1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Komissio julkisti esityksensä 100 miljardin euron tukipaketista EU:n laajuiseksi työllisyysturvaksi

EU-komissio kerää rahat markkinoilta koronakriisin työllisyyshaittojen torjuntaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on linjannut koronatukitoimia. Kuva: John Thys / AFP

LONTOO Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittää, että komissio ottaa lainaa, jonka takauksena käytetään EU-budjettia. Sen lisäksi jäsenmailta pyydetään vapaaehtoisesti takauksia 25 miljardin euron edestä, jotta lainakorko saadaan mahdollisimman alas.

– Tietenkään tämä instrumentti ei toimi, jos jäsenmaat eivät lähde takauksilla tätä tukemaan, mutta samaan aikaan nämä takaukset ovat jäsenmaan itsensä päätettävissä, sanoo Suomen EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Jos Suomi lähtee SURE-rahastoon mukaan, olisi sen osuus EU:n bkt-avaimen mukaisesti 1,5 prosenttia 25 miljardista eurosta eli noin 300 miljoonaa euroa.

Lainalla on tarkoitus tukea pahiten koronaviruksesta kärsineitä valtioita kuten Italiaa ja Espanjaa, mutta lainoitus on avoin kaikille jäsenmaille.

Komission toive on, että jäsenmaat tukevat yrityksiä, jottei niiden tarvitsisi tulojen ehtyessä irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä vaan yritykset voisivat maksaa ainakin osittaista palkkaa.

Siten yritykset saavat pidettyä osaavan henkilökunnan yrityksessä. Kun kriisi on ohi ja talouden rattaat pyörähtävät jälleen käyntiin, Eurooppa ei jäisi kasvussa jälkeen muusta maailmasta. Lisäksi palkanmaksu pitää ihmiset ostovoimaisina.

– Tämä rahoitusjärjestely on kytketty nimenomaan työllisyystoimiin. Itse järjestely on jo eurokriisin ajoilta tuttu. Sitä kautta sitä oli myös helppo tukea, Urpilainen sanoo.

– Ihmisten terveyden ja toimeentulon suojaaminen on nyt kaikkien julkisten päättäjien ylivoimaisesti tärkein tehtävä, sanoi von der Leyen lehdistötilaisuudessa.

Voit katso tiedotustilaisuuden täältä

Von der Leyen arvosteli tiedotustilaisuudessaan jäsenmaita yksipuolisista päätöksistä sulkea unionin sisärajoja ja estää tavaroiden liikkuminen ja lyödä päälle vientikieltoja pandemian alkuvaiheessa.

EU ja jäsenmaat käyttäneet jo 2,8 biljoonaa euroa koronatoimiin

SURE nimeä kantava komission tuorein rahoitustukijärjestely työntekijöille on vain osa kaikkia koronan vastaisia toimia.

Kaikkiaan EU:n instituutiot ja jäsenmaat ovat pumpanneet tukitoimiin 2770 miljardia euroa.

  • EU on antanut jäsenmaille vapaa kädet käyttää valtiontukia
  • Kasvu- ja vakausopimuksen kriisilauseke on otettu käyttöön eli valtionvelka ja -alijäämämääräyksistä on luovuttu toistaiseksi
  • Euroopan keskuspankki EKP on laukaissut massiivisen valtioiden ja yksityisten lainapaperiosto-ohjelman
  • Euroopan investointipankki EIB jakaa halpaa lainaa pienille ja keskisuurille yrityksille

Euroryhmä käsittelee komission esitystä ensi viikon tiistaina.

Lue tästä Ylen keskiviikkoinen ennakkouutinen asiasta.

Lisäys ja korjaus 2.4.2020 kello 18.40: Lisätty EU-komissaari Jutta Urpilaisen kommentit. Jutusta on poistettu kohta jossa aiemmin sanottiin, että takauksena käytettäisiin myös rakennerahastoa.

Korjaus tv-uutisiin 2.4 klo. 18. 00 TV1. Korjausmerkintä tehty 4.4 kello 8.55. Luettu korjattuna 2.4 TV1 klo 20.30: Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittää, että komissio ottaa lainaa, jonka takauksena käytetään EU-budjettia - mutta ei rakennerahastoa, toisin kuin aiemmin (klo 18 tv-uutiset) kerroimme. Tarkoitus on tukea pahiten koronaviruksesta kärsineitä valtioita kuten Italiaa ja Espanjaa, mutta lainoitus on avoin kaikille jäsenmaille.