1. yle.fi
  2. Uutiset

Viranomaisen sana painaa, kun festivaalijärjestäjä päättää kesätapahtuman kohtalosta – Tutkija varoittaa riskeistä, vaikka lupa annettaisiin

Tyksin ylilääkäri kehottaa järjestäjiä siirtämään päätöstentekoa ainakin pääsiäisen yli.

kulttuuritapahtumat
Festariyleisöä Robin Packalenin Ruisrock-keikalla.
Ruisrockin yleisöä kesällä 20129Nelli Kenttä / Yle

Kesätapahtumien järjestäjiä ei käy kateeksi. Järjestäjän pitäisi päättää, pidetäänkö juhlat vai perutaanko ne koronan takia.

Ensimmäiset isot kesätapahtumat järjestetään heti kesäkuun alkupuolella. Yle on kertonut aiemmin, että suomalaiset festivaalijärjestäjät toivovat hallitukselta ja viranomaisilta nopeasti koko kesän kattavaa linjausta suurtapahtumien suhteen.

Mitä myöhemmäksi perumisen siirtää, sitä enemmän tulee hässäkkää ja ylimääräisiä kustannuksia.

Pääsiäisen jälkeen olemme viisaampia

Tyksin infektiovastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksi kehottaa järjestäjiä odottamaan pääsiäisen yli. Sen jälkeen ollaan hänen mukaansa viisaampia, miten hallituksen asettamat torjuntatoimet ovat purreet ja mihin suuntaan taudin kanssa mennään.

Tyksin infektiovastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksi
Tyksin infektiovastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksi.Turun yliopisto viestintä / University of turku Communications

Viime päivien tilastot antavat viitteitä siihen, että taudin eteneminen olisi tasaantumassa.

– Jos jonkin ohjeen antaisin, niin pitäisi luovan tauon pari viikkoa ja sitten alkaisi tehdä päätöksiä, Oksi tiivistää.

Oksin mukaan on hyvinkin todennäköistä, että alkukesällä ei tapahtumia pidetä, mutta myöhemmin kesällä se voisi olla mahdollista. Kaikki riippuu kuitenkin taudin etenemisestä.

Iso karanteeni uhkana

Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelo näkee kesän massatapahtumissa suuria käytännön riskejä, vaikka tautitilanne alkaisikin kääntyä laskuun lähiaikoina.

Hän muistuttaa, että vaikka taudin leviäminen saataisiin nyt loppumaan kokonaan, jäisi Suomeen vielä paljon virukselle altistuvia. Vaikka siis kiellot purettaisiin, ongelma ei poistuisi.

– Mitä isompi tapahtuma, sitä todennäköisempää on, että siellä olisi joku, joka kantaa tartuntaa.

Aivelon mukaan se voisi pahimmillaan johtaa massakaranteeniin.

– On ongelmallista, jos tuhansia ihmisiä pitäisi laittaa karanteeniin siksi, että he ovat osallistuneet samaan konserttiin. Pidän epätodennäköisenä, että ainakaan isompia massatapahtumia saataisiin pidettyä kesällä.

Festivaalijärjestäjä seuraa ohjeistuksia tarkkaan

Noin sataa tapahtumaa edustavan Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberlan mukaan iso osa järjestäjistä elättää yhä toiveita, että kesätapahtumia järjestetään.

– Suurin osa Suomen festivaaleista on pieniä, ne eivät ole massatapahtumia. Kahdenkymmenen ihmisen tapahtuma on eri tilanteessa kuin 20 000 ihmisen tapahtuma, Amberla muistuttaa.

Amberla antaa arvoa asiantuntijoille, mutta korostaa, että tapahtumaorganisaatioissa ainoastaan viranomaisen sana painaa.

– Me emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, vaan seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeistuksia päivittäin. Vastuullinen festivaalijärjestäjä kuuntelee viranomaisia, vakuuttaa Amberla.

Hän uskoo, että festivaalijärjestäjät ilmoittavat huhtikuun aikana tapahtumiensa kohtaloista. Sen jälkeen järjestäjillä riittää puuhaa kirjoituspöydän ääressä, sillä tilanne on täysin uusi ja tässä kokoluokassa odottamaton.

– Esimerkiksi kaikki vakuutuksiin liittyvät asiat, kuten peruutukset ja force majeure -pykälät ovat hämärän peitossa. Jos rajat ovat kiinni eivätkä artistit saa matkustaa, niin järjestä siinä sitten festivaali, Amberla pohtii.

Lue lisää:

Kuinka käy festarikesän? – Hallitukselta perätään kolmen kuukauden linjausta massatapahtumista

Lue seuraavaksi