoitohenkilökunnan ja muiden resurssien tarvetta.

Lue seuraavaksi