1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pätkätyö

Ely-keskus esittää opiskelijoita, turvapaikanhakijoita ja lomautettuja korvaamaan maatilojen kausityövoimaa

Ulkomaalaisten kausityötekijöiden saanti on poikkeusoloissa erittäin hankalaa, kun rajat ja lähetystöt ovat kiinni.

Pohjanmaan ELY-keskus arvioi, että pelkästään sen toimialueella Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tarvitaan 1 500 kausityöntekijää. Kuva: Kati Turtola / Yle

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto auttavat maatiloja ja ruoantuotantoon liittyviä yrityksiä kausityövoiman saannissa. Koska ulkomaalaisen työvoiman saanti on rajojen sulkeuduttua hankalaa, vaihtoehtoja on etsittävä kotimaasta.

– Ensisijaisesti kausityöhön houkutellaan ilman kesätöitä jääneitä opiskelijoita, kansainvälisiä opiskelijoita ja koululaisia, samoin kuin turvapaikanhakijoita ja lomautettuja, Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto tiedottavat.

Suomessa on viime vuosina ollut arviolta 15 000 ulkomaalaista maatalouteen ja ruoantuotantoon liittyvässä kausityössä. Kausityövoimalle on tarvetta erityisesti keväällä ja kesällä.

Pelkästään Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tarpeen arvioidaan olevan noin 1 500 ihmistä.

Ilmoita työpaikasta

Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa nyt toimijoita miettimään, miten asiassa voidaan yhdessä edetä toimialaa tukemaan.

– Jotta avoimet kausityöpaikat ja kiinnostuneet työnhakijat voisivat kohdata toisensa, on tärkeää, että työnantajat ilmoittavat avoimet työpaikat te-palvelut.fi (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivuille. Sieltä työpaikat siirtyvät automaattisesti myös Työmarkkinatorille, uudelle työn ja tekijöiden kohtaamispaikalle, ELY-keskus ja TE-toimisto tiedottavat.

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto informoivat työnantajia eri rekrytointimahdollisuuksista suoraan sekä yhteistyökumppaneidensa kautta. Työnantajille järjestetään pääsiäisen jälkeen muun muassa verkossa toteutettava infotilaisuus asiasta. Nuoria ja muita kausityöstä mahdollisesti kiinnostuneita tullaan niin ikään informoimaan ja innostamaan.

– Kehitysyhtiöt Dynamohouse, Concordia, Kristiinankaupungin elinkeinoyhtiö, VASEK, KOSEK JA KASE auttavat osaltaan ja tarjoavat myös Talent Scout -hankkeen yhteyshenkilöt apuun. Myös Pohjanmaan kauppakamari sekä yrittäjäjärjestöt ovat aktiivisesti mukana.

Lue seuraavaksi:

Kotimaisen ruoantuotannon arvostus kasvaa poikkeusoloissa – somessa käydään kiittäviä keskusteluja