Yrittäjille on tulossa oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikana

Oikeus koskisi kaikkia yrittäjiä. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

koronavirus
Poikkeuksellisesti suljettu-lappu ravintolan ikkunassa Helsingin Tallinnanaukiolla.
Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan.Tiina Jutila / Yle

Hallitus esittää yrittäjille oikeutta hakea työttömyysturvaa, jos koronakriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Sitä voi hakea myös takautuvasti 16. maaliskuuta jälkeen tulleista menetyksistä.

Saadakseen työttömyysturvaa takautuvasti yrittäjän tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi 15.4. mennessä TE-toimistoon.

Hallituksen esityksen mukaan oikeus koskee kaikkia yrittäjiä, myös työllistäviä yrittäjiä. Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan, kuten tällä hetkellä pitäisi tehdä. Samalla yrittäjä voisi edelleen saada myös jonkin verran yrittäjätuloa yrityksestään menettämättä kokonaan etuuttaan.

Hallitus on varannut yrittäjien työttömyysturvaan 160 miljoonaa euroa. Tämä perustuu oletukseen, että 55 000 yrittäjää hakisi sitä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus on jo aiemmin kertonut yrittäjille tarkoitetuista yritystuista, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan pyörittämiseen koronakriisin aikana.

Juttua korjattu 3.4. kello 14.54: STT:n jutussa kerrottiin virheellisesti, että saadakseen takautuvasti työttömyysturvaa yrittäjän on haettava tukea 15.4. mennessä. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse hakea tukea Kelalta 15.4. mennessä vaan ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon 15.4. mennessä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus