1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Kiinan tehtaat toimivat – Rauman telakka saa odottamansa laivan osat Merenkurkun uuteen matkustaja-autolauttaan

RMC-telakan toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo, että telakalla on tehty poikkeusjärjestelyjä, joiden avulla töitä pystytään tekemään koronatilanteessa.

telakkateollisuus
Aurora Botniaa rakennetaan Raumalla.
Merenkurkun uutta autolauttaa Aurora Botniaa rakennetaan Rauman telakalla. Filip Sten / Yle

Heti koronavirustilanteen vakavoiduttua Suomessa Rauman telakalle perustettiin oma kriisiryhmä koordinoimaan työskentelyä telakka-alueella.

RMC-telakan toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo, että ryhmä on tehnyt päivittäin päätöksiä ja jakanut tietoa henkilöstölle sekä telakan verkostokumppaneille.

Iso osa telakan toimihenkilöistä on siirtynyt etätyöhön. Tuotannossa töitä pyritään tekemään niin, että mahdollinen koronavirustartunta ulottuisi kerrallaan vain pieneen ryhmään.

Osien myöhästymisen vaikutukset minimoidaan

Rauman telakka on saanut varmuuden, että se saa Kiinasta tarvitsemansa laivan osat rakenteilla olevaan Merenkurkun uuteen autolauttaan.

Aluksen kölinlaskun yhteydessä helmikuun puolivälissä tuli esille huoli, että tehtaat Kiinassa pysäyttänyt koronavirus voi viivästyttää tiettyjen osien kuten potkurilaitteiston ja autokansien ramppien valmistumista.

Toimitusjohtaja Heinimaa sanoo, että tilanne on nyt valoisampi, kun tiedetään, että toimitukset ovat tulossa Kiinasta.

– Tällä hetkellä toiminnot ovat siellä tehtaissa selkeästi palautuneet. Meidänkin päälaitetoimittajamme ovat pystyneet jatkamaan tuotantoaan.

Toimitukset saapuvat silti Raumalle myöhässä alkuperäiseen aikatauluun verrattuna.

– Tämä tietysti aiheuttaa meiltä järjestelyjä, jotta vaikutus voidaan minimoida ja voimme jatkaa aluksen rakentamista mahdollisimman normaalisti.

Uuden lautan on määrä valmistua Rauman telakalta ensi vuoden keväänä.

Aluksen on tilannut Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link -yhtiö. Valmistuttuaan Aurora Botnia korvaa Wasa Expressin Merenkurkun liikenteessä.

Ensi maanantaina telakalla alkaa uuden Helsinki–Tallinna-väliä liikennöivän MyStar-aluksen rakentaminen. Alus valmistuu vuonna 2022.

Korona voi muuttaa laivanrakennuksen tulevaisuutta

Koronaviruspandemia voi aiheuttaa pysyviä jälkiä laivanrakennuksen tulevaisuuteen.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä esimerkiksi risteilymatkustuksen suosioon tulevaisuudessa vaikuttaa se, että maailman merillä seilaa nyt risteilyaluksia, joita ei päästetä satamiin koronavirustartuntojen vuoksi.

– Tämä on merkityksellistä eurooppalaiselle laivanrakennukselle, jonka nousu on perustunut risteilyalusten rakentamiseen, pohtii RMC-telakan toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Hän arvelee myös, että aasialaiset telakat voivat rynniä jatkossa Euroopan markkinoille, kun taantuma on vähentänyt kauppalaivojen rakentamista ja koronavirus on vielä pahentanut tilannetta.

Tämä voi synnyttää toimitusjohtaja Heinimaan arvion mukaan jatkossa myös epätervettä kilpailua telakoiden kesken.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Satakunnassa

Lue seuraavaksi