Näillä neljällä keinolla hallitus helpottaa opiskelijoiden elämää koronakriisin aikana

Opintotukea voidaan maksaa, vaikka opinnot eivät edisty, pääsykokeet pyritään järjestämään ja opinnoista valmistuminen keväällä taataan.

opiskelu
Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.
Yliopistojen pääsykokeet pyritään järjestämään suunnitellussa aikataulussa poikkeustilasta huolimatta.Henrietta Hassinen / Yle

Perusopetuksen lisäksi myös korkeakouluissa ja ammatti-opistoissa on siirrytty koronakriisin takia etäopetukseen.

Kaikkia kursseja ei välttämättä pystytä järjestämään tai suorittamaan poikkeusolojen vuoksi kevään aikana. Myös monen opiskelijan pakollinen harjoittelujakso on peruttu tai se on siirretty myöhemmäksi.

Tämä voi viivästyttää opinnoista valmistumista tai pidentää opintoaikoja. Lisäksi opiskelijoiden kesätöiden saanti on vaikeutunut.

Hallitus kertoi torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa, mitä opiskelijoiden tilanteen helpottamiseksi tehdään. Näillä muutoksilla se parantaa opiskelijoiden arkea poikkeustilan aikana:

Opiskelijoiden toimeentulo

Poikkeusolot otetaan huomioon opintojen edistymisen seurannassa ja tukiajassa.

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut poikkeustilan aikana riittävä. Selvitys opintojen edistymisestä on tehtävä, mutta koronaepidemia on hyväksyttävä syy opintojen hidastumiseen.

Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää, koska opintojen hidastuminen vaikuttaa tutkintojen suoritusaikaan.

Opiskelijat voivat nyt saada toimeentulotukea opintojen loppuun saattamiseen. Myös opintolainahyvityksessä poikkeustila otetaan huomioon.

Kela tulee kertomaan järjestelyistä tarkemmin (siirryt toiseen palveluun). Ministeriön ohjeistuksella pyritään välttämään turhia opintojen seurannan selvityspyyntöjä syksyllä.

Opiskelijat voivat myös ostaa tuettuja aterioita mukaansa opiskelijaravintoloista.

Pääsykokeet

Yliopistojen pääsykokeet ja opiskelijavalinnat yritetään järjestää suunnitellussa aikataulussa.

Hakijoiden turvallisuus ja hallituksen määräämät rajoitukset otetaan tietysti järjestelyissä huomioon. Kevään Yhteishaku päättyi juuri eilen.

Korkeakoulujen pääsykokeet on tarkoitus järjestää pääosin toukokuun kahdella viimeisellä viikolla ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Mikäli pääsykokeiden aikatauluun pitää tehdä muutoksia koronatilanteen takia, hallitus tekee päätökset huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Opetushallituksessa ja korkeakouluissa on jo varauduttu mahdollisiin muutoksiin ja opiskelijavalintojen poikkeusjärjestelyihin.

Ammattikorkeakoulut ovat jo peruneet huhtikuun alussa järjestettävät valintakokeet.

Opinnoista valmistuminen

Oppilaiden ja opiskelijoiden valmistuminen ja siirtyminen jatko-opintoihin tai työelämään turvataan.

Opetushallitus antaa pian valtakunnallisen ohjeistuksen päättöarvioinneista. Tällä pyritään minimoidaan poikkeustilanteen vaikutus syksyn Yhteishakuun.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat, jotka valmistuvat tänä keväänä, ovat etusijalla näyttökokeiden järjestämisessä. Tarvittaessa näytöt voidaan suorittaa joustavasti työpaikanomaisissa oloissa tekemällä käytännön työtehtäviä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voi määrätä valmistujaisten ajankohtaa.

Perinteisiä juhlia ei voi nyt rajoitusten takia viettää, mutta hallitus yrittää löytää ylioppilaille ja ammattiiin valmistuville yhteisen valmistujaispäivämäärän.

Opintojen sisällölliset vaatimukset

Tutkintoon vaadittaviin opintoihin ei ole tehty muutoksia tai helpotuksia.

Aiemmin vahvistetut opintovaatimukset ovat edelleen voimassa. Oppilaitokset soveltavat poikkeusoloissa niiden suorittamista eri tavoin käytäntöön.

Esimerkiksi ammattiopinnoissa työpaikkoilla tavallisesti suoritettaviin näyttökokeisiin on pitänyt kehittää uusi tapoja. Yliopistot taas ovat antaneet lisäaikaa opintoihin vanhoilla tutkintovaatimuksilla valmistuville.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta.

Korkeakouluihin ennätysmäärä hakijoita, lähes 152 000 – tiedeministeri pitää valintakokeiden järjestämistä äärimmäisen tärkeänä

Opetusministeri Andersson: Jos lapseen ei saada yhteyttä, koulun on viime kädessä otettava yhteyttä lastensuojeluun – katso tallenne hallituksen tiedotustilaisuudesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus