Hyppää sisältöön

Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytäntö laajenee lentoasemalta satamiin – julkisen liikenteen käyttö on kielletty

Suomeen saapumassa oleva matkustaja on jatkossa kontrollissa siihen saakka, että hän poistuu satamasta asianmukaisella tavalla.

Länsisataman terminaali. Arkistokuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytäntö laajenee lentoasemalta matkustajasatamiin. Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan matkustajia koskeva karanteenikäytäntö laajennettiin lentoasemalta satamiin tänä aamuna.

Turpeinen kertoo, että määräys satamien tiukemmasta valvonnasta tuli sosiaali- ja terveysministeriöstä eilen keskiviikkona.

– Ministeriön määräyksen mukaisesti ryhdyimme järjestelemään samanlaista kontrollia matkustajasatamiin kuin Helsinki-Vantaan lehtokentällä on jo käytössä.

– Olemme olleet Helsingin Länsisatamassa laivoja vastassa aamusta lähtien.

Matkustajille jaetaan ennen rajaa lomake, jossa he kuvailevat terveydentilaansa.

Satamaan saapuvat matkustajat jaetaan kahteen eri linjaan. Hengitystieoireiset jatkavat terveydenhoitohenkilöstön luokse ja heille tehdään koronatesti.

– Testin jälkeen kartoitetaan mahdollinen hoidon tarve. Jos oireita ei ole, matkustaja jatkaa kahden viikon karanteeniin kotiinsa tai järjestettyyn majoitukseen, Turpeinen sanoo.

Oireettomat matkustajat jatkavat taksilla tai omalla autolla kotiinsa tai järjestettyyn majoitukseen, lähtökohtaisesti karanteeniin mennään kotiin. Julkisten liikennevälineiden käyttö on ulkomailta tulevilta matkustajilta kielletty.

Helsingissä matkustajaliikennettä saapuu Vuosaareen, Länsisatamaan ja Eteläsatamaan.

Hallitus on terästänyt ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytäntöä. Hallitus on linjannut, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa.

Turpeisen mukaan aamupäivän aikana satamissa tehdyissä tarkastuksissa ei ole toistaiseksi löytynyt yhtään oireilevaa matkustajaa.

Matkustajaliikenne on tällä hetkellä satamissa rauhallista. Turpeisen mukaan matkustajia on tullut laivoilla viime päivinä parisensataa päivässä. Laivoja saapui aamupäivän aikana Virosta ja Saksan Travemundesta.

Juttua täsmennetty 13.08

Turpeisen mukaan matkustajia on tullut laivoilla viime päivinä parisensataa päivässä.

Jutussa luki aiemmin, että matkustajia saapui Turpeisen mukaan aamupäivän aikana Virosta ja Saksan Travemundesta yhteensä noin parisensataa.