Hyppää sisältöön

Kiistellyn Hannukaisen kaivoksen kaivospiiri nurin hallinto-oikeudessa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus palautti Hannukaisen kaivospiiripäätöksen Tukesille uudelleen käsiteltäväksi.

Hannukainen Mining Oy suunnittelee kaivostoimintaa vanhalle kaivosalueelle Kolariin. Arkistokuva tammikuulta 2020. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut kaivospiiripäätöksen, jonka Tukes antoi Hannukaisen kaivokselle Kolarissa, ja palautti sen uudelleen käsittelyyn. Tukesin päätös oli annettu Hannukainen Mining Oy:lle, ja siitä valittivat muun muassa Pro-Hydro Oy sekä Muonion paliskunta.

Hallinto-oikeuden mukaan Tukes oli tehnyt virheitä asianosaisten kuulemisessa ja päätöksen perusteluissa. Lisäksi yleisten ja yksityisten etujen turvaamiseksi annetuissa määräyksissä oli puutteita.

Oikeus ei käsitellyt muita valitusperusteita, koska päätös kumottiin jo edellä mainittujen syiden vuoksi. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto katsoi valituksessaan, että päätös oli kaivoslain, luonnonsuojelulain ja vesienhoitolain vastainen.

Myös monet paikalliset asukkaat ja mökkiläiset pelkäävät kaivoksen vaikutuksia Tornionjokeen.

Yhtiö jatkaa hanketta

Hannukainen Mining aikoo jatkaa kaivoshanketta ja suunnittelee edelleen monimetallikaivosta vanhalle kaivosalueelle Kolariin.

– Perehdymme nyt tarkemmin hallinto-oikeuden ratkaisuun. On hyvä, kun saatiin oikeuden päätös asiaan. Tästä jatketaan kaivoshankkeen eteenpäin viemistä, Hannukainen Mining Oy:n hankejohtaja Jaana Koivumaa sanoo yhtiön tiedotteessa.

Hannukainen Mining Oy:n mukaan kaivoksesta louhittaisiin rautaa, kuparia ja kultaa vähintään 17 vuoden ajan ja kaivos toisi alueelle 300 uutta ympärivuotista työpaikkaa.

Kaivospiiri on viranomaisen vahvistama alue, johon kaivostoiminnan harjoittajalle on annettu käyttöoikeus kaivostoimintaa varten. Kaivosyhtiö tarvitsee myös muita lupia, ennen kuin se voi aloittaa kaivostoiminnan.

Lue lisää

Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeen kannattajat lähtivät vastaiskuun ja keräävät nimiä kaivoksen puolesta: "Nähdään myös muiden kuntalaisten mielipide"

Kaivoksen vastustajat keräsivät yli 51 000 nimeä – "Ylläksen matkailu ei kestä kaivosta"