THL:n kartta paljastaa valtavat alueelliset erot koronan riskiryhmissä – paikoin jopa joka kolmas aikuinen kuuluu riskiryhmään

Sairaalahoidon tarve voi vaihdella eri puolilla maata.

koronavirus
MIes jättää kauppakassin oven ulkopuolelle kerrostalon rappukäytävässä.
Riskiryhmiin kuuluu esimerkiksi 70 vuotta täyttäneet ihmiset. Arkistokuva.Tiina Jutila / Yle

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain.

Syynä on se, että asukkaiden ikärakenteessa ja sairastavuudessa on merkittäviä alueellisia eroja eri puolilla Suomea.

Lue lisää: Kuntien väliset erot sairastavuudessa kärjistyvät – terveimmät asuvat Ahvenanmaalla

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä he, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmiin kuuluvia on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään.

Seuraavaksi eniten riskiryhmään kuuluvia on Etelä-Savon, Kainuun ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä. Niissä riskiryhmiin kuuluu noin 30 prosenttia asukkaista.

Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. HUSin alueella riskiryhmiin kuuluu hieman alle 20 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla noin 22 prosenttia asukkaista.

Kartta koronavirustaudin riskiryhmistä alueittain
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Erot riskiryhmään kuuluvien määrässä voivat vaikuttaa siihen, minkä verran ihmiset voivat tarvita sairaanhoitoa eri puolilla Suomea.

– Sairaanhoitopiirit voivat hyödyntää tietoa arvioidessaan, kuinka moni mahdollisesti tarvitsee sairaalahoitoa koronaepidemian aikana sekä kuinka paljon tarvitaan hoitohenkilökuntaa ja muita resursseja, tutkimusprofessori Tiina Laatikainen kertoo THL:n tiedotteessa.

Lue lisää: Yle selvitti tehohoitopaikkojen määrän: Suomessa jo neljäsataa paikkaa, katso tilanne omalla alueellasi

– Suomessa tehdyt toimet pyrkivät rajaamaan COVID-19-epidemian leviämistä ja vähentämään tautiin sairastuvien määrää. On tärkeää, että riskiryhmiin kuuluvia suojataan nyt tehokkaasti tartunnoilta, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Riskiryhmissä yli miljoona ihmistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan Suomessa on sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita yhteensä noin 200 000 henkilöä.

Arviossa on huomioitu vaikea-asteinen sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, johon liittyy liitännäissairauksia, vakava keuhkosairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, systeeminen sidekudossairaus ja merkittävästi vastustuskykyä heikentävät sairaudet, kuten leukemia.

Iän puolesta riskiryhmään kuuluu THL:n arvion mukaan noin 870 000 ihmistä.

Yhteenä riskiryhmiin kuuluu siis yli miljoona ihmistä, eli lähes joka viides suomalainen.

Määrällisesti eniten riskiryhmään kuuluvia on HUSin alueella eli yli 260 000. Heistä sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia 18–69-vuotiaita on noin 55 000.

Määrä todennäköisesti vieläkin suurempi

Laskelmat perustuvat hoitoilmoitusrekisterin tietoihin sekä tietoihin väestön ikärakenteesta.

Riskiryhmään kuuluviksi on määritelty henkilöt, joilla on ollut joko käynti tai hoitojakso edellä mainittuihin sairausryhmiin kuuluvilla diagnooseilla perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa vuosina 2015–2018.

Laskelmissa ei ole voitu huomioida kaikkia vakavan koronainfektion riskitekijöitä, kuten päivittäistä tupakointia. Myöskään kaikkien sairauksien vakavuusastetta ei ole pystytty määrittelemään pelkkien käyntidiagnoosien perusteella.

Näistä syistä riskiryhmään kuuluvien määrä on todennäköisesti suurempi kuin THL arvioi.

Lue lisää:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus