Hyppää sisältöön

Hoitoalan työntekijöitä huolestuttaa oma arkielämä koronan tautihuipun iskiessä – lääkäri Terhi Savolaisen lapset kaipaavat jo äitinsä syliä

Tulevaan työtaakkaan valmistaudutaan omassa elämässä monin eri tavoin.

Akuuttilääketieteeseen erikoistuvan lääkärin Terhi Savolaisen mielessä ovat nyt oma ja läheisten jaksaminen sekä lastenhoito. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Terveydenhuollossa on jo muutaman viikon ajan valmistauduttu lähestyvään koronaepidemian tautihuippuun.

Samaan aikaan hoitohenkilökunnan mieltä painavat myös kotiarjen pyörittämiseen ja jaksamiseen liittyvät asiat.

Työkuorman kasvaessa haasteita on luvassa erityisesti perheissä, joissa molemmat vanhemmat työskentelevät terveydenhuollossa sekä yksinhuoltajilla.

Tällaisia on alalla paljon.

– Todella moni miettii nyt sitä, että miten sitten, jos joutuu venymään työvuoroissa ja kuinka käytännön asiat järjestetään kotona, kuvailee Tehyn Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Marja Leena Keinänen.

Tehyn Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Marja Leena Keinänen kehottaa hoitohenkilöstöä ennakoimaan jo nyt koronaepidemian tuomia haasteita omassa elämässä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Töissä jaksaa paremmin, kun kotiasiat on kunnossa

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Terhi Savolainen kirjoitti hiljattain huolistaan Lääkärilehden blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Ylelle hän kertoo pohtivansa paljon sekä omaa että läheistensä jaksamista ja sitä, että sairastuuko lähipiiristä joku koronaan tai johonkin muuhun kausitautiin.

– Miten toimimme silloin ja kuinka lastenhoito silloin järjestetään, pohtii Savolainen epidemian kynnyksellä.

– Kyllä sitä miettii, että tuleeko vietyä virusaltistusta töistä kotiin, jossa on myös riskiryhmään kuuluva lapsi, miettii neurologian osastonlääkäri Valtteri Julkunen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Huolen lastenhoidosta jakavat kaikki terveydenhuoltoalalla työskentelevät vanhemmat.

Vaikka jo ennen koronaa alan ammattilaiset ovat tottuneet venymään ja järjestelemään arkea, on tilanne nyt täysin toinen.

Nyt ei ole esimerkiksi mahdollista tukeutua isovanhempiin lastenhoitoapuna kuten moni on tähän mennessä tehnyt.

– Kollegoiden kanssa olemme jo erilaisia auttamiskuvioita ja YYA-sopimuksia miettineet, että saadaan sitten väkeä töihin, kertoo Savolainen.

Neurologian osastonlääkäri Valtteri Julkunen miettii läheistensä virusaltistusta työnsä vuoksi. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tehyn Marja Leena Keinänen suosittelee kaikkia alalla työskenteleviä miettimään lastenhoitokuvioita jo ennakkoon ja sopimaan asioista esimiesten kanssa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Anne-Mari Kantasen mukaan erilaisia keskusteluja työntekijöiden kanssa on jo ehditty käymään.

Samalla on pohdittu sekä lastenhoitovelvotteita että myös työntekijöiden omia terveydellisiä rajoitteita.

– Ensisijaisesti täytyy huolehtia siitä, että työväki jaksaa ja kodin asioiden täytyy olla kunnossa, että töitä jaksaa tehdä, korostaa Kantanen.

Kuopion yliopistollisen sairaalassa apulaisylilääkärinä työskentelevällä Anne-Mari Kantasella on itselläänkin kouluikäinen poika. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Lepoa ja ulkoilua vastapainoksi

Monissa perheissä saattaa eteen tulla tilanne, jossa lasten hoitaminen ja arki jää kokonaan toisen vanhemman harteille.

– Käytännössähän se on vaimo, joka joutuu venymään. Kyllä se on kotijoukoille vähintään yhtä raskasta, pohtii neurologian osastonlääkäriValtteri Julkunen Kysistä.

Myös lapset kaipaavat vanhempiaan ja pitkät työpäivät näkyvät jo nyt.

– Kyllä sen selvästi näkee pitkän päivän jälkeen, että lapset kaipaa selvästi syliä ja äiti, huokaa akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Terhi Savolainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Hän muistuttaakin, että nyt kannattaa käyttää perheen yhteistä aikaa mukaviin asioihin, lepoon ja ulkoiluun.

Myös alan ammattilaiset myöntävät kokevansa pelkoa tulevasta. Osittain sen aiheuttaa myös valtava informaatiotulva.

– Huomasin jo jokin aika sitten, että somen ja median selaaminen iltaisin ei ole missään nimessä järkevää, Savolainen myöntää.

Hän antaa aivoilleen lepoa lukemalla kaunokirjallisuutta.

Myös Valtteri Julkusen tavoitteena on suunnata ajatuksia koronasta toisaalle.

– Nyt pitää keskittyä siihen, että perusasiat hoidetaan kunnolla ja vapaa-ajalla pyritään lepäämään riittävästi.

Keskustele aiheesta 6.4.2020 klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Sote-alalla olevat riskiryhmäläiset kertovat, kuinka töissä pelottaa: "Keskustelin työnantajani kanssa, hänen ehdotuksensa oli irtisanoutua"