Hyppää sisältöön

Helsinkiläiskoulu puhdisti otsonilla yli tuhat koulukirjaa viruksen estämiseksi – Tutkija: puhdistusaine olisi riittänyt, otsoni voi aiheuttaa terveyshaittoja

Otsonoinnin vaikutuksesta viruksen tuhoamiseen ei ole olemassa tutkittua varmistettua tietoa.

Lauttasaaren yhteiskoulun kirjoja levitettiin luokkahuoneeseen otsonipuhdistusta varten. Kuva: Miika Käpymäki

Helsingin Lauttasaaren yhteiskoulussa on tällä viikolla tehty varsin poikkeuksellinen kirjojenpuhdistusoperaatio. Opintojakso on vaihtumassa, ja oppikirjat pitää luovuttaa toisille oppilaille. Luovutuksen ja vastaanoton välissä koulun rehtori päätti puhdistuttaa yli tuhat koulukirjaa otsonoimalla ne.

– Kouluisännän kanssa pohdittiin, että miten nämä kirjat saadaan puhdistettua. En tiedä onko missään muussa koulussa näin tehty, mutta päädyimme tilaamaan tällaisen puhdistuksen, rehtori Jouni Rasa kertoo.

Kirjat levitettiin yhteen luokkahuoneeseen jokainen erilleen puhdistusta varten. Menetelmää käytetään tavallisesti erityisesti hajunpoistoon, esimerkiksi tupakan, eläinten tai ummehtuneen ilman puhdistukseen.

Lauttasaarelaiskoululla otsonoinnilla on tarkoitus estää koronaviruksen leviäminen. Otsonoinnin tehoamisesta viruksiin ei ole kuitenkaan olemassa tutkittua tietoa, ja tämän rehtorikin sanoo tietävänsä.

– Googletin aihetta ja löysin kriittisiäkin näkemyksiä, mutta mikä on sitten parempi menetelmä? Ja pidämme kuitenkin kaksi vuorokautta varoaikaa välissä ennen kuin kirjat menevät uusille oppilaille.

Tutkija: "Otsonointi voi viedä ojasta allikkoon"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mikrobialtistumiseen erikoistunut tutkija Hanna Leppänen ei pidä otsonointia suositeltavana menetelmänä koulukirjojen puhdistamiseen.

Leppäsen mukaan kirjallisuuden perusteella ei voida sanoa, että menetelmä auttaisi esimerkiksi koronaviruksen tuhoutumisessa. Lisäksi menetelmä voi aiheuttaa muita haittoja.

– Otsoni voi reagoida eri materiaalien kanssa ja voi syntyä sekundaariyhdisteitä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Näin voi käydä erityisesti, jos otsoni pääsee laskeutumaan ja sitoutumaan eri materiaaleihin.

Leppäsen mukaan kevyt pyyhintä yleispuhdistusaineella ja parin vuorokauden varoaika olisi riittävä toimi koulukirjojen puhdistamiseen. Hän viittaa myös Työterveyslaitoksen koronasiivousohjeisiin (siirryt toiseen palveluun), joista voi tehdä samansuuntaisen tulkinnan.

– Otsonointi voi viedä ojasta allikkoon. Lisäksi siitä, tappaako kyseinen menetelmä oikeasti virukset, ei ole olemassa tutkittua varmistettua tietoa.

Leppänen kertoo saaneensa viime aikoina muitakin yhteydenottoja otsonointiin liittyen esimerkiksi taksien puhdistamiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Siinä yhteydessä pitäisi muistaa, että otsonoinnin jälkeen pitäisi olla ainakin kaksi vuorokautta tehokasta tuuletusta ennen uutta käyttöönottoa. Eli esimerkiksi taksin nopeaan puhdistukseen menetelmä soveltuu huonosti.

Opettajat käskettiin koululle siirtelemään kirjapinoja

Lauttasaarelaiskoulun operaatiossa hämmennystä herättää muutama muukin asia. Rehtori määräsi kymmeniä opettajia koululle järjestelemään kirjoja, vaikka yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty ja opettajat ovat pääosin etätöissä.

– Opettajat laittavat puhdistettuja kirjoja valmiisiin pinoihin sitä varten, että perjantaina oppilaat voivat hakea kirjat helposti, rehtori Rasa kertoo.

Hänen mukaansa opettajat on kutsuttu koululle usean tunnin aikaikkunassa, ei kaikkia samaan aikaan. Myös muut varotoimet on otettu huomioon, Rasa vakuuttaa.

– Esimerkiksi eilen kun oppilaat toivat koululle kirjoja, turvaväli oli 2–5 metriä ja samassa isossa tilassa oli vain kaksi oppilasta kerrallaan. Perjantaina luokat on kutsuttu koululle puolen tunnin välein ja oppilaat tulevat hakemaan kirjansa yksitellen.

.
.