Siun sotella riittää henkilöstöä alueen koronapotilaiden hoitoon

Siun sotesta vakuutetaan, että keskussairaalassa Joensuussa riittää hoitohenkilöstöä epidemian pahentuessa alueella.

terveydenhuoltohenkilöstö
Pohjois-Karjalan keskussairaala-alue Joensuun Tikkamäellä.
Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä on saatu aikaa hoidon suunnitteluun, koska korona-epidemia ei vielä ole edennyt alueella kuten esimerkiksi Uudellamaalla.Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa on riittävästi hoitohenkilöstöä koronatilanteen vaikeutuessa.

Siun sotella on eri yksiköissään vakinaista hoitohenkilöstöä noin 4 000.

Kuntayhtymä on myös palkannut epidemian takia sote-alan opiskelijoista yli 200 määräaikaista.

Lisäksi on käytettävissä varahenkilöstöä noin 450.

– Hyvässä tilanteessa ollaan tällä hetkellä, mutta toki varaudutaan epidemian etenemiseen. Sekä omassa henkilöstössä että kansalaisissa sairastumisia on tulossa myöhemmin, sanoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Siun sotessa arvioidaan tilanteen pahenevan touko-kesäkuussa. Silloin kuntayhtymä voi saada apua myös Pohjois-Karjalan kunnista.

– Kunnissahan on muun muassa päivähoitoa selkeästi ajettu alas ja siellä on koulutettuja lähihoitajia ja sosionomeja, henkilöstöjohtaja toteaa.

Siun sote käy jo neuvotteluja kuntien kanssa, minkä verran löytyy halukasta henkilöstöä siirtymään tarvittaessa kuntayhtymän palvelukseen, jollei töitä riitä omassa kunnassa.

– Katsotaan jokaisen osaamista ja lääkehoitolupia. Heitä ei missään nimessä olla suunniteltu sairaalaan tai koronapotilaita hoitamaan, vaan vahvistamaan peruspalveluja eli kotihoitoa sekä ikäihmisten ja vammaisten asumisyksiköitä, Bjerregård Madsen määrittelee.

Äärimmäinen keino Siun sotella on käyttää poikkeuslainsäädännön mahdollisuutta hankkia hoitohenkilökuntaa työvoimaviranomaisten kautta. Silloin työntekijöitä eivät koske enää normaalit työsuhteen ehdot esimerkiksi työaikojen suhteen.