Tukes: Jos teet itse käsidesiä, älä käytä siinä spriitä – ainesosat ovat paloherkkiä ja höyrystyvät hengitysilmaan

Muun muassa Biltemassa on myyty ketjun sprii-tuotetta enemmän kuin normaalisti helmi-maaliskuun aikana.

käsihuuhteet
Punaista nestettä lasipullossa.
Käsidesi on loppunut monin paikoin kaupoista. Tämä on saanut kotikemistit kokeilemaan sen valmistamista itse.Heikki Haapalainen / Yle

Käsidesin valmistaminen kotona saattaa olla riskialtista puuhaa. Esimerkiksi Biltema on myynyt viime aikoina suuria määriä niin sanottua punaista spriitä (siirryt toiseen palveluun), jota asiakkaat kertovat käyttävänsä käsidesin valmistamiseen.

Tuote sisältää etanolia ja isopropanolia. Uusimmassa myynnissä olevassa tuote-erässä on mukana myös asetonia 1–5 prosenttia.

Biltemasta kerrotaan, että Suomen myymälöissä punaista spriitä on myyty viime vuotta enemmän helmi–maaliskuun välisenä aikana.

– Tilastoista ei ole havaittavissa minkään muun kemikaalin kysynnän kasvaneen vastaavana aikana, kertoo Biltema Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jani Mahlakaarto.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ryhmäpäällikkö Paula Haapasola varoittaa, että punaista spriitä ei kannata käyttää käsidesinä tai osana sitä.

Etanoli ja isopropanoli syttyvät palamaan hyvin herkästi. Sprii saattaa syttyä jo staattisesta sähköstä tai viallisen sähkölaitteen kipinästä.

Käyttöä pitää välttää kuumien pintojen, kuten päällä olevan sähköhellan, läheisyydessä.

Punaisia sprii-pulloja hyllyssä.
Sprii-hyllyjä on pitänyt täyttää myymälöissä tiuhaan.Heikki Haapalainen / Yle

Hengitysilmaan höyrystynyt asetoni aiheuttaa huimausta

Tukesista muistutetaan, että kemikaalit on säilytettävä aina siinä pakkauksessa, jossa ne on ostettu.

Esimerkiksi punaisen spriin pullottaminen pienempiin pulloihin on vaarallista, koska ainetta haihtuu samalla hengitysilmaan.

Tuolloin seoksessa mukana olevat haihtuvat aineet, kuten asetoni aiheuttaa huimausta ja uneliasuutta.

– Valmistetta ei ole tarkoitettu käsidesiksi ja siksi kannattaa huomioida, että sen käyttäminen käsien desinfiointiin myös kuivattaa ihoa todella paljon, Haapasola sanoo.

Kuiva iho rikkoutuu herkästi ja on altis tulehdukselle.

– Biltema ei ole mainostanut millään lailla spriitä käytettäväksi käsidesin valmistamisessa emmekä suosittele sitä, Mahlakaarto painottaa.

Tuotteesta löytyy asianmukainen käyttöturvallisuustiedote.

Punaista spriitä käytetään polttoaineena sprii- ja retkikeittimissä ja fondue-padoissa. Aine sopii myös kirkkaiden pintojen, kuten peilien, puhdistukseen ja tahranpoistoon.

Haapasola muistuttaa vielä, että tehokkain tapa torjua koronaviruksen leviämistä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla.

Lue lisää aiheesta:

MTV uutiset: Näin teet käsidesiä itse! Hätätilassa tarvitset vain kolmea ainetta (siirryt toiseen palveluun)

Käsidesin valmistus helpottuu – Tukes hölläsi etanolin käytön sääntöjä

Käsidesiä pakataan suksivoidetuubeihin ja kaljapulloihin – Suomessa valmistetaan uima-altaallinen huuhdetta viikossa, mutta kauppoihin sitä ei riitä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus