Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtaillaan ja suunnittelee lomauttavansa koko henkilöstön

Yhtiö suunnittelee enintään kolmen kuukauden lomautuksia kuluvan vuoden aikana koronaviruspandemian vuoksi.

Stora Enso
Stora Enson Oulun tahtaiden hakekenttä yhtiön seinässä olevan logon vieressä.
Stora Enso suunnittelee lomauttavansa Oulun ja Kemin tehtaiden henkilöstön. Arkistokuva.Risto Degerman / Yle

Stora Enso kertoo valmistautuvansa Oulun tehtaan sekä Kemin Veitsiluodon tehtaan koko henkilöstön tilapäiseen lomauttamiseen koronaviruspandemian vuoksi.

Yhtiö suunnittelee enintään kolmen kuukauden lomautuksia kuluvan vuoden aikana. Mahdolliset lomautukset voisivat toteutua useassa osassa.

Myös Stora Enson kunnossapitoyhtiö Efora aloittaa samanaikaisesti samansisältöiset neuvottelut Oulussa ja Kemissä. Neuvottelut koskevat noin 800 henkilöä Kemissä ja noin 750 henkilöä Oulussa.

Yt-neuvottelut eri henkilöstöryhmien kanssa käynnistetään ensi viikon keskiviikkona ja ne kestävät vähintään viisi päivää.

Etelä-Euroopassa tuotantolaitoksia jo seisoo

Lomautuksiin varautumista perustellaan mahdollisilla koronaviruksen aiheuttamilla tuotannollisilla muutoksilla.

Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila sanoo, että tuotannon uhat tulevat enemmän ulkomailla olevista asiakkaista kuin mahdollisista häiriöistä kotimaassa.

– Markkinoilla nähdään jo viitteitä siitä, että asiakkaiden toimintakyky on häiriintynyt. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa tuotantolaitoksia seisoo ja asiakkaat ovat joutuneet pysäyttämään omia prosessejaan, hän sanoo.

Myös muita epävarmuustekijöitä on.

– On mahdollista että logistiikka, raaka-aineet, polttoaineet tai viranomaisilta tulevat määräykset voivat aiheuttaa häiriöitä tuotantoon.

Koko henkilöstönkin lomauttaminen on mahdollista

Mäkimattila kertoo, että mahdolliset lomautukset riippuvat siitä, mihin tuotantolinjoihin esimerkiksi tilausten peruuntumiset vaikuttavat.

Hänen mukaansa kuitenkin ihan koko henkilöstönkin lomauttaminen on periaatteessa mahdollista.

– Mutta tavoitteena on sopeuttaa lomautussuunnitelmaa tarpeen mukaan. Toivotaan tietysti, että tilanne ratkeaa ilman sellaista lomautustarvetta ja markkinat lähtevät vetämään, Mäkimattila toivoo.

Lomautusten alkamisen todennäköisyyttä on Mäkimattilan mukaan vaikea arvioida.

– Varaudutaan pahimpaan, mutta toivotaan parasta, hän muotoilee.

Tehtaita tai tuotantolinjoja ei suljeta

Mahdollisten taloudellisten tappioiden suuruutta Mäkimattila ei arvioi tarkkaan.

– Emme lähde arvailemaan lukuja. Totta kai, jos tuotantolinja tai tehdas ajetaan alas, on kyse merkittävistä tappioista ja silloin niitä kustannussäästöjä haetaan, hän toteaa.

Mäkimattilan mukaan näköpiirissä ei ole kuitenkaan niin vakavia seurauksia, että joku tuotantolinja tai tehdas olisi suljettava lopullisesti.

Edit 2.4. kello 13:20: Juttuun lisätty Juha Mäkimattilan kommentit.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)