13 huolenaihetta koronasta – Asiantuntijat vastasivat nuorten kysymyksiin Ylen erikoislähetyksessä

Koronteeni Live & chat -lähetyksen juonsivat Hanna Hantula, Marjukka Mattila ja Toivo Haimi.

koronavirus
Koronteeni LIVE & chat
Koronteeni LIVE & chat

Miten matkailu tulee muuttumaan? Pääsenkö enää ulkomaille?

Perutaanko kesän festareita?

Kuntosalini on auki, onko sopivaa lähteä treenaamaan?

Häät juhannuksen jälkeisellä viikolla. Onnistuuko?

Yle Uutisten ja Yle Kioskin Koronteeni live & chatissä nuoret pääsivät esittämään heitä askarruttavia kysymyksiä asiantuntijoille. Esitämme tässä artikkelissa suosituimpia kysymyksiä ja niiden vastaukset.

Vastaajina toimivat Lääkäri-Anni eli yleislääkäri Anni Saukkola, Sekasin-chatin toiminnanjohtaja Miguel Reyes, toimittaja Julia Thurén, sekä mediapersoona Karoliina Tuominen.

TERVEYS

Kysymys: Voiko koronan sairastaa useaan otteeseen?

Anni Saukkola: Tähän ei ole kattavaa vastausta tiedeyhteisössä. Mutta jos verrataan muihin saman virusperheen viruksiin, näyttäisi siltä, että virusta vastaan saa immuniteetin. Mutta varmoja tästä ei olla.

Kysymys: Millä kriteereillä julkisella puolella tehdään koronatestejä?

Anni Saukkola: Nyt priorisoidaan testit riskiryhmiin kuuluville, oireileville ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Anni Saukkola: Ei käsittääkseni. Varotoimia pitää toki noudattaa ja pitää etäisyyttä sairastuneeseen.

Kysymys: Miten pitkään virus elää pinnoilla?

Anni Saukkola: Se tai osia siitä elää joitakin tunteja, mutta emme tiedä säilyykö se tartuttamiskykyisenä. Pääosa tartunnoista tapahtuu pisaratartuntoina ihmisten välillä.

Kysymys: Missä vaiheessa omasta jaksamisesta pitää huolestua? Mistä apua, jos omat voimat eivät riitä?

Miguel Reyes: Se on haastava kysymys. Jos et aamulla saa itseäsi ylös sängystä tai syöminen ja peseminen unohtuvat, on se huolestuttavaa. Jos sinulla on ystäviä tai läheisiä, puhu heidän kanssaan. Jos tämä ei ole mahdollista, ole yhteydessä kriisipuhelimeen tai Sekasin-chattiin. Jos tilanne on vielä pahempi, voit hakeutua kriisipäivystykseen terveyskeskukseen.

TALOUS

Kysymys: Miten pärjätä taloudellisesti kriisin aikana? Mitä jos joutuu työttömäksi?

Julia Thurén: Katso ensin omat menosi läpi. Onko jotain, mistä voit karsia? Jos karsittavaa ei ole, mutta rahat eivät riitä, ota yhteys omaan työttömyyskassaasi. Muista myös, että yrittäjät voivat saada tukea myös valtiolta.

Kysymys: Miten pyörittää taloutta pienemmillä tuloilla?

Julia Thurén: Tärkeintä on pitää huolta omasta taloudesta. Vasta sitten voi tukea esimerkiksi suosikkiyrittäjiä. Asumisessa, joka on isoin kustannus monelle, pystyy säästämään pyytämällä pankilta, että voi maksaa vain korkoja, ei lyhentää lainaa. Myös vuokranantajalta voi pyytää vuokranalennusta tai siirtoa eteenpäin. Asumisen, ruoan ja puhelinlaskun maksamisen jälkeen voi miettiä muita asioita.

Kysymys: Tuleeko Suomeen lama?

Julia Thurén: On se mahdollista, ikävä kyllä. Se riippuu siitä, miten monta yritystä kaatuu. Ennusteet ovat pahat. Hallitus yrittää estää yritysten kaatumista tukemalla yrittäjiä, ja vuokranantajat antamalla heille vuokranalennuksia. Paljon puhutaan myös niin sanotusta helikopterirahasta, eli siitä, että ihmisille annettaisiin rahaa kuluttamista varten. Siinä on ongelmana se, että kriisin aikana ihmiset todennäköisesti säästäisivät tämän rahan.

Kysymys: Ovatko jotkut pörssikurssit nousussa?

Julia Thurén: Kyllä siellä jotkut nousevat. Esimerkiksi lääkefirmat sekä sellaisten yritysten osakkeet, joita omassa taloudessa kulutetaan paljon, esim. Netflix tai ruokakaupat. Jos on ylimääräistä rahaa, jota ei tarvitse välttämättömiin menoihin, nyt kannattaa sijoittaa sitä hajautetusti pörssiin. Mutta tärkeintä on laittaa sitä omaan elämiseen, koska pörssi voi vielä laskea tästä.

VAPAA-AIKA

Kysymys: Mitä jos kesän festarit perutaan?

Karoliina Tuominen: Hei, ihmiset voivat pitää festarit omassa taloyhtiössään. Kaikki parvekkeille ja musiikki soimaan. Muista olla peseytymättä kolme päivää, pystytä teltta olohuoneeseen ja pidä ruoka lämpimässä. Näin pääset aitoon festaritunnelmaan.

Kysymys: Miten matkailu tulee muuttumaan?

Karoliina Tuominen: Ehkä sitä joskus vielä pääsee ulkomaille. Sitä ennen voimme tutustua kotimaahamme, esimerkiksi Vantaankoski on ihan kuin Norjan vuonot.

Kysymys: Saako kesällä mennä mökille, jos siellä on enemmän kuin 8 henkilöä?

Karoliina Tuominen: Tällä hetkellä yli 10 hengen tapaamiset ovat kiellettyjä. 8 on sen alapuolella, eli sallittua.

Kysymys: Voiko kuntosalilla treenata?

Karoliina Tuominen: Maalaisjärkeä saa käyttää. Viruksia on saleilla paljon, ihan kuin Hoplopissa. Eikös se ole hieman itsetuhoista mennä sinne? Sen sijaan voit treenata puistoissa tai kaverin kanssa kotona videokuvan välityksellä.

Lähetyksen juonsivat Kioskista tuttu Hanna Hantula sekä Takaisin Pasilaan -podcastin juontajat Marjukka Mattila ja Toivo Haimi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus